Magazin

„Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet!”

Nagy siker a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár  „Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet!” elnevezésû kezdeményezése. A példaértékû akció segít a közösségi szellem terjsztésében; abban, hogy a kispénzûek is szellemi táplálékhoz jussanak; de környezetvédelmi szempontból is értékes, hiszen ily módon nem kukába, hanem továbbhasználatra kerülnek a könyvek.
 

A program során a XIX. kerületi Wekerletelep egyedi építészeti stílusú és hangulatú Kós Károly terének sarkán egy fából készült, zárható könyvszekrényt helyzetek ki, melybe bárki betehet és kivehet könyvet minden kötelezettség nélkül.

A kezdeményezés sajátossága, hogy közterületen kihelyezett, mindenki számára könnyen elérhetõ lehetõségrõl van szó.

A könyvtárlóba bárki betehet és kivehet könyvet minden kötelezettség nélkül. Ha hirtelen ötlettõl vezérelve valaki a metrón, útközben olvasni szeretne, vagy estére egy új könyvre vágyik, esetleg feleslegessé vált otthon néhány kiadványa, és könyvet nem akar kidobni, akkor kanyarodjon a Kós Károly téri könyvtároló felé!

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár 2010-ben határozta el, hogy a könyvtár fejlesztésére elnyert uniós pályázati forrásból egy olyan lakossági akciót is elindít, amely az intézmény zöld profiljába illik, és melyben testet ölt a WKK közösségi értékekrõl vallott koncepciója.

A könyv-cserebere a tároló megalkotása elõtt sem volt ismeretlen az intézmény programjain, hiszen a nagyobb, olvasáskultúrát népszerûsítõ rendezvényeken, szabadtéri programokon állandó elem volt a könyves asztal. Használt könyveket eddig is nagy számban ajándékoztak a könyvtárnak a látogatók, de ezek egy részét a könyvtár nem tudja hasznosítani, helyhiány miatt egy kiadványból csak korlátozott példány befogadására van lehetõség. Így került be az uniós pályázati vállalások közé az utcai könyvtároló ötlete.

Nyugat-Európában már ismert és népszerû kezdeményezésrõl van szó, Angliában például telefonfülkéket rendeztek be könyvtárolónak.

A tároló a Pannónia út és Kós Károly tér sarkán található. A fából készült, zárható könyvszekrényt a könyvtárosok tartják rendben, és jelenleg a könyvtár nyitva tartási idejében van nyitva (hétfõtõl péntekig - kedd kivételével - 9-19 óráig, szombaton 9-13 óráig).

A szervezõk bíznak benne, hogy a tárolót sokan fogják használni, szeretni fogják, és sok-sok könyv cserél itt gazdát mindenki épülésére és örömére!


Hasonló kezdeményezés indult "Nyitott könyvespolc" címmel a Köki Terminálon is. 
Kapcsolódó cikkek
Könyvmegosztás

Könyvmegosztás

Újabb nagyszerű kezdeményezés indult el idehaza, a könyvmegosztás. Bárki csatlakozhat, akinek otthon felesleges könyvei vannak, s - egy kényelmes, online rendszeren keresztül - kölcsönözhetővé teszi őket. Sőt, még pénzt is kereshet vele.
Megújuló könyvtárak

Megújuló könyvtárak

A megújulás jegyében a Sacramentoi Városi Könyvtár elsőre meglepő, de hasznos új szolgáltatást vezet be: háztartási berendezések és elektronikai eszközök kölcsönzését - olvasójeggyel!
Köztéri könyvmegállók itthon és a nagyvilágban

Köztéri könyvmegállók itthon és a nagyvilágban

Könyveink nagy hányada egyszeri elolvasás után felkerül a könyvespolcra, és talán sosem vesszük őket ismét kézbe. A "könyvmegálló" kezdeményezések egyik célja, hogy a feleslegessé vált darabokat, másik olvasó kezébe juttassa...