Archívum

Helyi termékes képzés - leendő helyi termelőknek

Helyi termékes képzés - leendő helyi termelőknek
A Dunakanyarban működő Magosfa Alapítvány ingyenes, 5×1 napból álló képzést indít azoknak a térségben élőknek, akik szeretnének helyi termék előállítással foglalkozni. A képzésen neves szakértőkkel és helyi termék készítőkkel is megismerkedhetnek a résztvevők. Jelentkezni 2016.08.31.-ig lehet.

Nemnövekedés Hete Budapesten

Nemnövekedés Hete Budapesten
Budapesten rendezik meg a Nemnövekedés Hetét. A talányos kifejezés egy újszerű megközelítést takar azzal kapcsolatban, hogy egy korlátokkal határolt világban a korlátlan növekedés nem fenntartható, másrészről nem is feltétlenül szükséges. A színes programsorozat ezt a témát igyekszik közelebb hozni hozzánk.

Kik irtják még ma is az esőerdőt?

Kik irtják még ma is az esőerdőt?
Körülbelül egy évvel ezelőtt több millió hektár élettel teli trópusi esőerdő és tőzegmocsár égett le Indonéziában, köztük az orángutánok utolsó élőhelyeinek nagy része. Vajon mit tesznek a nagyvállalatok, hogy ne folytatódjon ez az őrület?

Gyüttment Fesztivál 2016

Gyüttment Fesztivál 2016
„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt.

Szedd Magad Meggy

Szedd Magad Meggy
Beindult a meggyszezon. Már szedhető a nyár savanykás, fanyar izű, frissítő gyümölcse, sokak nagy kedvence. Több gyümölcsösben mi magunk is szedhetjük, íme a lista az országszerte nyitott - szedd magad rendszerű - meggyföldekről.

Nyári sajtkészítő tanfolyam

Nyári sajtkészítő tanfolyam
Házi sajtkészítő tanfolyam indul a nyáron! A júliusban megrendezésre kerülő 3 napos workshop alatt az alapoktól az érlelt sajtok készítéséig számos praktikát lehet elsajátítani. Aki esetleg lemarad, az a szeptemberi képzésre is jelentkezhet.

Bodzaszörp házilag

Bodzaszörp házilag
Nyílik a bodza, itt a szezonja! Még nem késő virágot gyűjteni és házilag illatos, ízletes szörpöt készíteni belőle. Gyerekek és édesszájú felnőttek örömére; kerti ünnepségek különleges italaként.

Kezdetét vette a „Szedd magad!” eperszezon

Kezdetét vette a „Szedd magad!” eperszezon
Elsőként az eperföldek nyitották meg kapuikat. Egészen pontosan még nem az összes, de már vannak olyan kertek, amelyek fogadják a vásárolni vágyókat. Következzen egy összeállítás, hogy idén hol is lehet „Szedd magad!” akció keretében epret szedni.

Franciaország pálmaolaj adót tervez!

Franciaország pálmaolaj adót tervez!
A globális gazdaságban óriási kereslet van erre az olcsó olajra, ami miatt hatalmas mennyiségű őserdőt égetnek fel, milliók fulladoznak, kihalás szélén álló fajok kerülnek veszélybe, és a klímaváltozást is súlyosbodik. Franciaország ez ellen szeretne tenni egy új törvényjavaslatban. Vajon sikerülni fog nekik?

Húsatlasz

Húsatlasz
Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre. A “Húsatlasz” címmel megjelent látványos kiadvány szemléletesen mutatja be, milyen hatással van bolygónkra a túlzott fogyasztás és az intenzív hústermelés.

FSC logós termékekkel az erdők védelmében?

FSC logós termékekkel az erdők védelmében?
Egyre több terméken olvashatjuk ezt a három betűt, ami arra utal, hogy felelősen döntöttünk az erdők szempontjából. Azonban fontos tájékozódnunk, hiszen nem minden FSC minősítés jelent ugyanolyan védelmet!

Minőségi ételek, minőségi alapanyagból - város és vidék találkozása

Minőségi ételek, minőségi alapanyagból - város és vidék találkozása
A "Házikó" a hazánkban ma már alig létező kisüzemi családi vállalkozásokat szeretné fellendíteni, olyan formában, hogy az ő termékeiket alapul véve, az utolsó gabonáig visszakövethető ételeket állítanak elő üzemükben. Interjú a vállakozás alapítóival.

Miért drága a bio?

Miért drága a bio?
A bioélelmiszerek és bio alapanyagok köztudottan drágábbak, mint a konvencionális mezőgazdaságból származó termékek. Elgondolkoztak már azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka? Csak azért drágábbak, mert trendi a bioélelmiszer fogyasztás? Vagy a divat mellett tényleges okai vannak a felárnak?

Veszprémben is Kosár Közösség indult

Veszprémben is Kosár Közösség indult
A Csalán Egyesület Kosár Közösséget indított útjára a minőségi helyi élelmiszerek kényelmes és gyors beszerezhetősége érdekében. Az internet kínálta lehetőségekkel élve, már webáruházukból is elérhetőek ezek a termékek.

Multiból a Paradicsomba

Multiból a Paradicsomba
Mostanában egyre több olyan párral hoz minket össze az élet, akiknek elege lett abból, hogy Pest belvárosában egy multicég irodaházában töltsék a napjaikat. Itt van mondjuk Kata és András, akik paradicsomtermesztésre adták a fejüket.

A globális túlfogyasztás napja

A globális túlfogyasztás napja
Idén augusztus 13-án volt a globális túlfogyasztás vagyis "túllövés" napja, ami azt jelenti, hogy másnaptól minden tevékenységünkkel a gyerekeink elől vesszük el a természeti erőforrásokat. Csak hogy erről a hitelről elfelejtettük megkérdezni őket.

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.

Hamarosan nyitnak a "SZEDD MAGAD" eperföldek

Hamarosan nyitnak a "SZEDD MAGAD" eperföldek
Itt az idő, hogy tartósítószertől és adalékanyagtól mentes, ízletes házi eperlekvárt tegyünk el télire. Nézzünk szét, melyik a hozzánk legközelebb eső SZEDD MAGAD helyszín.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

Gömörszőlősi Paraszt-Wellness

Újra indul a gömörszőlősi Paraszt-Wellness! A gyönyörű gömörri zsákfaluban megrendezendő tavaszváró kaláka munkára sok szeretettel várnak minden segítőkész önkéntest!

Szigeteljünk olcsóbban és hatékonyabban

Szigeteljünk olcsóbban és hatékonyabban
A szalmabálaházak építésén túl ma már egyre többször hallani a szalmabálával való szigetelés előnyeiről is. Ez a természetes építőanyag felhasználható fal, födém és tető szigetelésére is.

Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet

Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet
"Mit választasz: kukacok, vagy mókusok lakmározzanak a testedből halálod után?" - ezt a kérdést teszi fel a Bios Urn a csapata. A spanyol estudimoline design stúdió terméke egy olyan temetkezési módot kínál, amely lehetővé teszi, hogy hamvaink egy fává alakuljanak át.

Gyógyfüves Szappanok Műhelye február 14-én

Ez a műhely azoknak szól, akik körvonalaiban már tisztában vannak a szappankészítés alapjaival, netán otthon már próbálkoztak szappankészítéssel, és szeretnék fejleszteni-finomítani tudásukat, hogy a végeredmény valóban öko-logikus, szép, és bőrkímélő darab legyen.