Magazin

Nulla Hulladék Hét 2013

A Humusz Szövetség idén is megrendezi Nulla Hulladék Hét programsorozatot, melynek a Humusz Ház ad otthont november 18. és 22. között. Gyere és gyűjts ötleteket vagy vegyél részt a hulladékcsökkentést célzó programokban!

Mi az a nulla hulladék?

A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.

A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat. A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.

 

Hogy miért fontos a hulladékcsökkentés? Nézd meg a filmajánlót!

A filmről itt tudhatsz meg részleteket.

 

A Nulla Hulladék Hét folyamán a Humusz Szövetség a következő programokkal várjak az érdeklődőket:


November 19-22. – ReSzütyő pályázat időszakos kiállítása, vele párhuzamosan Fölösleges Áruk Fóruma (FÁF) állandó tárlat

ReSzütyő: A Nejlonzacskómentes Nap alkalmából táskakészítésre buzdítottunk mindenkit, hogy a már kidobásra ítélt, felesleges anyagokból kis fantázia segítségével alkosson valami újat. Száznál is több pályázat érkezett, melyeket a Facebook közösség és a szakmai zsűri is véleményezett. Részletek itt.

Fölösleges Áruk Fóruma: Célunk rámutatni arra, hogy mennyi felesleges holmit vásárolunk, ami a vásárlás után rögtön a szekrény mélyére vagy a szemetesbe kerül, pedig használati tárgyként forgalmazzák. Ezen tárgyakból válogattunk egy kiállításra valót. Részletek itt.

Kiállításaink megtekinthetők a Humusz Ház nyitva tartási idejében: Hétfő, szerda-péntek: 9:00 – 16:00 Kedd: 9:00 – 18:00

November 19. – Komposzt toborzó a közösségi komposztálóhoz – újabb csatlakozók jelentkezését várjuk!

Ha komposztálni szeretnél, de nincs hely hozzá, hozd el a háztartási zöld hulladékodat a Humusz Ház kertjébe, ahol közösségi komposztkeretek várnak! Részletek itt.

November 20. 18:00 – 20:00 – cserebere börze

Ami az egyik embernek megunt tárgy, az a másiknak valóságos kincs lehet! Börzénkre elsősorban ép állapotú ruhákat és kiegészítőket várunk.

November 20-tól a Humusz Ház is csatlakozik a Rukkola könyvcserélde Happont átvevőhely hálózatához

Rukkola Happont: Hogy mi az a Happont? A Rukkola saját könyvátadó és leadó helyei, ahol - a rukkolásokat és happolásokat megkönnyítendő - könyveiteket bárki szabadon cserélheti vagy leadhatja megőrzésre, amíg a happolója érte megy. Részletek itt.

November 20-tól a Humusz Házban megkezdjük a használt farmeranyagok gyűjtését a Réthy Fashion számára

Réthy Fashion: Hulladék farmerből kihozni valami újat, valami egyedit! Részletek itt.

November 22. – Karácsonyi tárgyi adomány gyűjtő akciót indítunk kerületi szociális szervezetek részére

A Nulla Hulladék Hét teljes időtartama alatt, valamint egészen januárig

 

Nulla Hulladék online kvíz

A regisztrálók 6 pályán keresztül tehetik próbára tudásukat, tanulhatnak új dolgokat a környezettudatos szemléletről. A játék során havonta a leggyorsabb kitöltők trendi vászontáskát és fém kulacsot kapnak, február végén pedig három REbicikli talál majd gazdára!