Archívum

Miért drága a bio?

Miért drága a bio?
A bioélelmiszerek és bio alapanyagok köztudottan drágábbak, mint a konvencionális mezőgazdaságból származó termékek. Elgondolkoztak már azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka? Csak azért drágábbak, mert trendi a bioélelmiszer fogyasztás? Vagy a divat mellett tényleges okai vannak a felárnak?

Veszprémben is Kosár Közösség indult

Veszprémben is Kosár Közösség indult
A Csalán Egyesület Kosár Közösséget indított útjára a minőségi helyi élelmiszerek kényelmes és gyors beszerezhetősége érdekében. Az internet kínálta lehetőségekkel élve, már webáruházukból is elérhetőek ezek a termékek.

Multiból a Paradicsomba

Multiból a Paradicsomba
Mostanában egyre több olyan párral hoz minket össze az élet, akiknek elege lett abból, hogy Pest belvárosában egy multicég irodaházában töltsék a napjaikat. Itt van mondjuk Kata és András, akik paradicsomtermesztésre adták a fejüket.

A globális túlfogyasztás napja

A globális túlfogyasztás napja
Idén augusztus 13-án volt a globális túlfogyasztás vagyis "túllövés" napja, ami azt jelenti, hogy másnaptól minden tevékenységünkkel a gyerekeink elől vesszük el a természeti erőforrásokat. Csak hogy erről a hitelről elfelejtettük megkérdezni őket.

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.

Hamarosan nyitnak a "SZEDD MAGAD" eperföldek

Hamarosan nyitnak a "SZEDD MAGAD" eperföldek
Itt az idő, hogy tartósítószertől és adalékanyagtól mentes, ízletes házi eperlekvárt tegyünk el télire. Nézzünk szét, melyik a hozzánk legközelebb eső SZEDD MAGAD helyszín.

Teherbiciklis központ nyílt Budapesten

Teherbiciklis központ nyílt Budapesten
A Cargonomia Budapest első teherbiciklis központja, ahol kipróbálhatsz és kibérelhetsz mindenféle kerékpáros szállítóeszközt. Sőt! Biozöldség-átvevő pontként is üzemel, és szövetkezeti biopékség kenyerét szállítja házhoz.

Ökovendégház a gyakorlatban

Ökovendégház a gyakorlatban
Sokat hallunk az öko-szemléletű házakról, de arról keveset, hogy egy újonnan épült szálláshely esetében hogyan tudjuk mindezt alkalmazni. Erre jó példa az alábbi szálláshely, amely 2015-től fogadja a vendégeket a Balatontól 3 km-re.

Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik
Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére mostantól Pécsen erre is van megoldás.

Lehetőség gazdának és vásárlónak

Lehetőség gazdának és vásárlónak
A fenntartható fogyasztás elmélete és gyakorlata egy kézből – ezt kínálja a Szatyorbolt. Egyesületük révén a tudást, praktikákat és közösséget, üzletükkel pedig a konkrét beszerzés lehetőségét segítik.

Lízingeljen tyúkot friss tojásért

Lízingeljen tyúkot friss tojásért
Néhány lelkes és környezettudatos vállalkozónak köszönhetően ma már ki sem kell tennünk a lábunkat a városból, hogy a legközelebb lévő termelőtől friss és adalékmentes zöldségekhez, tanyasi finomságokhoz jussunk.

Házikó - Legyetek Ti is függők!

Házikó - Legyetek Ti is függők!
Helyi termék, családi gazdaságok, tájfajták, adalékmentes élelmiszerek, vendéglátás, környezettudatosság. A nemrégiben megnyílt Házikó - nem akármilyen ötlet és elképzekés mentén - egy darabka vidéket igyekszik becsempészni a városba. Sok sikert nekik!

Budapest Első Esti Piaca a Király utcában

Budapest Első Esti Piaca a Király utcában
Megnyílt az első esti - termelői - piac Budapesten. A Király utcai Central Passage-i piac csütörtökönként 13.00 és 21.00 óra között tart nyitva. Házi termékekkel, ételkóstolókkal, kézműves ajándékokkal várja az érdeklődőket. A helyszín fedett, így a piac rossz idő esetén is üzemelhet.

Ahol helyi pénzért van az áram és a buszjegy

Ahol helyi pénzért van az áram és a buszjegy
Közel két éves sikertörténetet tudhat maga mögött az angliai bristoli helyi pénz, ahol a lakosság nem csak kávézókban vagy a zöldségesnél használhatja a helyi bankót, de a villanyszámlát és a buszjegyet is Bristol fontban fizetheti.

Gyümölcsszüret a megapoliszban

Gyümölcsszüret a megapoliszban
Egyre szaporodnak az olyan nagyvárosi kezdeményezések, ahol helyi lakók gazdátlan vagy közterületen álló gyümölcsfákat szüretelnek le, és osztják szét rászorulók között, vagy saját használatra feldolgozzák. Az eredmény: friss gyümölcs, kevés környezetterhelés, erősödő helyi közösség.

Felelős turizmus

Felelős turizmus
A felelős turizmus célja, hogy a lehető legkisebb hatást gyakorolja a felkeresett vidék környezetére és kultúrájára. A felelős turista nemcsak a turizmussal járó káros hatásokat igyekszik csökkenteni, de fogyasztásának tudatosságával előmozdítja a helyi emberek és vállalalkozások jólétét is.

Környezettudatos építőanyagok: vissza a vályoghoz

Környezettudatos építőanyagok: vissza a vályoghoz
Újra előkerül a vályogtégla és a vályogszigetelés egy nyugat-magyarországi üzem tevékenysége nyomán. Eddig is voltak hívei a hagyományos anyagokból való építkezésnek, de megvalósítóinak száma még mindig elenyésző az alapanyagok beszerzési nehézségei és magas ára miatt.

Kisközösségek Átalakulásban

Kisközösségek Átalakulásban
A Védegylet égisze alatt új gyűjtemény látott napvilágot előremutató közösségi kezdeményezésekről. A közzétett ötletadó projektek példamutatóak és mások számára is hasznos tanulságokkal szolgálnak.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

Bioélelmiszerek a dán éttermekben

Bioélelmiszerek a dán éttermekben
Dánia éttermeiben egyre inkább terjed a bioélelmiszer. Mára több, mint 300 gasztro és catering vállalkozás büszkélkedhet bioélelmiszer logoval. A listában - az éttermeken kívül - akad vállalati étkezde, intézményi menza és szállodai étterem is. A dán kormány a közétkeztetést is célba vette.

Teszt: energiafogyasztás-mérő eszközök

Teszt: energiafogyasztás-mérő eszközök
Elektromos háztartási berendezéseink ésszerű használatával sok energiát megtakaríthatunk. Ehhez nem árt tudni, mennyit is fogyasztanak a készülékek. A Tudatos Vásárló magazin elektromos fogyasztásmérőket tesztelt, és itt is bebizonyosodott, hogy a kevesebb néha több.

Tojásfestés természetes színekkel

Tojásfestés természetes színekkel
A húsvét nem telhet el hímes tojás nélkül. Készítésükhöz használhatunk környezetre és szervezetünkre ártalmatlan, természetes színezékeket is. A hozzávalókat bármelyik zöldségesnél, piacon be tudjuk szerezni.

Szabadtüzi sajtkészítő tábor márciusban

2013. március 23-24-én 2 napos sajtkészítő tábort szerveznek Száron 7-12 fő részére. A tábor célja, hogy mindenki ráérezzen a felhasznált anyagok tulajdonságaira, a velük való bánásra, hogy otthon is elkezdhesse megtapasztalni a sajtkészítés örömeit.