Magazin

Nemzetközi Konyhakerti Nap hazánkban is

Idén is csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz két fővárosi közösségi kert: az Első Kis-Pesti Kert és a Zengő Kert. A World Kitchen Garden Day kezdeményezés 2004-ben indult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és jelentőségére.

Az Első Kis-Pesti Kert kertészei már negyedszer ünnepelték meg a konyhakerti világnapot, ezúttal 2016. augusztus 28.-án. Jó hangulatban, tárt kapukkal, megannyi finomsággal és programmal várták az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Az ételkóstolók mellett talicskatoló verseny, aszfaltrajz, terméskereső és poloskagyűjtő verseny is várta a gyerekeket, a felnőttek fűszerfelismerő teszten nyerhettek fűszercsomagot, és tanácsokat kaphattak a fűszer- és gyógynövények használatáról, alkalmazásáról. Már épül a szerszámos bódé, és jövőre - a kert 5. születésnapjára - szaletlit szeretnének a közös térre.

 

 

 

 

A Zengő Kertben a kóstolnivalók mellett növénygondozási tippekkel, tanácsokkal fogadták a betérő érdeklődőket. Volt kertvetélkedő és többféle felnőtt- és gyerekjáték is. A kert tovább szépült: virágokat ültettek a kerítés mellé, zöld gyepszőnyeg borítja az ágyások közötti területet, és mostanra elkészült az új szerszámos kamra is. A napot közös bográcsozással zárták.

A World Kitchen Garden Day 2004-ben indult, célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire; ráadásul az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatok cseréje miatt közösségépítő hatása is van.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Egyesület összefogásának eredményeként. 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, 26 ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat Aranykatica Kert néven 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakították ki 27 ágyással. A Zengő Kert elnevezésű harmadikat – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – 26 parcellával 2014-ben, a negyedik, 31 ágyásos Árnyas Kertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti volt KRESZ-parknál tavaly adták át.

A kispesti közterületi közösségi kertek mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy a kertművelés közösséget kovácsol össze - olvasható Kispest honlapján.

Kapcsolódó cikkek
Nemzetközi Konyhakerti Nap hazánkban is

Nemzetközi Konyhakerti Nap hazánkban is

Idén is csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz két fővárosi közösségi kert: az Első Kis-Pesti Kert és a Zengő Kert. A World Kitchen Garden Day kezdeményezés 2004-ben indult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és jelentőségére.

Legszebb konyhakertek versenye 2016

Idén is meghirdetik „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertje" elnevezésű országos programot. Az otthoni kertgazdálkodást és önellátást népszerűsítő karcagi kezdeményezésre 2016. február 29-ig lehet jelentkezni.

A legszebb konyhakertek versenye 2015

Negyedik alkalommal hirdetik meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertje" elnevezésű országos programot, mely az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti. A jelentkezéseket 2015. február 28-ig várják.

Kertész leszek!

Veszprémi civil szervezet előadásain a vegyszermentes kertészkedés alapismereteit sajátíthatják el az érdeklődők; az on-line tanulni vágyók pedig a "Kertész Suli" hírlevelére jelentkezhetnek. Tavasszal már a télen tanult környezetkímélő ismeretek birtokában vághatunk neki a konyhakert művelésének.

Magyarország legszebb konyhakertjei - FELHÍVÁS

A tavalyi sikeren felbuzdulva „A legszebb konyhakertek” versenyt idén országos szintű kezdeményezéssé alakították. A program ötletgazdája most csatlakozásra hívja Magyarország minden településének önkormányzatait, kertbarát köreit, civil szervezeteit. Jelentkezi április 15-ig lehet!

A legszebb konyhakertek versenye

Egy konyhakert nemcsak szép, de hasznos és környezetkímélő is, hisz vegyszermentesen is művelhető, a megtermelt zöldséget nem kell autón szállítgatni... a sor tetszés szerint folytatható. Nemsoká versenyre is nevezhetünk a sajátunkkal, ha országos lesz a karcagiak kezdeményezése.