Magazin

Sajtkészítő foglalkozás

December elején újra sajtkészítő tanfolyam indul. A háromnapos, elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó képzés résztvevői a sajtkészítés alapjait sajátíthatják el lépésről lépésre.

Panni sajtműhelye Biatorbágy erdővel határos területén található, a finomságok a családi házban berendezett műhelyben készülnek.

Következő tanfolyamuk 2015, december 3. - 2015, december 5. között kerül megrendezésre "Sajtkészítés az alapoktól az érletsajtokig 3 nap alatt" címmel. A résztvevők profi eszközökkel, jó minőségü alapanyagokkal sajátíthatják el a sajtkészítés ősi titkát.

 

 

A tanfolyam tematikája:

Elmélet:

  • A tehéntej, kecsketej, juhtej összetétele, tulajdonságai, élettani szerepe a táplálkozásban
  • Nyers tej tárolása, előkészítése, hőkezelése
  • A sajtkészítés módszerei, folyamatai
  • A sajtkészítés alapanyagai, eszközök-szerszámok a sajtkészítésben
  • A kész tejtermék tárolása, tálalása
  • A sajtok csoportosítása

Gyakorlat:

  • Tehéntúró készítése
  • Joghurt készítése, ízesítése
  • Krémsajt készítése
  • Fölözés, tejszín előkészítése vaj és tejfölkészítéshez
  • Friss, fűszeres sajt készítése
  • Gyúrt sajtok készítése (parenyica, mozzarella)
  • Trappista jellegű sajt készítése
  • Savó hasznosítása: orda, ordasajt, ricotta

 

Az érdeklődők 10 recepttel ismerkednek meg a gyakorlatban is. A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, elvégzése képesítést nem ad, de a gyakorlatban jól használható tudást biztosít.

További részletek itt olvashatók.