Magazin

Nyári táborok - természet, környezet, ember

Idén is sokfelé szerveződik tartalmas tábori foglalkozás gyerekek számára. A természet-környezet-ember kapcsolódásának és "kölcsönhatásának" megismertetését célul kitűző programok izgalmas kalandot és a megszokottól eltérő, hasznos időtöltést kínálnak kicsiknek, nagyoknak. A Zöldbolt ajánlója.

Budapest:

Bolygó kalandorok - nyári tábor a Humusz házban

A Humusz Szövetség egyedülálló lehetőséget kínál az alsós és felsős korosztály számára a nyári kánikulában! Az intenzív 5 napos lehetőségre olyan gyerekeket várunk akiket érdekel a környezetük és szeretnek is aktívan tevékenykedni benne! Amit nyújtunk: a felfedezés izgalmát, a foglalkozások során a gyerekek játszva, saját tapasztalataik útján ismerhetik meg a nagyváros zsibongó forgatagának legapróbb lakóit, és éltető elemeink: a levegő, a víz, a talaj sajátosságait. Az "Ismerd meg és óvd!" elv alapján olyan érzékenyítő programokat szervezünk, melyek által a fiatalok kiszakadnak egy időre a digitális, magányos világból és jó társaságban, szép környezetben, aktívan szívhatják magukba az élményeket.

Időpont: 2015. augusztus 3-7. A tábor helyszíne a Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11) és környéke. Részvételi díj: 26.000 Ft/fő. A foglalkozások ára magában foglalja az egy heti ellátást, a szükséges alapanyagok és eszközök biztosítását, a külső programokat is.

Részletek: HUMUSZ

 

 

Vidék:

Kicsik és Nagyik! Csíkoshátú Vadmalac Természetfürkész Tábor

Érdekelnek az erdei állatok? Kóstoltál már ehető növényeket? Szívesen megsütnéd a saját pizzádat egy vörösen izzó kemencében? Láttad már a sziporkázó falusi égbolton a tejút csillagfelhőit és tekergőző gázködeit? Gondolnád, hogy milyen „fárasztó” lehet a vízvizsgálat a Duna leggyönyörűbb kilátású homokos strandján? Szívesen magaddal hoznád a nagymamádat is? Gyere el a Magosfa Alapítvány és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által szervezett Kicsik és nagyik – Csíkoshátú Vadmalac Táborba! Sőt, hozd magaddal a nagymamád és nagypapád, őket is klassz programokkal várjuk! A táborban idén a fiatal és idős generációk közti kapcsolatot is építjük.

Időpont: 2015. augusztus 05-11., korosztály: ~8-13 évesek és ~60-70 évesek. Programok: nyomolvasás, tájékozódás és túlélés a természetben, ehető növények, Duna holtág mikroszkópos vizsgálata, Kacár tanya háziállatokkal és gazdasággal, stb.

Részletek: MAGOSFA

 

IX. Pápateszéri Természetfotós Tábor

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület idén is megrendezi népszerű Pápateszéri Természetfotós táborát. Elsősorban olyan 13-23 év közötti fiatalokat várnak (az életkortól való eltérés nem kizáró ok!), akik rendelkeznek alapvető számítógépes és valamilyen szintű fényképezőgép használati ismerettel, de a napjainkban mindenkit elöntő képáradatban nincs meghatározó élőképzettségük a vizuális kultúra területén a „jó” kép kiválasztására.

A természetfotós tábor 7 napja alatt szeretnénk megismertetni a részvevőket a természetfotózás írott és íratlan szabályaival. A saját fényképezőgép követelmény, legyen az akár a legegyszerűbb digitális eszköz is.

Időpont: 2015. augusztus 2 - 8. Helyszín: Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola (Pápateszér, Farkashegy 16.) Részvételi díj: 26.000 forint (befizetés két részletben).* Reflex tagoknak és testvérekenek 10 % kedvezmény.

Részletek: REFLEX

 

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tábora Márokpapi községben van, amely település Vásárosnaménytól 20 km-re, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében található. A kicsiny - 360 fõs - falun nem halad keresztül fõforgalmi út, így elhelyezkedése miatt nincs átmenõ forgalma.

Táborainkat 8-18 éves gyerekeknek és fiataloknak szervezzük. Az élõvilág felfedezésével és számos élménygazdag programmal nyújtunk színes kikapcsolódást a nyári szünetre. Programunk célja, hogy a résztvevõk megismerkedjenek a Beregi-sík érintetlen természeti és kulturális kincseivel, megszeressék a természetet, felismerjék a minket körülvevõ világ fontosságát és annak szépségét. Ezen túl szemléletformálásunkkal elõsegítjük a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását.

Időpont: 2015. július 27 - 31. Kerékpáros és természetjáró tábor. Ár: 26 500 Ft/fő

Részletek: E-MISSZIÓ

 

Fényrózsa Tábor

A Fonó Egyesület által szervezett Fényrózsa tábor 6. alkalommal várja a Dunakanyarban a természet és a hagyomány iránt érdeklődő gyerekeket. A résztvevők munkára foghatják érzékszerveiket, élményszerűen ismerkedhetnek a természet erőivel, elemeivel, a magyar népi hagyományok (kézműves tevékenységek, népzene, néptánc, népmesék) segítségével.

A tábor az öt elem megtapasztalásának különböző formáira épül, melyek mindegyikéhez tevékenységek egész sora járul. A kézműves, zenei és táncos hagyomány kötődik a természetben szerzett tapasztalatokhoz: agyagozás, fafaragás, népi hangszerkészítés, nemezelés, csuhéfonás, népdal-, népi játék és tánctanulás fonódik egybe a Börzsöny állat- és növényvilágának megismerésével. Patakvizsgálás, kenyérsütés, íjászkodás, éjszakai túra, bábelőadás gazdagítják a tábor programjait. A programokat szakképzett művészek, zenészek, tanárok és természetbúvárok tartják.

Időpont: 2015. augusztus 10-15. Helyszín: Zebegény

Részletek: FONÓ

 

Természetismereti tábor Bugacon

A Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület táborában a Kiskunsági Nemzeti Park és a Dél-Alföld természeti értékeivel, védett növény- és állatfajaival, a hagyományos tájhasználattal, az őshonos háziállat-fajtákkal, íjászattal, ősi mesterségekkel és játékokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Ára: 17.000 Ft/fő. Ajánlott életkor: 8-14 év. Helyszín: Bugaci Oktatóközpont.

Részletek: CSEMETE

 

Veszprémi ÖKO tábor

Szeretnél fergeteges kalandokat átélni a természetben? Szívesen megismerkednél a Betekints-völgy lakóival? Vonz a kincskeresés? Akkor gyere Veszprémbe, ahol a Csalán Egyesület napközis gyerektábort szervez  3-7. osztályos gyerekek részére. Bocinéző túra, természetismereti játékok, akadályverseny, tudatos vásárlók versenye, kirándulás, filmvetítés, piac... minden, mai zöld!

Időpont: 2015. június 29 – július 3. és 2015. augusztus 10-14. Helyszín: Davidikum. Ár: Gyermekenként bruttó 19.500,- Ft; Testvér/barátkedvezménnyel* gyermekenként bruttó: 18.000,- Ft

Részletek: CSALÁN