Magazin

Tavaszi csere-bere magbörzék

Lassan érkezik a tavasz, a veteményezés időszaka. De vajon milyen magot használunk fel kertünkben, gazdaságunkban? Aki a jól bevált, vegyszerezést nem igénylő, régi tájfajták felé venné az irányt, az már most több időpont és helyszín közül választhat a magok csereberéjére.

Lassan érkezik a tavasz, indulnak kerti munkák. Sokan vannak -  s remélhetőleg egyre többen lesznek - akik a szupermarketekben és piaci viszanteladók standjain árusított portéka helyett jobban hisznek, bíznak a saját kertjükben, földjükön termesztett, vegyszermentes, friss élelmiszerekben, s jobban is élvezik a helyben termelt zöldségek, gyümölcsök zamatát.

Világszerte egyre több gazdálkodó és kiskerttulajdonos tartja fontosnak, hogy az ipari vetőmagokról átálljon a helyi természeti adottságokhoz alkalmazkodó és a környezetkímélő gazdálkodási módszereknek megfelelő vetőmagokra.

A régi, jól bevált, ellenálló, vegyszerezést nem igénylő növények magjait már tavaly is számos helyen csereberélték a lekes kertbarátok, őstermelők és gazdák.

Idén  a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat segítségével már országosan mintegy 20 helyszín gyűlt össze, ahol február elejtől az elkötelezett civil szervezetek, magánszemélyek MAGBÖRZE csere-bere programot szervezenek. A börze helyszínek folyamatosan bővülő listája az MNVH honlapján böngészhető.