Magazin

Pet palackkal világítanak a fejlõdõ országok

Olcsó és egyszerû módon, áram nélkül világítják meg a fejlõdõ országok lakóépületeit. Csak egy mûanyag palackra van szükség hozzá. Az újrahasználat, a találékonyság és a környezetvédelem nagyszerû párosítása.
 

Mintegy 10 éve Brazíliában a lakások megvilágításának egy igen egyszerû és olcsó módját találta fel Alfredo Moser szerelõ, ötletét pedig nemrégiben a Fülöp-szigetekre is alkalmazta Illac Diaz vállalkozó. A Solar Bottle Bulb névre keresztelt égõ valójában egy pet palackból áll, ami vízzel és egy kevés fehérítõvel van tele.

A „lámpa" elkészítéséhez nincs másra szükség, mint egy másfél literes mûanyag palackra, amit elõbb egy fémlapba illesztünk, majd a tetõbe, illetve plafonba vágott lyukba helyezünk - természetesen, tömítésre is szükség van, hogy az esõvíz ne folyjon be. Az üvegeket megtöltjük tiszta (pl. desztillált vagy ioncserélt) vízzel, és egy kevés (kb. 3 evõkanál) folyékony fehérítõt is öntünk hozzá, ami megakadályozza az algásodást.

A napsugarak áthaladnak a vízrétegen, minden irányban szóródnak, és a tesztek szerint egy „pet palack égõ" annyi fényt állít elõ, mint egy 55-60 wattos izzó - igaz, csak a nappali idõszakban. Egy 15-20 négyzetméteres lakóházat 3 palackégõ tud ellátni. Diaz állítása szerint egy palack akár 5 éven át is mûködhet, és minden egyes palack minden évben 17 kilogrammal járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez a hagyományos elektromos izzókkal összehasonlítva.

A MyShelter Alapítvány, amelynek alapítója a fent említett Diaz, idén már mintegy tizenötezer ilyen innovatív „lámpát" osztott szét a Manila környékén élõ nyomornegyedekben és kisebb városokban. Itt gyakran olyan közel épülnek egymáshoz a házak, hogy az ablakokon alig jut be némi természetes fény. December folyamán további, nagyjából 100 ezer palackégõt kívánnak elhelyezni a szigetvilág második legnagyobb városában, Cebuban.

Az "Egy liternyi fény" névre keresztelt projekt célja, hogy a szerény jövedelmû közösségeknek se kelljen gyakran még fényes nappal is szinte állandó sötétségben élniük a számukra sokszor megfizethetetlenül magas villamos áram hiányában - hacsak nem gyertyákkal vagy egyéb, tûzveszélyes, és akár az egészségre is káros eszközökkel világítanak. Ráadásul, nemcsak egy tiszta, egészségesebb és olcsó világítási módhoz juthatnak az itt élõk, hanem egyúttal munkalehetõséget is biztosítanak számukra a gyártás során.

Brazília és a Fülöp-szigetek mellett többek közt Mexikóban, Kolumbiában, Indiában, Indonéziában, Nepálban, Vietnamban, Kenyában és Dél-Afrikában is hozzáfogtak a projekt népszerûsítéséhez.


 
Kapcsolódó cikkek
Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Manapság a csapból is a fenntarthatóbb, egészségesebb életmódra való ösztönzés folyik, ami nem csoda, hiszen a magas energiaárak, a klímaváltozást jelzõ egyre tomboló természeti erõk, a mind gyakrabban jelentkezõ betegségek (rák, allergia, stb.) mindenkit valamiféle megoldás keresésére ösztökélnek.
Zöldülõ irodák

Zöldülõ irodák

Mai világunkban a munkavégzés jelentõs része négy fal közt, íróasztaloknál zajlik. Elsõ nekifutásra egy iroda talán nem tûnik a környezetvédelem fontos bástyájának, hisz nem táplálkozási területe egyetlen kipusztulástól fenyegetett bálnafajnak sem, és esõerdõket sem irtanak benne.