Magazin

Pályázat társasházak energetikai korszerűsítésére

Megjelent az Otthon Melege Program társasház-felújítási alprogramjának pályázati kiírása. A pályázatban energia-megtakarítást eredményező, komplex épületenergetikai korszerűsítés megvalósítását célzó beruházások támogathatóak. Beadás 2015. április 30-tól forráskimerülésig.

A társasházak elavult fűtés-, melegvíz- és energiaellátó rendszerei, továbbá a gyenge minőségű hőszigetelés jelentős energiaveszteséget – és ezáltal többlet széndioxid kibocsátást – okoznak. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, emiatt a lakóközösségek számára gyakran kivitelezhetetlen megfelelő támogatás nélkül.

A „Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” pályázati kiírás lehetőséget nyújt a lakosság számára, hogy - vissza nem térítendő állami támogatás felhasználásával és a lakóépületek tulajdonosainak pénzügyi hozzájárulásával - korszerűsítsék épületeiket. A felújítása fontos kllímavédelmi lépés; az eregiatakarékosság révén ugyanis nagyban csökkenthető a lakóépületekhez köthető környezetterhelés.

Az alprogramra azon gazdasági szervezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyek gazdálkodási formájuk szerint társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősülnek.

 

 

 

A pályázat keretében a minimum 5, de legfeljebb 60 lakásos, 1946 után épült, 2006. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, távfűtéssel, házközponti fűtéssel vagy lakásonkénti egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást.

Az állami támogatás mértéke – a megvalósítandó fejlesztéstől függően – az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított széndioxid egységre 750-950 forint közötti összeg. Az elnyerhető támogatás mértéke nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát.

Támogatható tevékenységek köre

A pályázatban energia-megtakarítást eredményező, komplex épületenergetikai korszerűsítés megvalósítását célzó beruházások támogathatóak, tekintettel arra, hogy a legnagyobb energia-megtakarítás a komplex felújítással érhető el. Többek között támogatható beruházásnak minősülnek

  • a lakások, a lépcsőházak és az egyéb közös fűtött helyiségek külső nyílászáróinak cseréje;
  • az épület valamennyi homlokzatának teljes hőszigetelése;
  • épületgépészeti rendszerek energia-megtakarítást eredményező felújítása;
  • illetve az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása.

Támogatható tevékenység továbbá

  • a megújuló energiafelhasználás kialakítását, növelését szolgáló rendszerek kiépítése;
  • az egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanok esetében például a fűtési/fűtési-és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréje,
  • valamint a meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának kialakítása, korszerűsítése.

A pályázat 2015. április 30-tól a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújtható be.

További részletek és információk ITT olvashatók.