Magazin

Madarak és Fák Napja Országos Verseny

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2015/2016. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek március 1-ig.

A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonuláskutató, szakköri, természetjáró, madarász suli programok során szerzett ismereteikről, terepi tapasztalataikról és megfigyeléseikről közösségben, csapatverseny formájában szeretnének számot adni.

Jelentkezés és részvétel feltételei: A területi fordulóra háromfős általános iskolás csoportok jelentkezhetnek az iskolájukhoz legközelebb eső területi versenyhelyszínen. A csapatnak ajánlott legalább két tagját a 6-8. évfolyamos tanulók közül választani.

 

Az év madara, a haris

 

A verseny tartalma: Az 5-6-7. évfolyam tananyagához kapcsolódó természeti, környezetvédelmi, biológiai alapismeretek, ill. a tanult növény és állatfajok ismerete, általános madár- és élőhely-védelem, helyi jelentőségű védett területek általános ismerete és a Tiszántúlon található helyi védett területek közül 10 kijelölt terület (részletesen lásd a területi forduló leírásánál), az év fája (mezei szil), az év madara (haris), a partimadarak (14 faj - részletesen lásd a területi forduló és a döntő leírásánál), a madárgyűrűzés, a klímaváltozás elleni védekezés, a nyár végén viruló növények és a terepi munkához szükséges eszközök és kellékek ismerete és használata, valamint madárhang felismerés (1-25 faj a területi versenyen, 1-50 faj az országos döntőn).

Nevezés: iskolák, szakkörök, madarász sulik háromfős csoportjainak jelentkezését várja a 20 területi központ. Nevezési díj nincs.

Nevezési határidő: 2016. március 1. a területi központoknál.

A területi fordulók időpontja: 2016. március 18.

Az országos döntő időpontja: 2016. május 13-14.

Díjazás: Valamennyi tanuló (a csapat tagjaként) oklevelet kap, ill. könyv-, vagy tárgyjutalomban részesül. A legjobb öt csapat egy hetes természetvédelmi táborban vehet részt. A tanárok azonos értékű könyvjutalomban részesülnek.

További részletek a versenyt szervező alapítvány honlapján.