ÚjraSzedve magazin - A hulladékcsökkentők lapja - 2016. II. szám

- 80
ÚjraSzedve magazin - A hulladékcsökkentők lapja - 2016. II. számÚjraSzedve magazin - A hulladékcsökkentők lapja - 2016. II. szám

Egy magazin a mindennapi zöld praktikákról, a környezettudatos egyéni és közösségi kezdeményezésekről.

A HUMUSZ Szövetség lapja.

Pár cikk, téma a lapszámból:
- Palackozott üdítők helyett házi készítésű frissítők
- Hulladékgazdálkodás?
- Akkreditált képzés fogyasztásról, hulladékról
- Repityke
- Napszemüvegek újragondolva

Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Raktáron
Házhozszállítás
szállítás 1-2 nap
Csomagpont
szállítás 1-3 nap
Budapesti bolt
átvehető
Veszprémi bolt
átvehető
kedvencekhez
Ár: 99 Ft (78 Ft + áfa)
Eredeti ár: 495 Ft Egységár: 99 Ft/db
kosárba
Termékleírás

Az Újraszedve c. lap fő célja, hogy olyan környezettudatos, hulladékszegény életmóddal kapcsolatos mindennapi praktikákat, egyéni és közösségi jó gyakorlatokat osszon meg, amelyek többségéről kevés az információ a köztudatban. Az ÚjraSzedve a HUMUSZ 1994 óta megjelenő KukaBúvár c. civil lapjának megújított változata.

Az ÚjraSzedve negyedévente jelenik meg 24 oldalon, színes kivitelben, újrapapíron, környezetbarát festékkel nyomtatva.

Ha elolvastad ne dobd ki, add tovább!

A 2016. II. szám beköszönője:

Hulladék, mint megújuló energia? Pfff…

Állandó az értelmezési vita azon, hogy a hulladék vajon megújuló energiaforrásnak tekinthető-e? A Humusz és egyébként minden valamire való környezetvédelmi szakember álláspontja szerint nem az. Ennek ellenére a Nemzeti Energiastratégiánk is előszeretettel mossa össze a ténylegesen megújulókkal. Sőt. Miután egyre több hulladékégető építését tervezik kormányzati szinten, ezért a zöld energia kifejezést egyre többet fogjuk hallani a pr kampányokban.
Miért nem zöld energiaforrás a hulladékégetés? A magyarázat egyszerű: azért, mert az a része, ami kívánatos a hulladékégetők számára, az pont nem megújuló. Az égetéshez ugyanis jó fűtőértékű hulladék kell. Az pedig nyilvánvalóan nem a magas nedvességtartalmú szerves része lesz (pl. konyhai hulladék), hanem mi más, mint a kőolajból készült műanyag! Pont a legszűkösebben rendelkezésre álló energiaforrást használjuk fel ráadásul pazarló módon, mert a települési hulladék égetése és az energia kinyerése belőle nagyon gyenge hatásfokon működik a heterogén összetétel miatt.
Más megközelítésben a hulladék legfeljebb a mi hülyeségünk miatt lehet megújuló. Abban a pillanatban, hogy nem termeljük – azaz nem pazarlunk– nem lesz belőle annyi, hogy legyen mit elégetni. Ez egyébként már a nyugat-európai valóság, nincs tehát túl messze.
Ne dőljünk be annak a leginkább is gazdasági érdekek által motivált tömegkommunikációnak, amely szerint a hulladék égetése lesz a gyógyír minden energetikai problémánkra!

A szerkesztő, Graczka Sylvia

Az ÚjraSzedve magazin megvásárlásával a HuMuSz Szövetség fontos környezetvédelmi munkáját is támogatod!

Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Kiadja: a Humusz Szövetség.

Formátum: A5

Ajánljuk még Neked
Felsőoktatási intézmények a nulla hulladék felé vezető úton

Felsőoktatási intézmények a nulla hulladék felé vezető úton

Főiskolákon és egyetemeken megvalósítható fenntarthatósági, hulladékmegelőzési programok elindításához nyújt segítséget a Humusz Szövetség legújabb anyaga. Érdemes átolvasni, könynen megvalósítható, gyakorlatias öteteket tartalmaz. Légy Te is a megoldás része!
Kisfilmek Nulla Hulladék jó gyakorlatokról

Kisfilmek Nulla Hulladék jó gyakorlatokról

Ha közösségi kezdeményezésekrõl, Nulla Hulladék jó gyakorlatokról készült kisfilmeket szeretne látni, akkor látogasson el a Humusz Szövetség Videótárába. Számos jó példa, értékes és életképes ötlet kerül bemutatásra. Hulladékmegelõzés, környezetvédelem, közösségépítés magasfokon...

Gyakran Ismételt Kérdések a hulladékcsökkentés lehetõségeirõl

Hol juthatok hozzá jó minõségû használt kerékpárhoz? Hol találok környezetbarát termékeket? Hol adhatom le az elromlott elektonikai készülékemet? Mit lehet tenni a használt sütõolajjal?
Már több mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten!

Már több mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten!

Ötleteket keres ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudná bevinni a „zöld” gondolatot az iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyére, az otthonába? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre, hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok – mind egy helyen. A tartalom folyamatosan bõvül. Segítsen Ön is!