Magazin

Sajtkészítő tanfolyam májusban

Ha szereted a jó sajtokat és szívesen készítenél ilyen finomságokat odahaza is, most elsajátíthatod a sajtkészítés alapjait Panni műhelyének háromnapos májusi tanfolyamán! 

Biatorbágyon, Panni sajtműhelyében évek óta nagy sikerű tanfolyamokat szerveznek a házi sajtkészítés rejtelmeiről. A jelentkezők hangulatos környezetben, profi sajtkészítőtől leshetik el a gyakorlati lépéseket.

Az alapoktól induló - elméleti és gyakrolati ismereteket egyaránt nyújtó - tanfolyam során többféle tematikát járnak körbe a résztvevők.

 

 

Elmélet:

  • A tehéntej, kecsketej, juhtej összetétele, tulajdonságai, élettani szerepe a táplálkozásban
  • Nyers tej tárolása, előkészítése, hőkezelése
  • A sajtkészítés módszerei, folyamatai
  • A sajtkészítés alapanyagai, eszközök-szerszámok a sajtkészítésben
  • A kész tejtermék tárolása, tálalása
  • A sajtok csoportosítása

Gyakorlat:

  • Tehéntúró készítése
  • Joghurt készítése, ízesítése
  • Krémsajt készítése
  • Fölözés, tejszín előkészítése vaj és tejfölkészítéshez
  • Friss, fűszeres sajt készítése
  • Gyúrt sajtok készítése (parenyica, mozzarella)
  • Trappista jellegű sajt készítése
  • Savó hasznosítása: orda, ordasajt, ricotta

A résztvevők összesen 10 receptet sajátíthatnak el a gyakorlatban is!

Időpont: 2017. május 11.-12.-13.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt. Elvégzése képesítést nem ad, záróvizsga nincs, de a gyakorlatban jól használható tudást biztosít.

A második napon bor és sajtkóstolót szerveznek a Hernyák Birtok (Etyek) és Panni Sajtműhelye tálalásában: 4 féle kiváló bor mellé 4 féle sajt.

A sajtkészítő tanfolyam minden nap 10.00.-kor kezdődik Biatorbágyon a Szarkafészek borházban és kb. 16.30.-17.00.-ig tart.

Jelentkezés és további részletek a szervezők honlapján

Kapcsolódó cikkek
Gyüttment Fesztivál 2016

Gyüttment Fesztivál 2016

„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt.

Sajt-, tészta-, szappan-, kozmetikumkészítő foglalkozások

A Messzelátó Egyesület új foglalkozásokat hirdet tavaszra. Ha eleged van az adalékanyagokból, tartósítószerekből, E számokból, s szeretnéd megtanulni a sajt-, tészta-, szappan- vagy házi kozmetikumkészítés fortélyait, jelentkezz a budapesti foglalkozásokra!

A vidéki létforma életben tartását célozták meg Nógrádban

Nógrád megye 51 települését érinti az a vidéki létforma életben tartását és fenntarthatóságát célzó program, melyet három civil szervezet valósít meg. A program része a helyi gazdálkodás, helyi termékek értékesítésének segítése is.

Szabadtüzi sajtkészítő tábor márciusban

2013. március 23-24-én 2 napos sajtkészítő tábort szerveznek Száron 7-12 fő részére. A tábor célja, hogy mindenki ráérezzen a felhasznált anyagok tulajdonságaira, a velük való bánásra, hogy otthon is elkezdhesse megtapasztalni a sajtkészítés örömeit.

Készíts kozmetikumot és sajtot a Messzelátóval!

A budapesti Messzelátó Egyesület januári programján megtanulhatjuk, hogyan készítsünk magunknak otthon SAJTOT vagy épp KOZMETIKUMOT. Itt a nagyszerû lehetõség arra, hogy olyan termékeket fogyasszunk, használjunk, melyekrõl - a nagyüzemileg elõállítottakkal szemben - pontosan tudjuk, mit tartalmaznak...
Mit is tud a helyi termék?

Mit is tud a helyi termék?

Helyi termék. Egyre többször hallani a kifejezést, ám még nem nagyon tudjuk, mennyi mindent takar, mi mindennel fonódik össze a fogalom. Egy egyszerû, mosolygós hangulatú videofilm most segít összerendezni fejünkben a lényeget.