Magazin

Maradékbazár

A Humusz Szövetség új környezetvédelmi programja a gyártókat - akik termelésében, működésében maradékok keletkeznek - és a felesleget felhasználni tudó pedagógusokat, kreatív szakkör vezetőket, upcycling művészeket köti össze. Hogy kevesebb legyen a hulladék...

Az országos hálózatban működő civil szervezet "Egy hely, ahol a maradék új értelmet nyer!" szlogennel indítja útjára legújabb, "Maradékbazár" néven futó programját.

A Maradékbazár hidat alkot a vállalatok és az adományfogadók közt. A kezdeményezés célja, hogy a termelés és a mindennapi működés során keletkező - bizonyos fajta - anyagmaradékokat, melyek jelenleg hulladéklerakóra vagy szemétégetőbe kerülnek, olyan oktatási intézményekhez, kézműves csoportokhoz irányítsa át, melyek kreatívan újrahasznosítják, tovább használják a kapott anyagokat.

 

 

A programhoz csatlakozó gyártók egyrészt csökkenthetik a náluk képződő hulladék mennyiségét (kevesebb hulladék elszállíttatása, ártalmatlanítása ráadásul kevesebb kiadással is jár); másrészt úgy adományozhatnak, hogy az nem jelent számukra anyagi többletkiadást vagy forráselvonást.

Az ilyen kezdeményezések angolszász országokban már évtizedek óta nagy sikerrel működnek “scrapstore” néven. A Humusz Szövetség Magyarországon most elsőként indít el hasonló programot, egyelőre online felületen.

Felajánlóként azon vállalatok jelentkezését várják, melyek termelésében rendszeresen - nem veszélyes, nem szennyezett, egészségre ártalmatlan - maradékok keletkeznek, s ezeket szívesen felajánlanak további hasznosításra.

Adományfogadóként olyan oktatási intézmények, csoportok, szervezetek – művészeti, kreatív körök - jelentkezését várják, akik a különféle anyagmaradékokat (textil, műanyag, fém, stb.) fel tudják használni tevékenységükhöz.

A program remélhetőleg számos szimpatizánsra talál, hiszen nagyszerű lehetőséget biztosít a hulladékképződés megelőzésére, a környezeti szemléletformálásra; ráadásul olyan intézmények, szerveződések munkáját is támogatja, melyek számára a tárgyi adomány segítséget jelent a mindennapos működésben.

A program keretén belül a Humusz 2016. március 24-én tárgyi adományozási továbbképzést szervez CSR-ral, kommunikációval foglalkozó szakemberek számára. A képzésen körbejárják a tárgyi adományozás jogi hátterét és lehetőségeit, gazdasági szakember segítségével számszerűsítik az adományozás eme formáját, valamint már működő jó gyakorlatokat mutatnak be.

További információk a Humusz Szövetség honlapján olvashatók.

Kapcsolódó cikkek
Redizájn karácsonyfadísz-készítő foglalkozás

Redizájn karácsonyfadísz-készítő foglalkozás

A Humusz Szövetség szeretettel várja a kézműves programokat kedvelő óvodásokat, iskolásokat, anyukákat, nagymamákat és kreatív felnőtteket redizájn karácsonyfadísz-készítő foglalkozásra 2016. december 3-án egy zöldebb karácsony jegyében.
Kevesebb műanyag - zöldebb háztartás

Kevesebb műanyag - zöldebb háztartás

Korunk egyik leggyakrabban és legsokoldalúbban használt anyaga a műanyag. Praktikus volta miatt régóta jelen van életünk számos területén; ám sok esetben inkább kényelmi okokból választjuk, nem pedig azért, mert nincs megfelelő - s egyben környezetkímélőbb - alternatívája.

Iskolakezdési cserebere börze

A hulladékmegelőzés fontos lépés a környezetvédelem terén. A Humusz Szövetség ezt szem előtt tartva újabb börzét szervez az érdeklődők számára, ezúttal feleslegessé vált iskolaszereket lehet csereberélni augusztus 26-i rendezvényükön. Add tovább, amire nincs szükséged; vigyél haza helyette olyasmit, aminek még hasznát veszed!

Lenne mit lomtalanítani? Szervezz inkább garázsvásárt!

A szeméthegyek csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a megelőzés. Az újrahasználat térnyerésével sokat változhat ez a globális szintű probléma. A Humusz most olyan lakóközösségeket, háztartásokat keres, akik szívesen szerveznének garázsvásárt május 9-én. Ne dobd ki, add tovább!

Pályázatok az újrahasználat jegyében

A Humusz környezetvédő szervezet pályázatot hirdet óvodák és iskolák számára. Mindkét páyázati kiírás központi témája a hulladékhegyek csökkentését célzó újrahasználat népszerűsítése. Ne dob ki, hasznosítsd!