Magazin

Segítsünk a gorillákon!

A 2009-es "Gorilla éve mobiltelefon újrahasznosító projekt" sikere után 2011-ben a Jane Goodall Intézet ismét arra buzdít, hogy hasznosítsuk újra telefonjainkat, ezzel segítve az emberszabásúak kihalása ellen folytatott küzdelmet a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A mobiltelefonokban található fémek egy részét Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák. A tevékenység folyamán óriási kiterjedésû erdõket pusztítanak el, így utat nyitva az orvvadászoknak, az amúgy is veszélyeztetett csimpánz, gorilla és egyéb vadállat populációk felé.A Jane Goodall Intézet Kongóban mûködõ szervezete évek óta harcol, elsõsorban oktatással és õrjáratokkal az orvvadászok ellen. Ezt a munkát támogatja a magyarországi Jane Goodall Intézet az ECM segítségével, akik mobiltelefononként, az elsõ 1000 készülékig 2 euróval támogatják a szervezetet.

2011-ben a magyarországi iskolák lehetõséget kapnak arra, hogy hozzájáruljanak a kongói projekt sikeréhez. A "Dobj egy nagyot!" kampány keretében azok az iskolák, akik az ECM-tõl gyûjtõládát kérnek és kihelyeznek, részt vesznek a Jane Goodall Intézet munkájában.

A szervezet 2011 áprilisától várja az általános- és középiskolák jelentkezését, ahol kérésre elõadást tartanak a magyar és kongói szervezet munkájáról és az újrahasznosítás jelentõségérõl itthon és Afrikában.

A kampányhoz is kapcsolódóan a Jane Goodall Intézet egy, a tavalyi évben elnyert Nemzeti Civil Alapprogram támogatásnak köszönhetõen 2011. májusában kongói-magyar csereprogramot hajt végre. A kongói JGI munkatársa, Dario Merlo 2011. május 2.-án érkezik hazánkba, hogy iskolai elõadások során felhívja a figyelmet a fejlett országok felelõsségére, és tetteink fejlõdõ országokat érintõ hatására. A magyar Intézet részérõl pedig Dr. Csatádi Katalin alelnök és Mészáros Enikõ, a projekt koordinátora töltenek 4 hetet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol megismerkednek a kongói szervezet munkájával.

Az alábbi videofilmen Jane Goodall üzenete látható