Magazin

Tömegközlekedés - ingyen

Mi a közös Dunakesziben és az Észt fővárosban? Mindkét helyen környezetvédelmi szempontból igen fontos  kezdeményezések indultak el a tömegközlekedés terén. Dunakeszi lakossága ingyen buszozhat a városban, az észt lakosok pedig ingyenesen használhatják helyi tömegközlekedési eszközeiket...

Ingyen buszozhatnak a dunakesziek

 

Nem kell jegyet váltaniuk 2013. januárjától a dunakeszi helyi buszjáraton utazó városlakóknak, miután a körjáratot üzemeltető kft. költségeit az önkormányzat átvállalta, közölte hétfőn Manhalder Zoltánné, a városüzemeltetési és beruházási osztály vezetője.

Az önkormányzat az összehangoltabb helyi buszközlekedés érdekében bízta meg a Komo-Sky Kft.-t a több hipermarketet és az Alagliget lakóparkot is érintő körjárat működtetésével. A helyiek lakcímkártyával igazolhatják, hogy jogosultak az ingyenességre.

Az új helyi buszmenetrend Dunakeszi honlapján már elérhető, de az érintett háztartásokba közvetlenül is elküldi az önkormányzat a menetrendet tartalmazó kiadványt.

A Volánbusz most már csak a Dunakeszin áthaladó helyközi járatokat üzemelteti. Ezeken a buszokon továbbra is fizetni kell - olvasható az MTI híreiben.

 

 

 

Ingyen lehet utazni az észt fővárosban

 

Tallinn az első európai főváros, amely ingyenessé tette a tömegközlekedést lakosai számára. Az észt főváros lakónyilvántartásában szereplők 2013. január 1-jétől térítésmentesen utazhatnak Tallinn összes autóbuszán, villamosán, trolibuszán.

Mindezen túlmenően Észtország összes 20 év alatti diákja nemcsak a tallinni, hanem a vidéki tömegközlekedést is ingyen használhatja. A jogosultsághoz mindössze bejegyzett észtországi lakosnak kell lenni.

Tallinnt 410 ezren lakják. A város vezetése környezetvédelmi és szociális megfontolásokkal indokolta a közlekedési kedvezményt, amely évi 12 millió euró bevételtől fosztja meg a települést - írja az Origo.

Kapcsolódó cikkek
Üres palackokkal fizethetsz a villamosjegyért Kínában

Üres palackokkal fizethetsz a villamosjegyért Kínában

Kína fővárosában műanyagpalack-gyűjtő automatákat állítottak fel. A bedobott palackokért cserébe használhatod a tömegközlekedési eszközöket. A szelektív gyűjtés újfajta megközelítése...
Fenntartható városok

Fenntartható városok

Az EU lakosságának több mint 80 százaléka városban él, ami sajátos - környezeti - problémákhoz is vezet. Ezen folyamatok hatására fogant meg az úttörõ városatyák fejében az a gondolat, hogy változtatni kell a városok megszokott mûködési rendjén, és mérsékelni kell a városias léttel kapcsolatos negatív hatásokat.
Garázs helyett bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Garázs helyett bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Az osztrák fõváros 23. kerületébe tervezett lakóparkban, a Bike City-ben garázs helyett éves bérletet, osztott használatú autókat és elektromos kerékpárokat bocsátanak a lakók rendelkezésére.