Magazin

Szelektíven Budapesten

A lanyhulni nem akaró iramban előállított hulladék mára komoly problémákat vet fel. A bajok orvoslásának legcélravezetőbb módja a megelőzés, azaz minél kevesebb szemét „termelése”. Az ezek után keletkező hulladék zöme azonban még mindig nem a mezei kukába, hanem szelektív gyűjtőkbe való.

Sajnálatos tény, de Magyarországon ma még jelentős mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba. A magyar emberek többsége továbbra is amolyan fekete lyukként gondol a kukára; olyasféle entitásnak tekinti mely egyszerűen „megszünteti” a háztartási szemét problémáját. Bezacskózzuk a hulladékot, gyakorlott mozdulattal a kukába hajítjuk, ahonnan aztán hetente egyszer mindent magával ragad a Nagy Színes Kukásautó. Sokan nem teszik fel maguknak a kérdést, hogy az a bizonyos autó hová is furikázik a szeméttel, s ott mi történik a hétköznapok általunk feleslegesnek kikiáltott kísérőivel. Az autó tehát egészen az égetőig vagy lerakóig robog, melyek közül egyik sem mondható kifejezetten környezetkímélő megoldásnak. Emitt füstté, hamuvá, salakká válik; amott pedig évtizedekig-évszázadokig a talajtakaró alatt rostokol minden. Nem túl előremutató, s cseppet sem zöld módszerek…

Ezen egyszerű és kényelmes, de mégiscsak látszatmegoldás helyett – a megelőzésen és újrahasználaton túl - jobban el kellene mélyülnünk a szelektív gyűjtés által kínált lehetőségek kihasználásában, hisz az újrahasznosítás energiát, alapanyagot, természeti erőforrást, járulékos környezetterhelést „spórol meg” nekünk és bolygónak. Ráadásul segítségével a lerakásra, égetésre kerülő szemét mennyisége is csökken.

 

 

 

 

A Magyarországon szelektíven gyűjtött hulladékok egy részét külföldre viszik, másik része itthon hasznosul: jó néhány hazai cég foglalkozik már feldolgozással illetve készít termékeket másodlagos nyersanyagból.

Az egyik legnagyobb mennyiségben képződő, s a legtöbb féle újrahasznosított termék előállítására alkalmas hulladékfajta a műanyag. A szelektíven gyűjtött műanyagokból készül például számos kertészeti termék (komposztkeret, virágláda, vödör, kaspó, oszlop, gyeprács) vagy az iparban használt csövek, tartályok, zsákok, fóliák. Az idehaza begyűjtött PET palackok jelentős részét kínai újrahasznosító cégek vásárolják fel, amiből Kínában zömmel textilipari alapanyagot (műanyag szál) készítenek.

A másik nagy frakciót a papír jelenti. A begyűjtött papírt a feldolgozó üzemben fajta szerint szétválogatják, majd vízzel keverve pépesítik, és különféle technológiai folyamatok segítségével ismét papírterméket (csomagolópapír, újságpapír, kartondoboz, vécépapír, füzet, irodai papíráru, papírtáska, nyomdai alapanyag, stb.) állítanak elő belőle.

A külön gyűjtött fehér üveget beolvasztják és újra öblösüveget, italosüveget gyártanak belőle; a színes üveget (vagy a vegyesen gyűjtött, tehát kevert üveghulladékot) pedig többnyire zúzalék formájában az útépítéseknél és az építőiparban hasznosítják adalékként.

A fémgyűjtőkbe dobott hulladékok közül újrahasznosítás szempontjából a vas és az alumínium a legértékesebb másodnyersanyag. A fém gyártásához szükséges bányászati lelőhelyek folyamatosan kimerülnek, így bányászatuk jelentős többletköltséggel jár; ráadásul a fémek előállításának és feldolgozásának járulékos költsége igen magas. Épp ezért napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az ilyen hulladékok feldolgozása: az újrahasznosítással nemcsak nyersanyagot, de jelentős mennyiségű energiát is megtakarítunk. A fémhulladékból főként az ipar számára készülnek új alapanyagok, alkatrészek; az alumíniumból pedig például kerékpár-, autó- és motoralkatrészek.

Számos helyen megoldott az elektronikai hulladék különgyűjtése is. Az elektronikai hulladékok összetétele rendkívül változatos, tartalmaznak értékes, újrahasznosítható fémeket (nemesfémek, réz, alumínium, vas) és káros, a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat (ólom, kadmium, berillium, higany, szerves összetevők). Mindezekből kiindulva érthető, miért olyan fontos, hogy a tönkrement vasalót vagy számítógép monitort ne a kukába dobjuk, hanem megfelelő gyűjtőhelyre juttassuk. A hulladékká vált elektromos és elektronikus eszközöket kézi vagy gépi erővel szétbontják, majd az így keletkező másodnyersanyagok tisztítás, osztályozás után újrafeldolgozásra kerülnek.

A háztartásokban képződő veszélyes hulladékok gyűjtésére is fokozott figyelmet kell fordítani. A kukában landoló maradék lakk, festék, gyógyszer vagy törött lázmérő jelentős problémákat okoz. Ha a veszélyes hulladékok talajba, vízbe kerülnek, komoly károsodást okoznak az élővilágban s bekerülnek a táplálékláncba is. A szemétbe dobva más hulladékokkal keverednek, így a „normál” hulladék is veszélyessé válik. Szemétlerakóban az eső a talajba, talajvízbe moshatja a mérgező anyagokat; az égetőben pedig mérgező gázok szabadulhatnak fel belőlük. Használjuk ki tehát a gyűjtőrendszereket, gyűjtőnapokat!

Több helyen is gyűjthető a kertben, közterületen keletkező zöld hulladék. A szerves kerti anyagok „újrahasznosításának” legkörnyezetkímélőbb módja a házi komposztálás, hiszen egyrészt ezzel csökken a kukába kerülő anyagok mennyisége, másrészt helyben kerül „feldolgozásra” azaz nincs járulékos légszennyezés (utaztatás) és energiafelhasználás (utaztatás, komposztáló üzem működtetése, stb.). Egyes területeken biztosított a zöld hulladék begyűjtése (lásd később).

A szelektív gyűjtésre nyitott fővárosiaknak több lehetőséggel is élhetnek. Az FKF Zrt. számos hulladékgyűjtő udvart és gyűjtőszigetet működtet Budapesten, ahol a lakosság díjmentesen leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékot.

A hulladékudvarokban leadható hulladékfajták...

 • papír: reklámanyagok, újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz
 • italos karton (tetrapak) doboz
 • műanyag: PET palack és flakon lapítva, műanyag zacskó és fólia, tejfölös pohár, hungarocell
 • színes és fehér üveg: italos, befőttes, parfümös
 • fémdoboz: üdítős, sörös, konzervdoboz, alufólia

... illetve veszélyes hulladékok, és veszélyes összetevőket tartalmazó hulladékok:

 • elhasználódott háztartási gép
 • elektronikai hulladék
 • fénycsövek és világítótestek
 • szárazelem
 • használt sütőzsiradék és göngyölege
 • fáradt olaj és göngyölege
 • használt akkumulátor

Ami a veszélyes hulladékokat illeti, a szelektíven gyűjtők több lehetőséget is kihasználhatnak ezek leadására. A hulladékudvaron túl az szárazelemeket például számos oktatási- és közintézményben, illetve kereskedelmi egységénél kihelyezett gyűjtőedénybe lehet bedobni. Ha nincs a környékbeli boltban, iskolában ilyen gyűjtő, a legközelebbi leadási lehetőségről internetes keresőben is tájékozódhatunk. A használt fényforrások (izzók, fénycsövek) szintén leadhatók; jónéhány üzletben, hipermarketben és más kereskedelmi egységben is találhatók kihelyezett gyűjtők. A lejárt szavatosságú, feleslegessé vált gyógyszereket a patikákban lehet térítésmentesen leadni. További lehetőség a helyi önkormányzatok (esetleg civil szervezetek) által több-kevesebb rendszerességgel (évente 1-2 alkalom) szervezett elektronikai illetve veszélyeshulladék-gyűjtés, érdemes ezekről az időpontokról előre tájékozódni a helyi önkormányzatnál.

A hulladékudvaroktól eltérően, a városszerte számos ponton megtalálható szelektív hulladékgyűjtő gyűjtőszigeteken 5 féle hulladékfrakció leadására van lehetőség: papír, műanyag, fémdoboz, fehér és színes üveg. 2011 óta a sárga és szürke színű konténerekben fém- és műanyaghulladék egyaránt elhelyezhető. Az intézkedés hatására csökken az esélye annak, hogy az alumíniumdobozok megszerzése érdekében felborítják a konténereket. Az ürítést követően különválasztják az egybegyűjtött hulladékot.

Budapesten az FKF Zrt. szolgáltatásai közt szerepel a zöld hulladék begyűjtése is. Akinek nincs lehetősége házi komposztálásra, az élhet ezzel a szolgáltatással, de környezetvédelmi szempontból mindenképp a helyben történő komposztálás a szorgalmazandó (lásd fentebb). Az FKF különjáratai a lombot, füvet, nyesedéket, gallyakat a cég logójával ellátott „Kerti zöldhulladék” feliratú zsákokban viszik el a lakókörzetre érvényes zöldhulladék gyűjtés napján. A zsákok megvásárolhatók az FKF Zrt. Ügyfélszolgálati Irodájában, lakossági hulladékudvarainkban, illetve egyéb kereskedelmi egységeknél.

Bár nem a kiépített szelektív gyűjtő rendszer része, de nem feledkezzünk meg a fővárosi adományboltokról, karitatív szervezetekről, családsegítőkről, adományközvetítő portálokról és levelezőlistákról, melyek szívesen elfogadnak/közvetítenek feleslegessé vált, de még használható holmikat, hogy azoknak új tulajdonost, „újra-használót” találjanak. Az ilyen csatornák felé leadott használati eszközök, tárgyak tehát nem a kuka tartalmát gazdagítják, hanem egy új termék előállításával járó környezetterhelést (energia, alapanyag, szállítás, gyártás) spórolnak meg nekünk és környezetünknek.

A szelektív gyűjtés lehetősége tehát adott, jó lenne, ha minél többen élnénk vele. Egyszerű, nem éppen időigényes, a hétköznapok rutinjába könnyen beépíthető tevékenységről van szó, mely nem csak környezeti hasznot hajt. A kevesebb hulladék valahol - hisz minden mindennel összefügg - visszacsatol egészségünk felé is; gazdaságilag megtérülőbb, mint az elsődleges nyersanyagok energiaigényes felhasználása; sőt egyes esetekben saját pénztárcánkat is érinti: társasházak, lakótársulások esetében például, ahol több kuka van, és szelektív gyűjtéssel csökkentik a vegyes gyűjtőedénybe kerülő hulladék mennyiségét, ott a kukák száma – s ezzel együtt a szemétdíj is – csökkenthető. Vágjunk hát bele már ma, megéri!

 

 

 

Lugosi Bea

 

Források: FKF Zrt. / Humusz / ÖKO-pannon

Kapcsolódó cikkek
12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

A hulladékcsökkentési hét apropóján összegyűjtöttük nektek azokat a termékeinket, amelyek egyszerűen segítenek üresen tartani a kukát!
Vízpazarlás lenne elmosni a szelektíven gyűjthető csomagolásokat?

Vízpazarlás lenne elmosni a szelektíven gyűjthető csomagolásokat?

Gyakran felmerülő kérdés: nem pazarló-e elmosni az újrahasznosítandó csomagolásokat? Legutóbb ez a kérdés egy facebook posztunknál is szóba került. Ha te is aggodalmaskodtál már ezen, olvasd el cikkünket!
Szelektív hulladékgyűjtés lovaskocsival

Szelektív hulladékgyűjtés lovaskocsival

Nagyvázsonyban hónapok óta tesztelik, milyen, amikor 20 tonnás légszennyező kukásautók helyett környezetkímélő lovaskocsival mennek a szelektíven gyűjtött hulladékért. A helyi polgármester ötlete nyomán elindított fogatos "szelektív" begyűjtési forma Európa több országában is sikerrel alkalmazott gyűjtő- és szállítórendszer.

Gyakran Ismételt Kérdések a hulladékcsökkentés lehetõségeirõl

Hol juthatok hozzá jó minõségû használt kerékpárhoz? Hol találok környezetbarát termékeket? Hol adhatom le az elromlott elektonikai készülékemet? Mit lehet tenni a használt sütõolajjal?
Kapcsolódó termékek
Matrica szelektív hulladékgyűjtőkreMatrica szelektív hulladékgyűjtőkre
készleten
50 Ft 50 Ft/1 db
kosárba
Ökuka (Recobin) MINI szelektív kukaÖkuka (Recobin) MINI szelektív kuka
készleten
3 199 Ft 3 199 Ft/1 db
kosárba