Magazin

ÖKOMAMA képzés egy hallgató szemével

Az ÖKOMAMA projekt kisgyermekes szülők számára kínál képzéssel egybekötött munkaerőpiacra történő visszailleszkedési lehetőséget. A 10 hónapos képzési program a magyar képzési piacon egyediként ökoturisztikai és ökogazdálkodási ismereteket foglal magába.

Az „Ökomama” egy kistérségi kezdeményezés, amely egy TÁMOP program keretében valósul meg, de megálmodói szándéka szerint országos szintűvé válna. Ahogy a név sejteti, a kezdeményezésnek két alappillére van: Öko és Mama.

Öko, mert a projekt keretében egy 360 órás ökogazdálkodási és ökoturisztikai ismereteket magába foglaló képzést adnak. A képzés akkreditált, s a tanterv megalkotóinak szándéka szerint hosszabb távon beépülne a felsőfokú szakképzés kínálatába. A tantárgyakat a Szent István Egyetem oktatói tartják. A konkrét gazdálkodáshoz és turisztikához kapcsolódó ismeretanyagon kívül angol nyelvi, informatikai, ökoháztartási, marketing és vállalkozói ismereteket oktatnak. Mint az az iskolarendszerű képzésre általánosan jellemző, a gyakorlati órák száma sajnos kevés, de a képzésben nem a lexikális tananyag elsajátítása a cél, hanem a témakör minden szegmensébe bepillantást nyújt, s kapcsolatot, konzultációt biztosít a témában jártas, gyakorlatban is tapasztalt szakemberekkel.

Mama, mert a képzésben 60, gyesről, gyedről a munka világába visszatérő, vagy éppen visszatérni nem tudó vagy nem akaró édesanya vesz részt. Ugyanis még kevesen ismerték fel, hogy a hátrányos helyzetű munkavállalók közé nem csak a legszegényebb térségben lakók és a kisebbségiek tartoznak, de a kisgyermekes anyukák is. Országos társadalmi-szociális probléma, hogy miközben nincs elegendő bölcsődei és óvodai férőhely, az édesanyáknak nincs lehetőségük részmunkaidőre, távmunkára, otthonról végezhető munkára, pedig gyakran fizikai képtelenség a 8-10-12 órás munkaidő mellett a gyermek felügyeletét biztosítani. A Budapesten és agglomerációban élő kisgyermekes anyukák zöme pedig már második, városban nevelkedett generáció, így nem tudnak saját maguk termelni, előállítani…

A programban résztvevőket ösztönzik arra, hogy tanulják újra a vegyszermentes háztáji gazdálkodást, hogy termeljenek otthon kertjeikben, ki-ki adottságaihoz mérten: zsebkendőnyi kertben legalább a főszezonban jusson saját zöldség, kicsit nagyobb területen törekedjenek a családi igényeket kielégítő mennyiségű zöldség-gyümölcs megtermelésére, nagy területen pedig termeljenek piacra is, ezáltal kiegészítve a családi kasszát. Nagy hangsúlyt kap a minél nagyobb fokú önellátás-önfenntartás megvalósítása, ezért többek között méhészeti vagy gyógynövényismereteket is elsajátíthatunk, de tanítanak teljes kiőrlésű házikenyér készítésére is.

 

 

Ösztökélnek arra, hogy lehetőség szerint az ördögi körré fajuló városi munkakörbe visszaállás helyett keressünk olyan megélhetési forrást, amelyet jellemzően otthonról végzünk, s amely mellett otthon lehetünk a gyermekeinkkel, ha nem is feltételen egész nap, de mindenképpen a nap túlnyomó részében. A programban a Szent István Egyetem mellett civil szervezetek (Regina Alapítvány, Kontakt Alapítvány, Kopernikusz Egyesület) vesznek részt a konzorciumban, és általuk rengeteg –oktatáson kívüli- segítséget kapnak a „diákok”, legyen szó ingyenes jogi vagy munkaügyi tanácsadásról, pszichológiai segítségről, önértékelési fejlesztésről, életvezetési tanácsadásról, karriertervezésről, vállalkozás-fejlesztésről… A projekt különlegessége, hogy a résztvevő anyukáknak nemcsak a képzés ingyenes, de a képzési napokra ingyenes gyermekfelügyeletet biztosítanak számukra, ebédet, útiköltség támogatást kapnak, sőt, még havi támogatásban („ösztöndíjban”) is részesülnek.

Mint a képzésben részt vevő hallgató, személyes véleményem, hogy annak ellenére, hogy immár 12 éve elköteleztem magam a környezet –és egészségtudatos életmód szemlélet mellett, s 2 éve életvitelszerűen is egy ilyen szemléletű közösség tagjaként éljük mindennapjainkat, még mindig számos új, hasznos ismerettel gazdagodtam, azonban számomra sokkal nagyobb jelentőségű és semmi mással nem pótolható az a kapcsolati háló, amire a projekt keretében szert lehet tenni.

A képzésben résztvevő anyukák a képzés végeztével valószínűleg még mindig csak ökomama-csírák lesznek a tanyavilágban élő fiatal asszonyokhoz képest, de szerepük kiemelkedő lesz azáltal, hogy a városi-kertvárosi térségbe viszik be az ökoszemléletet.

A kezdeményezés mind az önellátó gazdálkodás felé mozdulásban mind a kisgyermekes édesanyák társadalmi problémájának megoldásában újszerű és innovatív és értékhordozó. Kívánom a kezdeményezés megálmodóinak, hogy járjanak eredménnyel, s ne csak egy kistérségi projektet zárjanak a közeljövőben, hanem egy országot felrázó kezdeményezést indítsanak útjára.

Aki a programmal részletesebben szeretne megismerkedni, az az ÖKOMAMA honlapon, illetve a kezdeményezés Facebook oldalán találhat információkat.

 

Az írás a Magyar Élőfalu Hálózat elektronikus hírlevelének 4. számában jelent meg Novák Brigitta tollából.