Magazin

Májusi Komposztünnep

Érdekel a komposztálás, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Gyakorlott komposztkészítő vagy és szívesen találkoznál hozzád hasonló kertbarátokkal? Kíváncsi vagy milyen a közösségi komposztlálás? Hogyan készül a komposztkas? Látogass el a Humusz Szövetség Komposztünnepére!

A háztartásokban keletkező hulladék jelentős részét zöld hulladék alkotja, egy hétköznapi szemetesedény valóságos kincsesbánya ilyen szempontból. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok - vagy a Svájcban elterjedt kifejezéssel élve: "zöld javak" - zöme hazánkban sajnos még mindig a kukában végzi, pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak és társaik a komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába.

Kevesebb szerves - tehát a növények számára hasznossá alakítható - anyagot nyelnének el az égetők és a lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag-utánpótláshoz jutnának a növények, csökkenne a háztartási hulladék mennyisége (s így - ideális esetben differenciált szemétdíjjal összekötve - alacsonyabb lehetne a szemét elszállításáért fizetendő díj), sőt visszaszorulna az őszi avarégetés és a vele járó légszennyezés jelensége is. 

 

 

 

A komposztálás nem bonyolut vagy időigényes művelet - ajánljuk mindenkinek kipróbálásra!

 

Mindezek tudatosításáért igyekszik tenni a Humusz Szövetség is, most éppen egy vidám "Májusi Komposztünnep" szervezésével, melyre szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt - óvodásoktól a nagyszülőkig!

A programról:

  • Komposzt kas építés a kertben: A szervezők - a résztvevők közreműködésével - szeretnék bemutatni, hogyan készíthető fűzfavesszőből komposztáló kas és magaságyás egyben.

 

  • Komposzt-bemutató: Aki kíváncsi, hogy hogyan működik az ágaprító, vagy a rostálás; mire jó a komposzt átforgatása, az megismerkedhet a komposzt-mesterség trükkjeivel.

 

  • Komposztálás a környezeti nevelésben: Érdekes és szemléletes játékok minden korosztálynak! 

 

Időpont: Május 12. (péntek) 15.00-18.00 óra között

Helyszín:  A Humusz Ház kertje (1111 Budapest, Saru utca 11., a Móricz Zsigmond körtértől 4 perc séta)

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött; regisztrálni ezen a linken lehet.

A program ideje alatt a szervezők "zöld" büfével várják a vendégeket!

 

Azok számára, akik belevágnának a komposztálásba, számos információs anyag és könyv nyújt segítséget; a különféle komposztkeretek pedig házilag is elkészíthetők vagy kereskedelmi forgalomban is beszerezhetők. 

 

Kapcsolódó cikkek
Komposztálási programok Budapesten

Komposztálási programok Budapesten

Itt a tavasz, megkezdődtek a kerti munkák. Aki eddig csak gondolkodott rajta, de idén belevágna a kerti komposztlásba, most segítséget is kaphat hozzá néhány fővárosi kerületben. Cikkünkben összegyűjtöttük a lehetőségeket és a hasznos információkat.

Intézményi komposztálás Budapesten - jelentkezés

A Humusz Szövetség 2016-ban is elindítja komposztálási programját. A civil szervezetnél budapesti oktatási és közintézmények igényelhetnek - térítésmentesen - komposztkereteket. Zöldítse intézményét és spróljon a hulladékkezelési díjon!
Amit a házi komposztálásról tudni kell

Amit a házi komposztálásról tudni kell

Te próbáltad már?

Komposztra fel!

A Humusz Szövetség újra komposztáló programot hirdet minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek! Idén 60 fővárosi oktatási intézménynek biztosítanak 2-2 db komposztkeretet térítésmentesen. Jelentkezési határidő: 2014. március 17.
Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Minden ősszel visszatérő téma, hogy vajon mit is csináljunk a diófáról lehulló lombbal? A kerttulajdonosok többsége a légszennyező égetést választja, pedig a diólevél is bátran komposztálható!
Közösségi komposztpont Budapesten

Közösségi komposztpont Budapesten

A Vidékfejlesztés Minisztérium Zöld Forrás programjának köszönhetően a Humusz környezetvédő szervezet közösségi komposztpontot hozott  létre, ahová 2012. június 2-a óta, a XI. kerület lakosai bevihetik a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat.