Magazin

Nyit az elsõ magyar kézmûves nagykereskedés

Október végén nyílik meg az elsõ magyar kézmûves nagykereskedés. A budapesti üzletben leginkább kis cégek, családi vállalkozások hazai termelésû, minõségi élelmiszereit árulják majd.
 

"Új üzletláncot indítanak Magyarországon a Kézmûves Magyar Ízek Vására nevû rendezvény szervezõi. Az elsõ bolt október végén nyílik Budapest III. kerületében - tudta meg a Pénzcentrum.hu. A budapesti üzletben elsõsorban kis cégek, családi vállalkozások hazai termelésû, minõségi élelmiszereit árulják majd.

Pap Krisztián a Kézmûves Magyar Ízek Kft. ügyvezetõje korábban arról számolt be, hogy a tervek szerint magyar élelmiszereket árusító boltokat nyitnak majd Budapesten kívül az összes megyeszékhelyen - a következõ üzlet várhatóan Debrecenben indul majd. A tervek között szerepel, hogy elindítják az internetes kereskedést is, ahol az ország összes részébõl és a határon túli termelõktõl érkezõ termékeket is árusítják.


Akik tudatosan keresik a hazait

Felmérések szerint az elmúlt években mérhetõvé vált egy olyan - 10 százaléknál még nem nagyobb - szegmens a magyar társadalomban, amely keresi a hazai termékeket, és bizonyos határokig elfogadja ezek magasabb árát, ha érzékel olyan hozzáadott értéket, amely fontos számára.

A hozzáadott értékek köre általában a kiemelkedõ minõség, az élelmiszerbiztonság, illetve a hazai gazdaság támogatását, illetve ezek kombinációit fedi le. A magyar termékekhez lojális fogyasztás nem elsõsorban a jövedelem függvénye, hanem jelentõs befolyással bír a nem, az életkor, illetve a végzettség is.


Jó példa, rossz példa


Az elmúlt években több példát is láthattunk áruházláncok részérõl arra, hogy tradicionális magyar termékekkel próbáltak piacra lépni. A kevésbé sikeresek közé tartozik például az idén január végén megszûnt Koppány bolthálózat: a tulajdonos azért döntött a bezárás mellett, mert esélytelennek ítéli a multiláncokkal szemben a hazai termelõk élet-halál harcát.

Ugyanakkor a legnagyobb láncok is felismerték, hogy komoly erõvel bír, ha tradicionális magyar vagy székely termékeket is felvesznek kínálatukba - még ha csak idõszakosan is. Láthattunk ilyet az elmúlt idõszakban például az Auchan, a Cora, vagy a Tesco kínálatában is. Ugyanakkor például a Magyar Ízek Háza nevû bolt már másfél éve sikeresen üzemel Budapesten, és más szervezetek - például a Hargita Megyei Agrárkamara- is hasonló profilú üzletekkel szándékoznak piacra lépni.Ismét Kézmûves Magyar Ízek Vására

November 18-20. között ismét megrendezik a Kézmûves Magyar Ízek Vásárát a budapesti Millenárison. A vásár eddig sosem látott kezdeményezés csúcspontja is lesz: hazánkban elõször, a szervezõk a vásárlókkal együtt kóstolóturné keretében keresik Magyarország kedvenc ízeit.

A novemberi vásáron a már megismert magyar ízek mellett olyan újdonságokat fedezhetünk fel, mint a vízibivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár. A több mint 100 termelõnek az elsõ vásárhoz hasonlóan, most sem kell helypénzt fizetnie. A magyar- és az erdélyi termelõk mellett idén újdonságként Felvidékrõl, Szlovéniából és a Vajdaságból is várnak kiállítókat.

A szervezõk tájékoztatása szerint a februári Vásáron közel 100 millió forint értékben vásárolt magyar ízeket a 15 ezer látogató, a novemberi rendezvényen is hasonló forgalomra számítanak." - olvasható a Pénzcentrum weboldalán.