Magazin

Tavaszi sajtkészítő foglalkozás

Panni sajtműhelye 2016 februárjában újabb sajtkészítő foglalkozást szervez "Sajtkészítés az alapoktól az érlelt sajtokig 3 nap alatt" címmel. A jelentkezők profi eszközökkel, jó minőségü alapanyagokkal tanulhatják meg a sajtkészítés ősi titkát lépésről-lépésre.

A 2016. február 11. és 13. között zajló biatorbágyi tanfolyam tematikája:

Elmélet:

  • A tehéntej, kecsketej, juhtej összetétele, tulajdonságai, élettani szerepe a táplálkozásban
  • Nyers tej tárolása, előkészítése, hőkezelése
  • A sajtkészítés módszerei, folyamatai
  • A sajtkészítés alapanyagai, eszközök-szerszámok a sajtkészítésben
  • A kész tejtermék tárolása, tálalása
  • A sajtok csoportosítása

 

 

Gyakorlat:

  • Tehéntúró készítése
  • Joghurt készítése, ízesítése
  • Krémsajt készítése
  • Fölözés, tejszín előkészítése vaj és tejfölkészítéshez
  • Friss, fűszeres sajt készítése
  • Gyúrt sajtok készítése (parenyica, mozzarella)
  • Trappista jellegű sajt készítése
  • Savó hasznosítása: orda, ordasajt, ricotta

A résztvevők mind a 10 receptet a gyakorlatban sajátítják el.  A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt. Elvégzése képesítést nem ad, záróvizsga nincs, de a gyakorlatban jól használható tudást biztosít.

További részletek a sajtműhely honlapján.

Sajtkészítéssel kapcsolatos könyvek a Zöldbolt kínálatában is beszerezhetők.