Magazin

Napkollektorok a Magyar Postánál!

Immár a nagyobb vállalatok is a megújuló energia hasznosítás felé fordulnak. Jelen cikkünkben a ZöldBolt kiemelt partnerének a Magyar Posta Zrt.-nek a napkollektoros rendszerét mutatjuk be, amely beruházást a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft valósított meg.

A Magyar Posta 3 éve adta át Budaörsön, világszinvonalú levélfeldolgozó központját. Az üzemben szinte az összes Magyarországon feladott levél megfordul, s automatikus, valamint kézi módszerrel osztályozásra kerül. E hatalmas munkát szezontól függõen 1300-1500 dolgozó végzi két mûszakban, heti hat napban. 
A tetszetõs és modern épületben a nagy dolgozói létszámnak megfelelõen szociális helységek (zuhanyzók, wc-k mosdók), valamint egy konyha is helyet kapott. A használati melegvizet, valamint az épület fûtését központi gázkazán biztosítja. 

Napkollektorokkal elsõsorban használati melegvíz elõállítást, medence fûtést, érdemes biztosítani, s csak másodsorban épületfûtést. Ennek az egyszerû oka az, hogy a nyári napfény besugárzás (900-1200 W/m2) nagyságrendekkel nagyobb a téli besugárzási szintnél (200 - 500 W/m2).

Ez alapján a Magyar Posta esetében is elsõsorban a használati melegvíz ellátás biztosítása volt a cél a napkollektoros rendszer tervezése során. A rendszer kiépíthetõségét a következõ feltételek megléte tette lehetõvé:

  • tágas déli tetõfelület (lapostetõ),
  • központi kazánház, és használati melegvíz ellátó rendszer,
  • nagy használati melegvíz fogyasztás (napi 6-9 köbméter),
  • 5000 liter meglevõ puffer tároló kapacitás.

A beruházás, mint minden esetben itt is a tervezéssel kezdõdött, amelynek során kialakultak a rendszer fõbb paraméterei. A tetõ alaprajz, valamint a HMV fogyasztás alapján 36 db fekvõ kollektor telepítése adódott optimálisnak. A fekvõ kollektorok ugyan valamivel drágábbak az álló változatnál, viszont jobban belesimulnak az épületbe, s kisebb felületet biztosítanak a szélnyomásnak. Fontos szempont ez, amelyet statikai számítás volt hivatott tisztázni. Szintén lényeges volt, hogy lehetõség szerint ne kelljen az új, jó állapotban lévõ tetõszigetelést megbontani. Mindezek alapján a rendszer rögzítését 2,5 tonna acél beépítésével készült váz önsúlya biztosítja.


A kivitelezési munka három fõ részre osztható: az acélváz helyszíni szerelése, a kolletkorok rögzítése, a kollektoros kör kiépítése valamint a belsõ kazánházi gépészet megszerelése az elektronikus szabályozás kiépítése, illetve annak az épületfelügyeleti rendszerhez való csatlakoztatása. A teljes kivitelezés tervezéssel együtt körülbelül 2 hónapot vett igénybe.


A berendezés az elõzetes számítások alapján éves szinten 36-38 %-ban váltja majd ki az épület használati melegvíz fogyasztásához szükséges energiát, amely a gyakorlatban 4300-4400 m3 földgáz valamint ~1950 kg CO2 kibocsátás megspórolásához járul majd hozzá évente. Természetesen a berendezés precízen rögzíti a napkollektorok által leadott hõmennyiséget, az éves energia termelést, valamint a fõbb mûködési paramétereket.

Az elsõ egy év tapasztalatait a ZöldBolt cikkek között közölni fogjuk!

Zelenák Adrián
projektvezetõ
06209837091

Kapcsolódó cikkek

Pályázat napkollektorok alkalmazásának támogatására bentlakásos közintézmények részére

A pályázat célja a szakosított szociális vagy otthont nyújtó gyermekvédelmi szakellátást biztosító nonprofit intézmények kezelésben lévő épületek CO2 kibocsátás csökkentését eredményező, energiahatékonyság javítását célzó, napenergiát hasznosító rendszerek telepítésének támogatása.

Napkollektort állami támogatással - újra lehet pályázni!

Újra pályázhatnak vállalkozások, közoktatási intézmények és egyéb szervezetek megújuló energiaforrás hasznosítással kombinált épületenergetikai fejlesztésekre, a KEOP-2011-4.9.0 kódszámú kiírás keretében. A zöld terveket most érdemes megvalósítani!
Napbajnokok, zöldvárosok

Napbajnokok, zöldvárosok

A magyar települések gondolkodtak, megújuló erõforrásokra váltottak – és nyertek! A közel 200 induló közül 23 város és falu nyerte el 2011-es a Napkorona, illetve Biomassza Bajnokságok díjait és különdíjait. Számos példaértékû beruházás született.
A sörkollektor készítése I.

A sörkollektor készítése I.

Hogy mi a „sörkollektor”? Akit a téma részletesebben is érdekel, az bõséges információt talál a www.sorkollektor.hu honlapon. Én is ez alapján indultam ki, és ez a leírás egyfajta, a rendelkezésre álló anyagok felhasználásával megvalósított „sörkollektort” mutat be.
III. Építs okosan! Építkezz ökologikusan! - A napenergia az építészetben

III. Építs okosan! Építkezz ökologikusan! - A napenergia az építészetben

1 év alatt Magyarország területének egy m²-ére annyi energia érkezik a Napból, amely a meglévõ épületek m²-re vetített éves energiaszükségletének 5 szöröse! Ez az energia nem mind hasznosítható, és gyakran nem is a megfelelõ idõben érkezik, mégis teljesen figyelmen kívül hagyni, amikor építkezni szeretnénk egyszerûen hanyagság volna.
Bio-Szolár házak - Bemutatópark Németországban II. rész

Bio-Szolár házak - Bemutatópark Németországban II. rész

A Frankfurt közelében található SonnenPark bemutatásáról szóló cikk folytatása.