Magazin

Újra indulnak az energiaközösségek

Párizsban klímacsúcs, de mit tehet meg mindenki otthonában, saját mindennapi életében? Lépések közösen a takarékos, zöld életmód felé: idén 5. alkalommal indul a EnergiaKözösségek program!

Idén is az E.ON csoporttal közösen folytatja a GreenDependent Intézet az EU energia- menedzsment és társadalmi befektetés díjas EnergiaKözösségek elnevezésű háztartási- közösségi energiamegtakarítási, zöld életmódváltást segítő programját. A program során – ami egyben verseny is - a résztvevők megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást otthonukban anyagi beruházás nélkül úgy, hogy közben együttműködő kis közösségeket alakítanak. Olyan közösségeket, ahol a siker záloga az együttműködés és ahol mindenki energiája számít!

Az E.ON EnergiaKözösségek program célja, hogy az abban résztvevő családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, népszerűsítse a klímabarát, zöld életmódot, és segítsen abban, hogy a háztartások megtegyék az első lépéseket egy zöldebb, fenntarthatóbb életmód felé. A program érdekessége, hogy a háztartás minden tagját igyekszik bevonni a versenybe, az egyes háztartások és családok pedig közösségeket alakítanak. Így a jelen és jövő nemzedékei együtt tanulhatják és gyakorolhatják a környezettudatos, fenntartható életmódot.

 

 

Cél továbbá, hogy a résztvevők úgy érjenek el energia- és erőforrás-megtakarítást, hogy közben az életminőségük nem csökken - sőt, a korábbi résztvevők beszámolói alapján nő! Információt, útmutatást, és tanácsokat kapnak arra nézve, hogy anyagi befektetés nélkül hogyan érhetnek el megtakarítást otthon, és hogy tehetik egyszerűen zöldebbé, fenntarthatóbbá mindennapjaikat. Fontos, hogy közben a jelentkezők más családokkal, háztartásokkal is együttműködnek, felhasználva a közösség erejét erősítik egymást. Az első négy évadban a közösségek átlagosan 8- 10%-os energia- és vízmegtakarítást értek el, de az igazán lelkesek 15-20%-kal is csökkentették fogyasztásukat, miközben a kreatív feladatok részeként klímabarát menüt és zöld bulit is terveztek.

A versenybe 5-10 család által alakított kis csapatok, azaz EnergiaKözösségek nevezhetnek. EnergiaKözösséget alakíthatnak szomszédok, barátok, munkatársak, iskolatársak, művészeti, sport vagy vallási közösség tagjai, tehát bárki!

A közösségeket felnőtt klíma-koordinátorok és lehetőség szerint 10 évnél idősebb fiatal energiavadászok fogják össze. Az ő feladatuk, hogy biztosítsák a mérőórák leolvasását, és azt, hogy a résztvevő családokban mindenki megismerje a megtakarítási lehetőségeket. Munkájukat a GreenDependent szakértői csapata segíti.

Klíma-koordinátor és energiavadász bárki lehet, előzetes energiatudatossággal vagy klímaváltozással kapcsolatos tudás nem szükséges, azt a résztvevők a verseny során szakértők segítségével, többek közt interaktív képzéseken megszerzik.

A legtöbbet megtakarító közösségeket az E.ON értékes nyereményekkel jutalmazza. A legnagyobb megtakarítást elérő és legkreatívabb közösség díja 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány, amelyet környezetbarát és energiatakarékos termékekre lehet költeni. Értékes nyeremény várja a 2. és 3. helyezett közösségeket, és azokat a közösségeket is, amelyek minimum 9%-os megtakarítást értek el a program során.

További információk: GreenDependent Intézet - Vadovics Edina,  telefon: 20/512 188720/512 1887 e-mail:  info@greendependent.org

 

Az E.ON EnergiaKözösségek programról bővebben itt lehet olvasni.

Korábbi résztvevő közösségek beszámolói: Rezsiszelídítők (Egyházasfalu) Tegyél a KÖRNYE-zetedért! (Környe)

Mivel takarítottak meg energiát korábbi versenyzők?