Magazin

A tojásvásárlás rejtelmeirõl

Bár az EU-ban 2004 óta kötelezõ jelölni a tojáson kóddal, hogy a szárnyasokat hogyan, milyen körülmények között tartották; a vásárlók zöme még ma sincs tisztában a számsor jelentésével. Pedig ennek ismeretében tudatos vásárlói döntést hozhatna arról, hogy pénzével a - megkérdõjelezhetõ - ketreces vagy épp valamely nem ketreces tartásmódot támogatja.

A szóban forgó kódból* az elsõ számjegy utal az állat tartási módjára (az azt követõ betûk a származási országot, az utolsó számok pedig az állattartó telepet jelölik), ezek jelentései a következõk:

  • 0 – ökológiai gazdálkodás
  • 1 – szabad tartás
  • 2 – alternatív tartás (a gyakorlatban „mélyalmos” tartással találkozhatunk)
  • 3 – ketreces tartás


A 2004-es rendeletnek köszönhetõen nem csak kóddal, de a csomagoláson szövegszerûen is fel kell tüntetni a tartásmódot.

A nagyüzemi „ketreces tartás” a lehetõ legrosszabb variáció egy tyúk szempontjából, hisz élettere egy A4-es papírlapnál kisebb hely, ahol nem tud mozogni, kapirgálni, pihenni, ahol képtelen a társak agressziója elõl elmenekülni.
A „mélyalmos (alternatív) tartás” már egy fokkal humánusabb módja a tojótyúkok tartásának, hisz ez esetben ketrec helyett egy nagyobb épületben él több szárnyas. Mozgásuk szabadabb, van helyük pihenésre, fészekrakásra, porfürdõzésre, és természetes viselkedési formáik gyakorlására.
A „szabadtartás” azt jelenti, hogy kisebb, fedett épületben élnek, de az állatoknak lehetõségük van a szabadban való tartózkodásra is.
A „bio- (vagy ökológiai gazdálkodásból származó)” tojásokat a lehetõ leghumánusabb tartásmódban élõ tyúkoktól kapjuk, akik megfelelõen nagy területen élnek s természetes viselkedésükben nincsenek korlátozva.

Nem elegendõ hát, ha a boltban, a zöldséges vagy a piacos standján "tanyasi tojás" vagy "házi tojás" feliratot látunk; vegyük kézbe a tojásokat s nézzük meg van-e (s ha igen, milyen) kód rajtuk... Vásárlói döntésünkkel tojótyúkok millióinak életét befolyásolhatjuk, figyeljük tehát a kódot s határozzunk több millió haszonállat sorsáról! Hazai bioboltokban, de már néhány nagyobb hazai élelmiszer áruház polcain is megtalálhatók a nem ketreces tartásból származó tojások.

A Fauna Állatvédõ Egyesület „Rabot együnk vagy szabadot?” elnevezésû, ismeretterjesztõ kampányához kapcsolódó (további részleteket tartalmazó) anyagok és videók a szervezet honlapján érhetõk el. Ugyancsak itt található a nem ketreces tartásból származó tojásokat árusító hazai üzletek listája is.

Angol nyelvû kampányoldalak a szabadtartás terjedéséért; tudnivalókkal, érdekességekkel:* A kép forrása: Greenfo

Kapcsolódó cikkek
Tojásfestés természetes színekkel

Tojásfestés természetes színekkel

A húsvét nem telhet el hímes tojás nélkül. Készítésükhöz használhatunk környezetre és szervezetünkre ártalmatlan, természetes színezékeket is. A hozzávalókat bármelyik zöldségesnél, piacon be tudjuk szerezni.

Tanyapedagógiai program iskolákban

Civil részvétellel tanyapedagógiai program indult hazánkban, melynek célja, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományos, falvainkban még fellelhető gazdálkodási módokat. A részben francia mintán és hazai tapasztalatokon alapuló program sok pozitívumot tartogat a mai fiatalok számára.
Szatyorbolt - másként, mint mások

Szatyorbolt - másként, mint mások

A Szatyor bevásárló közösség közel 5 éve indult, hogy elérhetõ közelségbõl, megbízható gazdáktól egészséges, hazai termékeket lehessen vásárolni és fogyasztani. 2012 május elején pedig megnyílt a fõvárosban az elsõ Szatyorbolt is! Példa értékû kezdeményezés, melyhez érdemes csatlakozni...
Amikor a piros tojás zöld - tojásfestés természetesen

Amikor a piros tojás zöld - tojásfestés természetesen

A húsvéti tojások festése minden évben visszatérõ program. Ha szívünkhöz közel áll a környezetvédelem, az idei tojásfestéskor kipróbálhatjuk a természetes anyagokat. Összegyûjtöttünk néhány hatékony módszert, melyet nagyanyáink is használtak.
Tudatos termelés, tudatos fogyasztás

Tudatos termelés, tudatos fogyasztás

Az élelmiszeripar fenntarthatóságát ösztönzi, ezzel hozzájárulva az éhezés és a szegénység elleni küzdelemhez. Több mint 1300 céggel van kapcsolatban a világ 60 országában. Ez a Fairfood International.
Mit is tud a helyi termék?

Mit is tud a helyi termék?

Helyi termék. Egyre többször hallani a kifejezést, ám még nem nagyon tudjuk, mennyi mindent takar, mi mindennel fonódik össze a fogalom. Egy egyszerû, mosolygós hangulatú videofilm most segít összerendezni fejünkben a lényeget.
Kapcsolódó termékek