Magazin

Tájkert születik Kismaroson

Civil és lakossági összefogás révén értékes kezdeményezés indult a Dunakanyarban. Egy kismarosi lakos által felajánlott telken olyan mintakert kialakítása kezdõdött el, melyben összegyûjtik, bemutatják a Dunakanyar gyümölcskertészetének tájfajtáit. A terület nyitott lesz iskolák és kertészkedõk elõtt, s az ismeretek átadásán túl segítséget nyújt majd a termesztésbe vonható fajták újbóli elterjesztésében. Most önkénteseket várnak!

A Kismaros és Nagymaros között elterülõ, ártéri réteket és gyümölcsösöket magába foglaló Dunamezõ a Magyarországon található vizes élõhelyek azon keveseinek egyike, ahol a hagyományos ártéri gazdálkodás a természeti környezettel harmonikusan együtt létezve bizonyult évszázadokon keresztül fenntarthatónak. Nagymaros már a 14. században komoly mezõgazdasági hagyományok birtokában látta el élelemmel a királyi udvart Visegrádon - e kisléptékû házikert kultúra és az ártéri gyümölcstermesztés megjelenését tekintve nem sokat változott az elmúlt hat évszázad során.

A Dunamezõ meghatározó jellemvonása maga a sokféleség: a rég elfeledett alma és körtefák ott élõ fajai ma is mûködõ, in situ génbankként várják, hogy továbbélésüket valahogy biztosítsuk. E régi fajták kiválóan alkalmazkodtak élõhelyükhöz, rendkívül ellenállóak a kártevõkkel szemben és - elhanyagoltságuk dacára - máig komoly termést képesek hozni egy-egy jobb esztendõben.
Az "Ófalu" névre keresztelt programban közremûködõ váci Magosfa Alapítvány a telket felajánló Tasnádi Tamás mellett a szervezési munkákat és a környezeti nevelési feladatokat végzi, illetve segít az önkéntesek szervezésében. A nagymarosi Kerekegylet is aktív résztvevõ: céljai között szerepel a terület történeti kultúrtájként történõ (f)elismertetése, ennek kapcsán pedig az ártéri tájgazdálkodás hagyományos módozatainak újra elterjesztése. Szeretnének példát mutatni a környékbeli - részben elhagyatott vagy 'félrekezelt' - földterületek gazdáinak; s a vészes ütemben eltûnni látszó gazdálkodói ismeretek megmentésének érdekében gazdaképzõ tanfolyamokat és önképzõköröket szerveznek.

A tavasz során tereprendezési munkákkal indul a kert építése. A szervezõk szeretettel várnak 2011. április 16-án és április 30-án, szombati napokon minden érdeklõdõt egy kis ásásra, lapátolásra, terep egyengetésre! Szintén köszönettel veszik az önkéntes munka lehetõségének hirdetését, érdeklõdõk toborozását! Mindenkit kérnek, hogy saját ellátásáról (szendvics, innivaló) gondoskodjon. Kérik továbbá az érdeklõdõket, hogy jelezzék: mikor, hányan, milyen szerszámokkal várhatóak.

További részletek és információk a Magosfa honlapján találhatók.

Kapcsolódó cikkek
Tündérek kertje

Tündérek kertje

Hogyan vigyük közel a mai – szobában és városban túlságosan sok időt töltő - gyerekeket a természet világához? Érdekes, izgalmas és újszerű ötlet lehet egy saját készítésű „tündérkert” megalkotása; otthon, az oviban vagy alsós osztályokban egyaránt.
Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete

Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete

A csapókerti hobbikertész olyat lépett meg, amit eddig senki. A családot zöldséggel és hallal ellátó megoldása döbbenetesen olcsó, egyszerû, egészséges és mûködik! Hóban és fagyban is... Természetes folyamatokon nyugvó termelés, környezetkímélõ módszerrel.
Az elsõ hazai közösségi kert

Az elsõ hazai közösségi kert

A közelmúltban újabb élénk színfolttal gazdagodott a hazai civil kezdeményezések tarka tárháza. A „FöldKelte” nevet választó csapat, Magyarországon elsõként, közösségi kert mûvelésébe fogott. A világszerte régóta nagy hagyományokkal bíró, milliókat megmozgató, önszervezõdõ mozgalom egyik legfiatalabb ága Békásmegyeren vert gyökeret, néhány eltökélt embernek és egy orvos házaspárnak köszönhetõen.