Magazin

Repülőgépekkel a vadon élő fajok védelmében

Az Emirates Légitársaság két Airbus A380-as repülőgépe új külsőt kapott, oldalaikon veszélyeztetett állatfajok láthatók. A társaság ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a vadon élő fajok illegális kereskedelmének nemzetközi problémájára.

Az egyedi festésen az a hat vadon élő állatfaj található, melyeket leginkább fenyeget az orvvadászat és az illegális kereskedelem. Az Emirates kezdeményezésének köszönhetően a világ minden tájára eljut az üzenet, mely a vadállatok védelmére hívja fel a figyelemet. Az "United for wildlife" felirattal és különleges képekkel ellátott gépek 2015. november elején keltek útra.

Az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek, ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra hatalmas méreteket öltött. Számos fajt - például papagájok, szárazföldi teknősök, gyíkok, kaméleonok, orchideák - azért gyűjtenek össze élőhelyeikről, hogy kedvtelésből tartsák őket. Másokat – mint a krokodilok, az elefántok, szép szőrméjű macskafélék és trópusi fák– értékesnek tartott részeikért pusztítanak el, s bocsátanak áruba a feldolgozást követően.

 

 

“Orvvadászat tekintetében a világ globális válságban van. Mindenkinek megvan a maga feladata abban, hogy megakadályozza ezt, mielőtt még túl késő lenne”- mondta Tim Clark, az Emirates Légitársaság elnöke. A légitársaság álláspontja szerint a globális közlekedési ágazatok - köztük a légiközlekedés - jelentős szerepet játszhatnak ebben a küzdelemben.

Az Emirates volt az első légitársaság, mely megtiltotta, hogy vadászati trófeákat szállítsanak repülőin. Nemzetközi szervezetekkel együttműködésben igyekszik továbbképezni alkalmazottait annak érdekében, hogy minél hatékonyabban találják meg - már a tranzitzónákban - az illegális kereskedelemből, orvvadászatból származó tárgyakat, termékeket. Utasaikat is igyekeznek tájékoztatni a témakörről, így a járataikon olvasható magazinuk 2015 októberi számában több oldalas cikket szenteltek az orvvadászat kérdésének.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy turistaként, magánemberként is sokat tehetünk azért, hogy a - számos fajt végveszélybe sodró - illegális orvvadászat és kereskedelem visszaszoruljon. Az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek, ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra oly hatalmas méreteket öltött, hogy a természetes élőhelyek megszűnése mellett a vadon élő állat- és növényfajok számára ez a kíméletlen üzlet jelenti a legnagyobb veszélyt. Ebben a folyamatban pedig mi, vásárlók is felelősek vagyunk, hisz döntéseinkkel, választásainkkal mi magunk befolyásoljuk a kínálatot.

Kapcsolódó cikkek
A globális túlfogyasztás napja

A globális túlfogyasztás napja

Idén augusztus 13-án volt a globális túlfogyasztás vagyis "túllövés" napja, ami azt jelenti, hogy másnaptól minden tevékenységünkkel a gyerekeink elől vesszük el a természeti erőforrásokat. Csak hogy erről a hitelről elfelejtettük megkérdezni őket.

WWF Nagy Ugrás 2015 - Ugorjunk együtt az élő folyókért!

A "Nagy Ugrás" akcióhoz kapcsolódóan Európa szerte több mint 500 helyszínen, százezrek ugarnak egyszerre a folyók vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre, Európa folyóira. A WWF arra szólít kicsiket és nagyokat, hogy ugorjunk minél többen Magyarország folyóiba 2015.07.12-én!

Parlagi sas fészekőrzéshez keres önkénteseket az MME

Önkénteseket keresnek parlagi sas fészekőrzéséhez. Az akció célja megóvni a fokozottan védett sasokat az esetleges bűncselekményektől és az emberi zavarástól. Kiváló alkalom arra, hogy ritka pillanatoknak lehess szemtanúja és egyben védelmet is biztosíts a ritka madárfajnak.

A megfejtés: rákosi vipera

Kvízjátékunk megfejtése a rákosi vipera volt, amely Magyarország egyik leginkább veszélyeztetett, kizárólag nálunk õshonos állatfaja. A megfejtõk 5 % kedvezményt kaptak, illetve 3 db "Rajong értem a környezetem" póló is gazdára talált. Kik nyertek pólót? Mit lehet még tudni a rákosi viperáról? Mik voltak a helyes válaszok? Olvassa el cikkünket!

Segítsünk a gorillákon!

A 2009-es "Gorilla éve mobiltelefon újrahasznosító projekt" sikere után 2011-ben a Jane Goodall Intézet ismét arra buzdít, hogy hasznosítsuk újra telefonjainkat, ezzel segítve az emberszabásúak kihalása ellen folytatott küzdelmet a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

A világhírû csimpánzkutató új könyvébõl megtudhatjuk, hogyan próbál a természet alkalmazkodni napjaink megváltozott körülményeihez, és megismerhetünk néhány olyan férfit és nõt, akik elszántan és a nehézségekkel nem törõdve, akár hosszú évtizedeken keresztül dolgoznak azért, hogy egyes állatfajokat megmentsenek a kihalástól. Kiadja: Nyitott Könyvmûhely Kiadó (2010)