Magazin

Már lehet jelentkezni a TeSzedd kampányba!

A 2019. március 18-24-ig tartó önkéntes szemétszedési rendezvénysorozatra március 3-án éjfélig lehet jelentkezni a teszedd.hu honlapon.

Az egyhetes önkéntes akcióra a legalább 10 fős csoportok helyi koordinátorai jelentkezhetnek az ország bármely területéről, egyénileg pedig az egyes találkozási pontokhoz is csatlakoznak az érdeklődők.

Magyarországon 2011. óta minden évben sor került a TeSzedd! akcióra, amely ma már hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Az önkéntes gyűjtés célja, hogy megtisztítsuk az országot az illegálisan lerakott, felelőtlenül eldobált szeméttől, és az, hogy erősítse az emberekben a környezet iránti érzékenységet.

A TeSzedd! segít népszerűsíteni a lakosság körében az önkéntességet, emellett az akciónak komoly közösségépítő szerepe is van, hiszen kiváló alkalmat ad a helyi természeti értékek megismerésére, a helyi közösségek hasznos együttműködésére. A szervezők tapasztalatai szerint, aki egyszer már részt vett az országos szemétgyűjtési akcióban, az később sokkal jobban odafigyel környezete tisztántartására is.

A TeSzedd akcióval egy időben zajlik a Fenntarthatósági Témahét, amely kedvező tanulási lehetőséget biztosít az iskolás korosztály számára, erősíti a környezettudatos gondolkodásmódot. Ezt kiegésztheti a TeSzedd!, ami gyakorlati lehetőséget nyújt a fiatalok számára is, akár egy kirándulással egybekötve.

Hogyan jelentkezhetsz?

Döntsd el, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) vagy koordinátorként csatlakozol az akcióhoz, de ne feledd, jelentkezésedet legkésőbb 2019. március 3-án éjfélig várják. Önkéntesként nincs más dolgod, mint csatlakozni egy már meglévő találkozási ponthoz és részt venni az akcióban. Ha koordinátornak jelentkezel, azzal vállalod, hogy ott helyben Te magad kézben tartod a szemétgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy átveszed, a helyszínre viszed és kiosztod a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket, aláíratod a jelenléti ívet, koordinálod az eseményeket, majd az akció után jelzed, hogy hol hagytátok a megtöltött zsákokat. 

További részletek a TeSzedd! oldalán ide kattintva.

Kapcsolódó cikkek
Dunakanyar zölden, avagy szelektálj a parton is!

Dunakanyar zölden, avagy szelektálj a parton is!

Egy előremutató közösségi kezdeményezés
Újabb kalóztámadás a hulladékok ellen

Újabb kalóztámadás a hulladékok ellen

Augusztus 4-én indul a hatodik Tiszai PET Kupa
Hűtőszekrény, autógumi, ceruzaelem - idén is volt mitől megtisztítani az Ipolyt

Hűtőszekrény, autógumi, ceruzaelem - idén is volt mitől megtisztítani az Ipolyt

Elképesztő mennyiségű és összetételű szemét jut a folyókba...