Vetőmag-önellátás ​a gyakorlatban

Vetőmag-önellátás ​a gyakorlatbanVetőmag-önellátás ​a gyakorlatban
Vetőmag-önellátás ​a gyakorlatbanVetőmag-önellátás ​a gyakorlatbanVetőmag-önellátás ​a gyakorlatban

Nagyszüleink még nem a boltban vették a vetőmagokat: a legjobb saját terméseket szaporították tovább, és csereberélték a szomszédokkal.

Miért fontos a magfogás? E kihalófélben lévő tudás birtokában nem csak a vetőmag-vásárlás költségeitől kímélheti meg magát az ember! A könyv segítségével felfedezhet eddig ismeretlen zöldségeket, találhat korábban ismeretlen tájfajtákat (például hidegtűrő paradicsom, stb.), amik még jobban is érzik magukat az adott környezetben, mint a bolti vetőmagból fejlődött növények.

A kiskerti növénytermesztés akkor válik teljessé, amikor a vetőmag is saját forrásból származik. 

Ráadásul a kiadványban szereplő 75-féle zöldség és gyógynövény szaporításán túl annak származásáról, termesztéséről, és felhasználásáról is sok újdonságot tanulhatunk.

Származás: Magyarország
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Nem rendelhető
kedvencekhez
Ár: 5 190 Ft (4 943 Ft + áfa)
Egységár: 5 190 Ft/1 db
Értesítést kérek amint a termék újra elérhető lesz!
Termékleírás

Egy olyan könyvet ajánlunk minden kertművelő figyelmébe, amilyen magyar nyelven most született először: kiskerti vetőmagfogásról, vetőmag-önrendelkezésről, önellátásról kap közérthető nyelven írt, ám szakszerű képet az Olvasó.

Aki kertészkedik, biztosan vannak kedvenc fajtái, amiket szívesen termesztene minden évben, vagy örömmel kísérletezik izgalmas újdonságokkal, esetleg kíváncsian keresgéli nagyszülei ládáiban a régi fajták szaporítóanyagait… Vagy egyszerűen csak biztosítani akarja az utánpótlást a következő szezonra is, nem tervezi, hogy az ipari mezőgazdaság által előállított, szabványosított egyen-fajtákat veti kiskertjébe.

Nekik szól ez a könyv.

Aki kézbe veszi, megtudhatja belőle, hogy miért fontos a sokféleség a kertben-konyhában, van-e különbség a nemesítés és a génszerkesztés között, segítséget kap az egyes növényfajok termesztéséhez, vetőmagjaik előállításához. Tippeket ad a könyv a magok tisztításához, tárolásához, és a közösségi magbörzék szervezéséhez egyaránt.

Kincset érő táblázatban gyűjtötték össze a szerzők az egyes gyakoribb fajok szakszerű vetőmagfogásához szükséges információkat, mint például a minimális tőszám, izolációs távolság, stb., amik az önellátó kert tervezéséhez nyújtanak segítséget. Betűrendbe gyűjtött tárgymutató segít megtalálni a keresett fajt közel 80 közül, az alakortól a paradicsomon át a zellerig.

Olvassatok bele a kiadványba ide kattintva!

 

Tartalomjegyzék

1. A mezőgazdasági sokféleségről dióhéjban, kultúrnövényeink eredete

2. Hazai vetőmag-szabályozás, hibrid és GMO, génszerkesztés

3. Vetőmag-önrendelkezés, hazai és külföldi génmegőrzés

4. Botanikai alapok, izolációs módszerek

5. Fajonkénti leírás

6. Önvető növények

7. Évelő növények

8. Erkélyen termeszthető növények

9. Magtisztítás

10. Magtárolás

11. Magbörzék szervezése és magbörzék helyszínei

12. Összefoglaló táblázat

13. Fogalomtár

14. Felhasznált irodalom

Ez a kiadvány hiánypótló mű, egy olyan elméleti és gyakorlati útmutató, amely végigvezeti a kertészkedőket a vetőmag – önellátáshoz szükséges valamennyi lépésen. A botanikai alapoktól, illetve izolációs módszerektől kezdve az egyes növények részletes termesztéstechnológiáján keresztül a magfogáson és magtisztításon át egészen a következő évi veteményezést megelőző legutolsó lépésig, a magtárolásig bemutatja a teljes folyamatot.

Mindezt rengeteg hasznos információval, színes képpel és illusztrációval fűszerezve.

A kiadvány végén pedig egy 75 fajt tartalmazó összefoglaló táblázat segíti az ismeretek kertben történő hatékony gyakorlati alkalmazását.

A kiadványt a Magház Közösségi Hálózat a Mezőgazdasági Sokféleségért szakemberei írták a Nemzeti Biodiverzitás-és Génmegőrzési Központ támogatásával. Hangulatát Macsinka Zsolt grafikái teszik szerethetővé.

Tartalmát és formáját is fogadjátok akkora szeretettel, amekkora elkötelezettséggel, lelkesedéssel a készítő csapat megalkotta Nektek.

Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Szerzők: Fehér Judit, Kiss Dorottya, Máthé Orsolya, Réthy Katalin, Szilágyi Krisztina, Czúcz Bálint, Hegyesi József

Grafika, tördelés: Macsinka Zsolt

ISBN: 978-615-6120-00-7

Kiadó: Magház Közösségi hálózat, Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ

Kiadás éve: 2020

Oldalszám: 150

Kötés típusa: puhatáblás

Mérete: 22 cm x 22 cm

100% válogatott öko termékek Rugalmas kiszállítás A termékek 99%-a raktárról Személyes átvétel 30 napos pénzvisszafizetési garancia Törzsvásárlói program
Ajánljuk még Neked