Magazin

A lombkomposztálás szubkultúrája

Újabb melegrekordokat döntögetõ nyár után végre valahára megérkezett a csendes õsz, s miközben láthatatlan ecsetével átszínezi a lombokat, a természet világától – tán végleg – elszakadt, modern kultúra kertvárosi képviselõi kedvelt szezonális idõtöltésüknek, az avarégetésnek hódolnak. Kár.
Persze nem mindenki gondolja úgy, hogy a lehullott falevelek fenti módszerrel történõ „eltüntetése” bármilyen szempontból is aggályos lenne. Ám ha a magukban zsörtölõdõ szomszédok némán szórt átkaitól el is tekintünk, marad még néhány érv, mely a lomb égetése ellen szól.

A természet õsidõk óta mûködõképes körforgásában fontos szerep jut a lehullott leveleknek; a jótékony hatású talajtakaró részét alkotják. Ez a réteg óvja meg a talajt az eróziótól; segít megõrizni a földben lévõ nedvességet; visszafogja úgy a gyomok növekedését, mint a talaj hõmérsékletének szélsõséges ingadozását; búvó és táplálkozó helyet biztosít számos élõlénynek; lebomló szerves anyagai pedig a talajösszetételt javítják. Mi, urbánus lelkületû kertbarátok, pont ezt a nélkülözhetetlen lombszõnyeget takarítjuk el lankadatlan buzgalommal és a legnagyobb precizitással a házunkat övezõ zöldterület minden aprócska zugából. Az összkép szempontjából további el nem hanyagolható részlet a légszennyezés kérdése is. Bár valószínûleg minden égetéspárti abból indul ki, hogy az õ aprócska tûzrakása ugyan nem sokat oszt vagy szoroz az amúgy is drámai levegõszennyezés szemszögébõl nézve… teszik ezt azonban megfeledkezve arról a tényrõl, hogy e füstös tevékenységet valójában nem kevesen mûvelik. Avarégetésük eredményeként jókora adag káros anyaggal tetézik az amúgy szálló porban, szén- és kén-dioxidban, szén-monoxidban illetve egyéb – egészségünkre meglehetõsen kedvezõtlen hatást kifejtõ - gázokban gazdag levegõt.

Az õszi lombszõnyegnek tehát nem csak a természetben van meg a helye, de házunk körül is jó szolgálatot tesz; érdemes hát meghagyni. Ha nem is épp a gyepszõnyegen, de bokrok alján, ágyások takarásaként, fák körül kialakított tányérok fedõrétegeként vagy egyszerûen halomba rakva a kert egyik eldugottabb sarkában. Az így „széthagyott” avar tavaszra szépen visszahúzódik, lebomlik. További lehetõség azok számára, akik már komposztálnak, hogy a „felesleges” leveleket apránként a komposztjukba keverik. A nyári szezon idején valóságos mentõövet jelenthet az õsszel félretett lombkupac: kisebb adagokban a muslicákat és más rovarokat vonzó, komposztra dobott friss gyümölcsmaradványok tetejére szórható, ezzel elejét vehetjük a szárnyas szabadcsapatok inváziójának. Ha tehát nem pórszívózzuk össze mind egy szálig a kertünkben lehullott leveleket, biztosítjuk a talaj számára az ideális „télikabátot”, illetve – a tavaszra lebomló, azaz lényegében komposztálódó falevelek által – a tápanyag természetes utánpótlását.

Levelekbõl kiváló minõségû humuszt készíthetünk lombkomposztálással. A lombkomposztálás - a láblógatás után - az egyik legegyszerûbb tevékenység a kerti munkák listáján. Lényegében elegendõ az összeszedett leveleket halomba – vagy tetszõlegesen egy nyitott szerkezetû komposztkeretbe – gyûjteni; majd kivárni, míg humusz nem lesz belõle. Nem szükséges se locsolni, se forgatni, se átrakni; csak hagyni, hogy a lebontó szervezetek, esetünkben gombák, elvégezzék a dolgukat. Nagyon száraz nyarakon esetleg némi nedvességet vihetünk a lombtömegbe: mivel a felsõ felületrõl lepereg a víz, túrjunk bele és öntsünk a levelek közé pár vödörnyit. A lombkomposztálásra használt keret ne legyen túl zárt, hogy a benne lévõ levélkupacot fény és levegõ érhesse. Ilyen keretet készíthetünk kimustrált dróthálóból vagy néhány deszkából, akár szétbontott raklapból is. Minél többféle levelet keverjünk össze. Lényegében minden levél komposztálható, de a különféle fajok lebomlási ideje eltér egymástól; ezért a lassan lebomló típusokat (pl. dió, tölgy, bükk, vadgesztenye, platán, nyár) érdemes külön komposzthálóba helyezni. A lombkomposztálóban beérett humusz szerves anyagokban igen gazdag (nem hiába palántáztak a régi öregek erdei földbe), így – azon kívül, hogy beforgatható a veteményes talajába – leginkább palántázásra vagy balkonnövények ültetésére alkalmas. Utóbbi két esetben hígítsuk kicsit kerti talajjal.

A lehullott levelek talajtakaróként való felhasználásának vagy komposztálásának számos elõnye van - megéri elgondolkodni rajta. Ha kevésbé vasalnánk élére a kerteket és jobban figyelembe vennénk a természet útmutatásait, gomolygó füstfelhõk nélkül is megcsodálhatnánk az indián nyár teljes színskáláját.Lugosi Bea

Kapcsolódó cikkek
Komposztáljunk télen is

Komposztáljunk télen is

A komposztálás egész évben végezhető – igen, még télen is. Akad azonban néhány tudnivaló, ami nagyban segíti, hogy az elvégzett munka ne vesszen kárba, és eredménye felhasználható legyen tavasszal, a kerti munkák kezdetekor.
Amit a házi komposztálásról tudni kell

Amit a házi komposztálásról tudni kell

Te próbáltad már?

Komposztra fel!

A Humusz Szövetség újra komposztáló programot hirdet minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek! Idén 60 fővárosi oktatási intézménynek biztosítanak 2-2 db komposztkeretet térítésmentesen. Jelentkezési határidő: 2014. március 17.
Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Minden ősszel visszatérő téma, hogy vajon mit is csináljunk a diófáról lehulló lombbal? A kerttulajdonosok többsége a légszennyező égetést választja, pedig a diólevél is bátran komposztálható!

Komposztálás az iskolaudvaron?!

A Humusz Szövetség Komposztáló Programot hirdet minden budapesti telephelyû közoktatási intézménynek! A projekt keretén belül, a Fõvárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 30 budapesti oktatási intézménynek (általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tudnak térítésmentesen biztosítani.
Kapcsolódó termékek