Magazin

Szemüvegek Kongóba! Segíts Te is!

A kongói lakosoknak nagy szükségük van a szemüvegekre, így a Magyarországról érkező használt keretek és lencsék hatalmas segítséget nyújtanak új, afrikai gazdáiknak.

Az OPTIK-MED Sasszemklinika páciensei a lézeres szemműtét után nem igazán tudnak mit kezdeni a régi szemüvegükkel, emiatt sűrűn előfordul, hogy a klinikán hagyják.

Rengeteg régi szemüveg maradt a Sasszemklinikán

A magára maradt szemüvegek tárolására az OPTIK-MED Sasszemklinika először egy gyűjtőhelyet hozott létre, amibe bárki bedobhatta a lézeres szemműtét után használatlanná vált segédeszközét. Egyre többen éltek ezzel a lehetőséggel. A gyűjtőhely igazán nagyszerű látványt nyújtott, a szemüvegkupac viszont egyre nagyobbá vált és végül a tetemes mennyiségű tárgy kezdett kissé kezelhetetlenné és céltalanná válni.

Ekkor jött az ötlet, hogy Hardi Richárd szerzetes-szemészorvos közreműködésével a Sasszemklinika az összegyűjtött használt szemüvegeket elszállíttassa a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a magyar orvos kivételes munkájával ezreket gyógyít. Dr. Hardi Richárd közel 20 éve dolgozik a világ egyik legnehezebb sorsú országában és mintegy nyolcmillió páciens tartozik hozzá. Betegei között vannak olyanok, akiknek csak általa van esélyük arra, hogy ne kelljen kiszolgáltatottan leélniük az életüket.

A kongói lakosoknak nagy szükségük van a szemüvegekre, így a Magyarországról érkező használt keretek és lencsék hatalmas segítséget nyújtanak új, afrikai gazdáiknak. Sokan közülük ezeknek köszönhetően tudnak például újból dolgozni vagy iskolába járni.

 

A szürkehályogműtét másnapján betegek várnak Dr. Hardi Richárd őserdei ideiglenes műtője előtt a kötés eltávolítására és a heg felülvizsgálatára. Hajdú D. András fotója.

 

Ajánld fel Te is régi szemüvegedet!

Szerencsére az emberek többsége már nem akarja kukába dobni a régi okuláréját, tudva, hogy valakinek szüksége lehet rá. Ráadásul az ilyen típusú tárgyi adományozás nemcsak társadalmi, szociális, hanem környezetvédelmi szempontból is áldásos: megelőzhetjük vele a felesleges hulladékképződést, hiszen praktikusan újrahasznosítunk. 

A Sasszemklinika a személyesen vagy postai úton eljuttatott szemüvegeket szintén hozzáteszi az aktuális kongói szállítmányhoz.

Postán a következő címre küldhetjük a csomagot: Optik-Med Sasszemklinika - 1032 Budapest, Bécsi út 183.

Személyesen is ugyanerre a címre vihetjük a szemüvegeket.

Akár a Te szemüveged is bekerülhet a következő kongói szállítmányba!

Részletek és további információk itt és itt olvashatóak.

A Hardi doktor munkájával kapcsolatban itt és itt tudsz tovább tájékozódni.

 

Borítókép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Komposztálás lakásban? Igen, lehetséges! Mutatjuk, hogyan!

Komposztálás lakásban? Igen, lehetséges! Mutatjuk, hogyan!

Miért jobb ez a konyhai mini komposztáló, mint ha csak a szemétbe tenném a zöldhulladékot? Nem büdös a komposztáló? Mennyire megerőltető a beltéri komposztáló használata? Mire figyeljek, ha gyerekem van? Erre, és még sok más kérdésre is választ kapsz!
Fenntartható-e a "fenntartható" pálmaolaj?

Fenntartható-e a "fenntartható" pálmaolaj?

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a pálmaolaj egyetlen reális alternatívája a "fenntartható" pálmaolaj. A Zöld szervezetek válaszából kiderül, miért nem az.
Hogyan zöldíthetjük az óvodát, iskolát? 6 tipp gyerekeknek és pedagógusoknak

Hogyan zöldíthetjük az óvodát, iskolát? 6 tipp gyerekeknek és pedagógusoknak

Induljon zölden az oktatási év!
Passzold vissza régi mobilodat - boltjainkba!

Passzold vissza régi mobilodat - boltjainkba!

Csimpánzok és gorillák élőhelyét mentheted meg használhatatlan, kidobásra ítélt telefonoddal!
A Föld Órája, avagy mit tehetünk bolygónkért?

A Föld Órája, avagy mit tehetünk bolygónkért?

Te is megvagy egy óráig áram nélkül? Vegyél részt a Föld Órája akcióban... de cselekedj utána is!
Sulizsák - „A használt ruhákért az iskola pénzt, a gyerekek programot kapnak”

Sulizsák - „A használt ruhákért az iskola pénzt, a gyerekek programot kapnak”

Mit kezdhetünk feleslegessé vált ruhadarabjainkkal? És mi köze ehhez a környezeti nevelésnek?
Kapcsolódó termékek