Magazin

Ez mindent megváltoztat - filmvetítés

Kispesten vetítik az "Ez mindent megváltoztat" című filmet. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be. Rámutat a közösség erejére és új kérdést feszeget: mi van, ha a globális felmelegedés nem csak válság hanem egyben lehetőség is?

A hazai nagyközönség 2015. november végén láthatta először a Naomi Klein könyve alapján készült "Ez mindent megváltoztat" című filmet, mely a torontói filmfesztiválon is elismerést kapott.

A párizsi éghajlatvédelmi csúcs alkalmából időszerű film megmutatja, hogy a világ különböző tájain ki hogyan védekezik az éghajlatváltozás és azon cégek ellen, amelyek tevékenységükkel helyi és globális szinten a környezetet és az emberek életét teszik tönkre. Egyben egy új kérdést is feszeget: mi van, ha az éghajlatváltozás több mint egy válság? Mi van, ha ez az eddigi legjobb lehetőségünk átgondolni: milyen a kapcsolatunk a környezettel, a gazdasággal, egymással?

 

 

Helyszín: Kispest Forrásház, 1191 Budapest, Dobó Katica u. 18

Időpont: 2015. december 10., csütörtök, 18:45

Program:

  • Filmvetítés  (angolul beszélő, magyar felirattal)
  • A film utáni beszélgetés témaja: Átalakuló Wekerle --> Átalakuló Kispest? Mi történik a kerületben, mit tesz/mit tehet a jövőben a helyi lakosság, a civilek és az önkormányzat közösen az éghajlatvédelemért?

További információk a filmről: www.thischangeseverything.org

„A nagy kérdés: mi van, ha a globális felmelegedés nem csak válság? Mi van, ha ez a valaha volt legnagyobb lehetőségünk, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk? Nincs határtalan növekedés, de ez jó hír, így ugyanis újragondolhatjuk a jövőnket.”

Avi Lewist, a film rendezőjét Naomi Klein, a nemzetközi ismeretterjesztő irodalom egyik bestseller szerzőjének „This Changes Everything” (Ez mindent megváltoztat) című könyve ihlette. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig.

Azt látjuk, hogy az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film arra késztet, hogy átgondoljuk, milyen életet akarunk valójában élni, és ráébredünk arra, miért is meghatározó jelentőségű a klímaválság ennek a kérdésnek az eldöntésében.

Kapcsolódó cikkek
A természet IQ-ja - filmajánló

A természet IQ-ja - filmajánló

Honnan származnak az állatok titokzatos ösztönei? Két magyar szerző amerikai könyvsikerének filmes adaptációja, látványos természetfilm-betétekkel. A veleszületett állati ösztönök meghökkentő esetei, s a modern természettudományos magyarázatok egyik fehér foltja... Már a magyar mozikban.
Vad Magyarország - filmajánló

Vad Magyarország - filmajánló

Már moziba került a "Vad Magyarország - A vizek birodalma" címû alkotás, mely évtizedek óta az elsõ nagyszabású természetfilm hazánk élõvilágáról. Egy rétisas-fészekalj sorsán keresztül repít végig bennünket Magyarország vizes élõhelyein. Kalandozunk szürkemarha gulyával a hortobágyi mocsarakban, a Balatonnál ívóhelyükre tartó balinokkal, a gemenci erdõben pedig vidrákkal, harcsákkal és táncoló szarvasokkal.

Gyilkos szójamezõk - filmajánló

Négy civil szervezet nemzetközi összefogásának köszönhetõen született meg az a film, mely feltárja az európai állatgyáraktól a dél-amerikai esõerdõkbe gyûrûzõ pusztító folyamatot... az õslakos közösségek megsemmisítését, a helyi lakosság megmérgezését, az élõvilág pusztítását és a globális környezetszennyezést.