Magazin

Zöld közlekedésfejlesztés - ingyenes önkormányzati képzések

Hogyan építsünk fel valós változásokat hozó kampányt? Milyen eszközökkel lehet az óvodások, iskolások, családok közlekedését biztonságosabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá tenni? Az ingyenes képzésekre 2013.01.14-ig lehet jelentkezni.

A nemzetközi Transport Learning (Hatékony Városi Közlekedés) projekt ingyenes képzésein:

- a résztvevők megtudhatják, hogyan növelhetik településükön a helyi közlekedésből származó bevételeket;

- hasznos, praktikus információkat kapnak a lehetséges finanszírozási modellekről;

- az előadásokat a szakma elismert szakértői tartják, jól működő nemzetközi példákra helyezve a hangsúlyt;

- lehetőség nyílik a jelen lévő települések konkrét közlekedési dilemmáinak megvitatására, a leghatékonyabb megoldások megtalálása érdekében.

A részvételt elsősorban önkormányzatok (gazdasági, városüzemeltetési, közlekedési, környezetvédelmi osztályok) munkatársai számára ajánljuk, de szakmai szervezetek és oktatási-nevelési intézmények vezetői is hasznos információkat kaphatnak a képzéseken.

 

 

Januári képzések:

 

Hogyan közlekedjünk? Mobilitás-menedzsment eszközök családok, óvodák és iskolák számára

(Tata, 2013. január 21-22, 10 és 17 óra között)

A műszaki megoldások önmagukban nem képesek arra, hogy a helyi közlekedés energiahatékonnyá váljon, és csökkenjen a közlekedésből származó energiafelhasználás a településen: ehhez figyelembe kell venni a lakók közlekedési szokásait és igényeit is. Hogyan lehet megváltoztatni a közlekedési és utazási szokásokat anélkül, hogy a lakosok kevesebb munkahelyre, üzlethez, szolgáltatáshoz, létesítményhez jussanak el? Erre ad választ a a kétnapos képzés, melynek témája a mobilitás-menedzsment, a mobilitás-szervezés, a családokra, iskolásokra, óvodásokra fókuszálva.

Előadó: Udo Becker, Drezdai Műszaki Egyetem

 

Fenntartható közlekedési kampányok tervezése és kivitelezése

(Tata, 2013. január 24-25. 10 és 17 óra között)

Miért van szükség fenntartható mobilitási kampányokra? Hogyan zajlanak a változási folyamatok? Ezek alapján hogyan tervezzünk változást előidéző kampányokat? Hogyan vonjuk be az érdekelteket? Mit tegyünk, mit kerüljünk az érzelmekre ható kampányok során? Ezekre a kérdésekre kapnak választ a tréning résztvevői, valamint bemutatásra kerül számos követendő példa Európából, pl.: a magyarországi "Bringázz a munkába!” kampány; 30 km/órás sebességkorlátozás bevezetésének kampánya Grazban; „Radlust” kampány Münchenben; „KOPF AN – MOTOR AUS” – Gondolkozz, mielőtt autóba ülsz: A szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása a rövid utazások csökkentésével, stb.

Előadó: Robert Pressl / Karl Reiter, Austrian Mobility Research - FGM AMOR

 

JELENTKEZÉS: online, 2013. január 14-ig.

A képzések házigazdája az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ. A képzés ideje alatt tolmácsot és étkezést biztosítunk. A képzéseken való részvétel ingyenes, az útiköltség és az esetleges szállásköltség azonban a résztvevőket terheli.