Magazin

Táblák kihelyezésével támogatják a helyi termelőket Baján

Civil kezdeményezés támogatja a termelőket Baján, ahol számos előnyt remélnek a környékbeli termékek ismertségének növelésétől. A helyi termék vásárlása környezetkímélő.

Civilek minősítették az árusokat az utóbbi hetekben a bajai piacon. Nem csupán vásárlóerejükkel támogatták őket, 83 helyi termelő regisztrációját fogadták el a helyi termékek népszerűsítésére vállalkozó csoport tagjai, akik egy pályázaton nyertek támogatást a program megvalósításához.

– Lakossági igényre készültek el a táblák, mert eddig a vásárlók többsége nem tudta megkülönböztetni a helyi termelőt a viszonteladótól. A „helyi termelő”, vagy „minősített helyi biotermelő” táblák ugyanakkor a termelők érdekeit is szolgálják, hiszen a vásárlók megtalálják őket, tőlük vásárolnak, így támogatják a helyi gazdaságot – mondja Polenszky Gabriella, a kezdeményezést elindító Francovilla Egyesület koordinátora. Ez a szervezet nyolc fővel vágott neki a programnak, amelynek célja a bajai őstermelők, mesteremberek és a háztáji termékek láthatóvá tétele, elismertségük növelése. Ezen piaci előny megteremtése mellett, érdekvédelmi és a közösségépítő szerepet is szánnak az akciónak, amiben együttműködésre, összefogásra, és új ismeretek elsajátítására kívánják ösztönözni az érintett helyi szereplőket.

 

 

A projekt több elemből áll, a táblaosztás csupán az első lépés volt, a következő az új, fenntartható, környezetbarát ismeretek átadása, valamint a szemléletformálás. Az eredeti, novemberre tervezett kezdéshez képest mintegy három hetes késéssel decemberben előadássorozatot indítanak a lakosság és a termelők részére a vegyszermentes gazdálkodás, a fenntartható és élhető vidék témakörökben. A projektben adatbázis létrehozását is tervezik, hogy az internet segítségével a világ bármely részéről elérhetővé váljanak a Baja és környéki termelők, termékek. Véleményük szerint a helyi termékek vásárlása azért előnyös, mert egészségesebb a frissebb, kevesebbet utaztatott és vegyszerezett élelmiszer, aminek megtermelése helyi munkaerőt igényel és általa ősi fajták, hagyományos technológiák maradhatnak fenn.

Polenszky Gabriella hangsúlyozza: fórumot szeretnének biztosítani a termelőknek és a lakosságnak is, hogy a helyi termeléssel, termékekkel, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos véleményüket, javaslatukat megoszthassák egymással, vagy eljuttassák az illetékes szervekhez.

Tudomásuk szerint hasonló kezdeményezés már több városban is sikeresen működik, ám a civil forma még ritka. Az eddigi visszajelzések alapján pozitív a program fogadtatása - írja a baon.hu.

Kapcsolódó cikkek
Újabb termelői piac nyílik a fővárosban

Újabb termelői piac nyílik a fővárosban

A Szimpla Piac után újabb termelői piac nyílt a belvárosban. Augusztus 4-től - minden szombaton reggel nyolc és délután három óra között - már a VII. kerületi Rózsák terén is várják a termelők a hazai ízekre vágyó vásárlókat.

Zöld Krajcáros termelői piac és fesztivál a Millenárison

A Millenáris ad otthont a július 21-én kezdődőtt Zöld Krajcáros Termelői Piacnak és Fesztiválnak. A 4 hétvégén át futó fesztiválon minden nap más-más civil szervezet a házigazda, akik a mindennapokba bevezethető környezettudatos fortélyokkal ismertetik meg a látogatókat.

ProLecsó, vegyszermentes mintagazdaság Hejőszalontán

A ProLecsó mezőgazdasági, foglalkoztatási, környezetvédelmi program célja, hogy vegyszermentes zöldségtermelést indítson be a településeken, a gazdaságot pedig helyi lakosok működtessék.
Szatyorbolt - másként, mint mások

Szatyorbolt - másként, mint mások

A Szatyor bevásárló közösség közel 5 éve indult, hogy elérhetõ közelségbõl, megbízható gazdáktól egészséges, hazai termékeket lehessen vásárolni és fogyasztani. 2012 május elején pedig megnyílt a fõvárosban az elsõ Szatyorbolt is! Példa értékû kezdeményezés, melyhez érdemes csatlakozni...
Termelõi piac nyílik a Kazinczy utcában

Termelõi piac nyílik a Kazinczy utcában

A Szimpla Kert, az Agri Kulti PJT., az Azért7 Egyesület, az ELTE Humánökológia Tanszék és õstermelõket tömörítõ hálózatok összefogásával június 10-én õstermelõi piac nyílik a Szimpla Kertben, amely heti rendszerességgel, minden vasárnap délelõtt fog üzemelni.
Helyi termékek ajánlója

Helyi termékek ajánlója

Hazánkban az élelmiszer-kereskedelem 60 százalékát néhány szuper- illetve hipermarket lánc bonyolítja le, ami több szempontból is problémás eset. A termelõk egyre kevésbé tudják tisztes haszonnal értékesíteni termékeiket, a fogyasztók pedig egyre kevésbé jutnak hozzá a helyben termelt – nem agyontartósított, feldolgozott, vegyszerezett, utaztatott – élelmiszerhez. Helyi termék választása egyben környezetvédelmi szempontból is értékes döntés…