Archívum

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?
A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 

Nemzetközi Konyhakerti Nap hazánkban is

Nemzetközi Konyhakerti Nap hazánkban is
Idén is csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz két fővárosi közösségi kert: az Első Kis-Pesti Kert és a Zengő Kert. A World Kitchen Garden Day kezdeményezés 2004-ben indult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és jelentőségére.

Biobúcsú 2016

Biobúcsú 2016
A Magyar Biokultúra Szövetség a Csörsz utcai biopiacon nyár végi "Biobúcsút" szervez. A szeptember 10-i rendezvényen biotermék árusítással és színes, ingyenes programokkal ünneplik az ökotermékeket és az ökogazdálkodást.

Helyi termékes képzés - leendő helyi termelőknek

Helyi termékes képzés - leendő helyi termelőknek
A Dunakanyarban működő Magosfa Alapítvány ingyenes, 5×1 napból álló képzést indít azoknak a térségben élőknek, akik szeretnének helyi termék előállítással foglalkozni. A képzésen neves szakértőkkel és helyi termék készítőkkel is megismerkedhetnek a résztvevők. Jelentkezni 2016.08.31.-ig lehet.

Kik irtják még ma is az esőerdőt?

Kik irtják még ma is az esőerdőt?
Körülbelül egy évvel ezelőtt több millió hektár élettel teli trópusi esőerdő és tőzegmocsár égett le Indonéziában, köztük az orángutánok utolsó élőhelyeinek nagy része. Vajon mit tesznek a nagyvállalatok, hogy ne folytatódjon ez az őrület?

Gyüttment Fesztivál 2016

Gyüttment Fesztivál 2016
„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt.

50 millió fát ültettek el Indiában egy nap alatt

50 millió fát ültettek el Indiában egy nap alatt
Különleges rekordot céloztak meg Indiában. Az északi országrészen fekvő Uttar Prades állam lakói mindössze 24 óra alatt majdnem 50 millió facsemetét ültettek el. A környezetvédelmi világrekord kísérlet legfőbb célja a figyelemfelhívás és a globális éghajlatváltozás káros hatásainak visszaszorítása.

"Szedd magad" sárgabarack

"Szedd magad" sárgabarack
Elindult a "Szedd magad" sárgabarack szezon is. Íme a lista a fellelhető termőhelyekről, és néhány - modern és klasszikus - recept konyhai kedvcsinálónak.

Örökerdő

Örökerdő
A Pilisi Parkerdő Zrt. területén fokozatosan állnak át az örökerdő-gazdálkodásra. A jelenlegi 5000 hektár után a jövő évtől újabb 3600 hektárral bővül a program.

Karbonsemleges boldogság

Karbonsemleges boldogság
A fák Földünk tüdejeként oxigénné alakítják a légszennyezést, lassítják a felmelegedést, épp ezért védik és szüntelen ültetéssel újítják meg erdeiket egy himalájai kis országban, Bhutánban – az eredmény önmagáért beszél: a világ legboldogabb országa mára a világ első karbonnegatív államává vált.

Megnyitott a Budakeszi Kalandpark Tanösvény

Megnyitott a Budakeszi Kalandpark Tanösvény
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Budakeszi Vadaspark együttműködésének köszönhetően megnyitotta kapuit Magyarország első kalandparkba épített tanösvénye. Az útvonalakat teljesítő "légtornászok" az állomásokon hazai madár- és pelefajokról, madárvédelmi eszközökről is információkat kapnak.

Már tekerhető a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

Már tekerhető a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat
A Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően immár - 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával - egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére.

Franciaország pálmaolaj adót tervez!

Franciaország pálmaolaj adót tervez!
A globális gazdaságban óriási kereslet van erre az olcsó olajra, ami miatt hatalmas mennyiségű őserdőt égetnek fel, milliók fulladoznak, kihalás szélén álló fajok kerülnek veszélybe, és a klímaváltozást is súlyosbodik. Franciaország ez ellen szeretne tenni egy új törvényjavaslatban. Vajon sikerülni fog nekik?

Húsatlasz

Húsatlasz
Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre. A “Húsatlasz” címmel megjelent látványos kiadvány szemléletesen mutatja be, milyen hatással van bolygónkra a túlzott fogyasztás és az intenzív hústermelés.

FSC logós termékekkel az erdők védelmében?

FSC logós termékekkel az erdők védelmében?
Egyre több terméken olvashatjuk ezt a három betűt, ami arra utal, hogy felelősen döntöttünk az erdők szempontjából. Azonban fontos tájékozódnunk, hiszen nem minden FSC minősítés jelent ugyanolyan védelmet!

Minőségi ételek, minőségi alapanyagból - város és vidék találkozása

Minőségi ételek, minőségi alapanyagból - város és vidék találkozása
A "Házikó" a hazánkban ma már alig létező kisüzemi családi vállalkozásokat szeretné fellendíteni, olyan formában, hogy az ő termékeiket alapul véve, az utolsó gabonáig visszakövethető ételeket állítanak elő üzemükben. Interjú a vállakozás alapítóival.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

Komposztáljunk télen is

Komposztáljunk télen is
A komposztálás egész évben végezhető – igen, még télen is. Akad azonban néhány tudnivaló, ami nagyban segíti, hogy az elvégzett munka ne vesszen kárba, és eredménye felhasználható legyen tavasszal, a kerti munkák kezdetekor.

Hiszünk abban, amit csinálunk

Hiszünk abban, amit csinálunk
A Tudatos Vásárló internetes magazin nemrégiben interjút készített Zelenák Adriánnal, a Zöldbolt tulajdonosával. A cikket elolvasva az érdeklődők képet kaphatnak boltunk indításának személyes motivációjáról, üzletfilozófiánkról és a mögötte húzódó szemléletmódról.

Ez mindent megváltoztat - filmvetítés

Ez mindent megváltoztat - filmvetítés
Kispesten vetítik az "Ez mindent megváltoztat" című filmet. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be. Rámutat a közösség erejére és új kérdést feszeget: mi van, ha a globális felmelegedés nem csak válság hanem egyben lehetőség is?

Kozmetikumkészítési alapismeretek kezdőknek

Kozmetikumkészítési alapismeretek kezdőknek
A természet minden alapanyagot megad nekünk, amire szükségünk lehet a bőrünk egészségéhez. Miután végigvettük, mely összetevőket érdemes elkerülni, lássuk, milyen természetes anyagokkal helyettesíthetjük a káros kozmetikumokat!