Magazin

Tavaszi magbörzék

Itt a tavasz, indul a kerti szezon! A mai világban (is) kincset ér a kiskert, a veteményes, hisz így ízletes, vegyszermentes növényeket termeszthetünk. De kincset érnek a magocskák is, melyeket régi magyar fajtákból, jól bevált haszonnövényekbõl "fogunk". Idén több MAGBÖRZÉN is lehetõség nyílik ilyen magok cseréjére, beszerzésére!
 

Semmihez sem hasonlítható az, mikor az ember a saját zöldségét, gyümölcsét szedi le a kertben s teszi az asztalra. Ízletes, biztonságos - hisz tudjuk, milyen szereket használtunk vagy nem használtunk gondozásuk során - ráadásul "helyi" azaz egyetlen métert sem kellett utaztani, így a járulékos légszennyezést is elkerültük. S az már csak hab a tortán, hogy a saját munkánk "gyümölcsét" -  s ez most szó szerint értendõ - fogyaszthatjuk el.

A lelkes kertészek nagyra tartják azokat a fajtákat, melyek nem igényelnek vegyszert, mûtrágyát, s jól alkalmazkodnak a helyi adottságokhoz. A régi magyar kertgazdaságokban számos olyan növény és gyümölcs létezett, melyeket a helyi gazdák hosszú évtizedek alatt alakítottak ki, s amelyek a környezethez alkalmazkodva kevés munkával is bõ, egészséges termést adtak.

Ezek a fajták mára sajnos különbözõ okokból kifolyólag nagy mértékben visszaszorultak vagy eltûntek, helyettük a nagyüzemileg elõállított, helyi adottságokhoz semennyire vagy rosszul alkalmazkodó fajok kerültek a boltok polcaira. Ezen a helyzeten igyekszik számos, példaértékû civil összefogás is segíteni: az országban egyre több helyen szerveznek magbörzéket. Az ilyen rendezvényeken gazdák, kertbarátok, ökológiai gazdálkodók osztják meg egymással - csere alapon - különleges, régi tájfajtáikat, jól bevált zöldség vagy gabona vetõmagjaikat. Nagyszerû dolog ez, hisz így a résztvevõk hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi, kiskerti vagy családi gazdaságokba ismét "visszaszivárogjon" a sokszínûség.Íme néhány szabadon látogatható magbörze idõpontja, s élménybeszámoló már megrendezésre került eseményekrõl.

Ásóra, kapára fel, s osszuk meg egymással a régi tájfajták szaporítóanyagait!


Tavaszi börzék az Élõ Tisza honlajáról

II. Szegedi magbörze - 2012. március 10.

Esztergomi magbörze - 2012. március 10.

Nagymarosi magbörze - 2012. március 17.

A felnémeti magbörze élménybeszámolója