Magazin

Tankönyvbörze

Egyetemistáknak, főiskolásoknak nyújt segítséget két civil szervezet. Olyan intézmények jelentkezését várják, ahol vizsgaidőszak után szívesen szerveznének tankönyvbörzét. A használt tankönyvek adásvétele nem csak pénztárcakímélő, de környezetkímélő megoldás is.

Az egyetemi évek alatt rengeteg tankönyv és jegyzet fordul meg a hallgatók kezei között, melyeket csak nagyon költségesen, illetve ismerősök közvetítésével lehet beszerezni kedvezőbb áron, s a tanulmányaik folyamán részben feleslegessé válnak. A Szent István Egyetem zöld civil szervezete, a GATE Zöld Klub már lassan egy évtizede szervezi meg a Tankönybörzét mely összehozza az eladni vágyó, illetve a jegyzeteket kereső hallgatókat. Minden évben növekvő számú jegyzet érkezik be, az elmúlt években már közel 300 jegyzetet kínáltak eladásra, amelyek jórészt gazdára is találtak.

A program célja, hogy a hallgatókhoz könnyebben, kedvező árakon jussanak el a könyvek, mellyel nemcsak pénztárcájukat, de környezetünket is kíméljük (hisz kevesebb papírt kell előállítani, illetve csökken a gyártással, terjesztéssel, eladással járó környezetterhelés is). A Börzét minden évben két alkalommal rendezzük meg a szorgalmi időszak 2. hetében, így az alsóbb évesek még a jegyzetbolt látogatása előtt be tudják szerezni a szükséges irodalmakat.

Egy forgalmas folyosó ideális helyszín a rendezvény lebonyolítására, hiszen a szünetekben sokan fordulnak meg ott. Nálunk az első pár év után a könyvtár is felfigyelt a programra, mára már nagy segítséget nyújtanak, hiszen az eladásra váró jegyzeteket náluk gyűjtöttük össze, így egy stabil pontra hozhatták a leendő eladók a feleslegessé vált jegyzeteiket. Ha erre nincs lehetőség, megoldás lehet porta/ kollégiumi szoba a jegyzetek fogadására. Általában egy-egy beérkező hallgató jegyzet kupacának elejébe szoktuk beletenni a nyilatkozatot, a hallgatók által leadott jegyzetekről.

 

 

Minden felsőoktatási intézmény más módon engedélyezi az ilyen jellegű rendezvények létesítését, nektek kell utánajárni, hogy nálatok hogyan működik. A hirdetés is kulcsfontosságú részlet, általában 3-4 héttel a rendezvény előtt kezdjük el a szervezést különböző média csatornákon keresztül pl. Neptun, évfolyamlisták, egyetemi újság, facebook, plakátok, hogy a jegyzeteket már két héttel a rendezvény előtt be tudjátok gyűjteni.

Amint behozzák az első jegyzeteket, érdemes elkezdeni a leltárazást, melyet táblázatkezelővel legegyszerűbb elvégezni. A táblázatban szerepel a hallgató neve, jegyzetei címe, szerzője, kiadás dátuma, a hallgató által megszabott ár, és minden hallgató kap egy kódszámot, ami majd a jegyzetek elejére és hátuljára is rávezetünk.

Az eladóval kitöltetünk egy nyomtatványt, hogy mely jegyzeteket, milyen áron szeretne eladni, majd a börze után az ellenérték átvétele után elismervényt íratunk alá vele. Gondoskodni kell, az asztalok beszerzéséről, amikre a hozott jegyzetek/könyvek lesznek kitéve.

A rendezvényt általában 3 napra hirdetjük meg, 8:00-tól 13:30-ig, a legnagyobb önkéntes erő a reggeli kipakoláshoz illetve az óraközi szünetekben kell. A kipakolásnál karonként szoktuk kirakni a jegyzeteket. Miután lezajlott a Börze, elkezdődik a végső leltár. A megmaradt jegyzeteket és az eladottak ellenértékét a hallgatók kódjához rendeljük, akik azt egy előre meghatározott időpontban átvehetik.

Példa volt rá, hogy az egyetemi lapban is megjelent cikkünk, így ösztönözve a fiatalságot a következő félévi börzére:

"Hull a hó, hull a hó mesebeli álom jegyzetek várnak rád, gyere el barátom… Idén a jégvirágos folyosón várakoztak leendő gazdáikra a börzére hozott jegyzetek. Ugyanis a zord időjárás miatt a népszerű őszi „udvari” börzét nem ismételhettük meg. A hagyományossá váló rendhagyó könyvtári ajándék mellett most is ingyenesen pótolták az elvesztett olvasójegyeket. Emellett kincsekre is bukkanhattak, akik kutakodtak a könyvtári standnál. Idén is a GAK szolgáltatta az asztalokat, amit ezúton is köszönünk nekik. A beérkezett és eladott jegyzetek száma évről évre gyarapszik, és mindhárom karon egyre lelkesebbek a fiatalok. De még mindig az MKK vezet, tehát a másik két karnak van még mit pótolnia. Főleg a GTK-s jegyzetek iránt lenne nagy az érdeklődés… tehát hajrá felsőbb évesek, szeptemberre készüljetek. De, hogy ne csak a GTK várja feszülten a tanévkezdést, a szervezők új meglepetéseket tartogatnak… amit érdemes lesz megnézni, nemcsak hallgatóknak. Belme Ildikó és Járdi Ildikó GATE Zöld Klub"

 

Egyetemisták, Főiskolások, hallgatói szervezetek figyelem!

Ha a 2012-es téli vizsgaidőszak után ti is szeretnétek hasonló jegyzetbörzét szervezni saját intézményetekben, a Humusz Szövetségtől és a GATE Zöld Klubtól most segítséget kaphattok.

Jelentkezési határidő: 2013. január 18.

Megvalósítás: 2013. február 4.-14.

További információ: Járdi Ildikó, GATE Zöld Klub ijcasty(kukuc)gmail.com 30/613-64-36