Ha nem lenne, ki kéne találni - Tudatosságteremtő mesék útkereső közösségeknek

- 35
Ha nem lenne, ki kéne találni - Tudatosságteremtő mesék útkereső közösségeknekHa nem lenne, ki kéne találni - Tudatosságteremtő mesék útkereső közösségeknek

Furfangos mesék felnőtteknek, átalakuló kisközösségekről, közeli és távoli tájakról, finom receptekkel, szórakoztató illusztrációkkal, sok-sok tanulsággal, egy élhetőbb világért.

Szerző: Kovács Kinga

Származás: Magyarország
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Raktáron
Házhozszállítás
szállítás 2-3 nap
Csomagpont
szállítás 3-4 nap
Budapesti bolt
átvehető
Veszprémi bolt
átvehető
kedvencekhez
Ár: 1 899 Ft (1 809 Ft + áfa)
Eredeti ár: 2 900 Ft Egységár: 1 899 Ft/db
kosárba
Termékleírás

Az átalakuló közösségek már 3 év dolgoznak együtt, ismerkednek egymással, egymás történeteivel. A történetek sok apró tettből állnak, melyek van, hogy összeállnak egy mesévé. Néhol van egy hősies tett, egy segítő kísérő vagy egy reménytelennek tűnő küzdelem, mely - mivel mese - tanulsággal, és jó esetben sikerrel végződik. Persze hősök is vannak, olyanok, akik köztünk élnek és nap, mint nap tesznek-vesznek, hogy az emberi kisközösségektől a bolygó mindenféle lényéig, mindenkinek legyen egy kicsi jobb az élet.

A könyv eredetmítosz: sok forrásból táplálkozik, van, ami a magyarországi átalakuló közösségek erőfeszítéseiből, a romatelepektől az ökogazdákon át, a városi méhészek kaptárain keresztül érkezett hozzánk. Van olyan mese, ami összeköt bennünket az esőerdők természetes népeivel, az ott élő állatokkal, növényekkel, amelyeket meghonosítottunk. Mindezek inspirálhatnak bennünket a munkánkban, és emlékeztetnek a Föld bolygónkkal való egységre. A történetek változásra késztetnek bennünket is.  Sokan vagyunk, sokfélék, és mindenki hozzátesz valamit, így ahogy mondják a bölcsek: kerek a bolygó. A mesék szimbólumvilága megnyitja a lelkünket, és egy más típusú megértésünk lesz az életünk komplex folyamatairól.

 

Mintha meséből pattantak volna elő...

A Védegylet szárnyai alatt, kisebb-nagyobb városokban, falvakban, tanyákon, egyébként függetlenül tevékenykedő baráti társaságok, társasházak, egyesületek, szociális szövetkezetek történetei elevenednek meg, rejtettebb és egyértelműbb tanulságokkal. A kötet komposztmodern, kiszínezett, de komoly igazságmaggal rendelkező történetei a közösségi mesélés hagyományát igyekeznek mai környezetbe ültetni.
A mesékben és mellett megjelennek praktikus útmutatók (magfogás, városi kertészet, vagy épp egy bevásárlóközösség megszervezése), receptek ("adalékanyagmentes" házimajonéz, sőt, egy spenóttal is helyettesíthető mángold-csoda elkészítési módja), és rég elfeledett mesterségek és tájfajták mai művelőinek tanácsai. A főhősök és a helyszínek között ott vannak a budapesti Grund kertészei, a Prezisek által is segített bagi Bagázs jólműködő felzárkóztató programjai, vagy a Wakarland képében megjelenő kispesti Wekerletelep küzdelmei, és még sok-sok hazai kisközösség.
Távoli tájak és tájfajták történetei
Természetesen, a műfajhoz híven az utazás, vándorlás motívuma is átjárja a történeteket: nemcsak hazai tájakról, távoli kontinensekről is olvashatunk érdekességeket. A paprika valódi őshazájából, dél-amerikából a baniwa indiánok mítikus hősein keresztül tanulhatunk az emberek, állatok és növények egymásrautaltságáról. És elszórva találhatunk benne a padlizsán (törökparadicsom illetve tojásgyümölcs) őshazájából, Indiából, azon belül is Elephanta szigetről a brit költő és professzor John Drew tollából származó meghökkentő meséket. A beszélő fa történetét Burkina Fasó-ból csempésztük át, és egy GPS-adóval felszerelt kakukk útját is követhetjük Afrikába, melyet Malcolm Green öntött meseformába.
A madártollforgatókról
A közösségek meséit írta, szerkesztette, és át-meg-átírta Kovács Kinga, aki a közösségi Tilos Rádió irodalmi műsorainak Sanyi álnevű szerkesztője, DJ, szövegíró-fordító, aki a művészeti és társadalmi sokféleség csodálata után pár éve fordítóként csöppent a biológiai sokféleség és a fenntartható fejlődés bűvkörébe, részben ennek eredményei ezek a mesék is. Továbbá Bumberák Maja, hivatásos mesemondó, többek között a Meseszó Egyesület alapítója, és aStorytelling and Peace Council tagja. A külföldi szövegeket is ők fordították angolból.
A mesék tele vannak idézetekkel, visszhangokkal, áthallásokkal és újrafeldolgozásokkal. A fejezetek magyar- és világirodalomból szemezgetett címei és mottói üde felütésként szolgálnak egy-egy témacsokor varázsos világához. Természetesen a mesék és a fejezetek is a sokféleséget képviselik: van köztük hosszabb, rövidebb, komolyabb, könnyedebb, elgondolkodtatóbb és megdöbbentő, különböző hangulatokra, célokra és pillanatokra. A sokszínű kiadványt Gévai Csilla játékos illusztrációi teszik még egyedibbé.
A történetek változásra késztetnek bennünket is. Sokan vagyunk, sokfélék, és mindenki hozzátesz valamit, így ahogy mondják a bölcsek: kerek a bolygó. A mesék szimbólumvilága megnyitja a lelkünket, és más típusú megértésünk lesz az életünk komplex folyamatairól.

Idézetek:
"Volt egyszer egy kakukktojás. Már átalakulófélben volt. Egyszerűen minden afelé mutatott, hogy: Eljött immár az idő, tessék kibontakozni, megtalálni helyed a nagyvilágban! ahogy belsője diktálta. De vigyázz! folytatta valami belülről, nem érezte pontosan, hogy a sárga vagy a fehér részről érkezett-e a rezgés..." (Az átalakuló kakukktojás, avagy miből lesz a cserebogár)

Aztán ott van az a gyönyörű hang, a méhzümmögés! Úgy hangzik, mint egy mély méhmantra... Hát még a méhek tánca! Igazán feltalálhatná már valaki a műhészkedést is a méhész tudomány és művészet egyesítését! (Egy német méhecske esete a japán akácokkal-teli Budapesten)

Vándorlásai során több helyen is látott például olyat, hogy komor, kemény betonra építettek kertet. A termőföldet zsákokba vagy faládákba rakták, és abban gazdálkodtak ezeket is mind rendre feljegyezte. Inkább csak sejtette, milyen jól jönnek az ilyen mozdítható dolgok, de nagyon tetszett neki ez az egész mozaik. (Az elvarázsolt majom mindenkori megjelenése, avagy Hogyan gründoljunk állati jó konyhakertet)

Egyszer van, hol nincs, egy holdbéli kietlen tájon, ahol apadozik a bányakincs, és nagy Úr a Nincs, de tényleg: itt már szinte semmi sincs. Csak a messzeségben lengedező megtépázott óriásplakátok melyek az intergalaktikus betolakodókat hívatottak elriasztani... mindhiába. Tátongó szupermarketek pislákoló fényei... Az egykori mezőkön már csak a térerő uralkodik... (A Szuperhősök tervei)

És ezek mind összefolynak egy termékeny 150 oldalas könyvbe, mely a Védegylet és a Katalizátor kiadó gondozásában jelent meg, természetesen újrahasznosított papíron.

Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Kiadó: Katalizátor Könyvkiadó Kft
Oldalak száma: 150
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9786158014687
Kiadás éve: 2016
Illusztrátor: Gévai Csilla

Ajánljuk még Neked
Emberek milliói figyelik a híres terepkerékpáros különös életét

Emberek milliói figyelik a híres terepkerékpáros különös életét

Az ember életét lényegesen leegyszerűsíteni, nem feltétlenül őrült feladat, pusztán erős elhatározás kérdése. Hogy mennyire, az már egyéni választás kérdése.
Miért vennéd meg, ha kölcsön is kérheted?

Miért vennéd meg, ha kölcsön is kérheted?

Biztosan előfordult már veled is, hogy szükséged lett volna egy eszközre a ház körül, vagy kellékekre egy kisebb rendezvényhez, de csak egy alkalomról lett volna szó, így a megvásárlást csak pénzkidobásnak tartottad. Vagy megvettél egy eszközt, aztán ott porosodott kihasználatlanul. Mindkettőre jó megoldás a közösségi kölcsönzés!
Gyüttment Fesztivál 2016

Gyüttment Fesztivál 2016

„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt.
Könyvmegosztás

Könyvmegosztás

Újabb nagyszerű kezdeményezés indult el idehaza, a könyvmegosztás. Bárki csatlakozhat, akinek otthon felesleges könyvei vannak, s - egy kényelmes, online rendszeren keresztül - kölcsönözhetővé teszi őket. Sőt, még pénzt is kereshet vele.
Újra fel kellene találnunk a helyi közösségeket

Újra fel kellene találnunk a helyi közösségeket

Egy ökológiailag valóban fenntartható társadalom kialakulásához a mainál sokkal inkább előtérbe kellene kerülnie az emberek közötti együttműködésnek. Ennek elősegítésére jött létre a Kisközösségi Program.
Kisközösségek Átalakulásban

Kisközösségek Átalakulásban

A Védegylet égisze alatt új gyűjtemény látott napvilágot előremutató közösségi kezdeményezésekről. A közzétett ötletadó projektek példamutatóak és mások számára is hasznos tanulságokkal szolgálnak.
A tojásvásárlás rejtelmeirõl

A tojásvásárlás rejtelmeirõl

Bár az EU-ban 2004 óta kötelezõ jelölni a tojáson kóddal, hogy a szárnyasokat hogyan, milyen körülmények között tartották; a vásárlók zöme még ma sincs tisztában a számsor jelentésével. Pedig ennek ismeretében tudatos vásárlói döntést hozhatna arról, hogy pénzével a - megkérdõjelezhetõ - ketreces vagy épp valamely nem ketreces tartásmódot támogatja.
Génbankok, tájfajta-gyûjtemények

Génbankok, tájfajta-gyûjtemények

A biológiai sokféleség csökkenése a növénytermesztésben is megmutatkozik. A nagyüzemi megoldások és a génmódosítás korában egyre inkább háttérbe szorul a jól bevált, ellenálló tájfajták termesztése; pedig ezek fontos elemei a természetközeli gazdálkodásnak. Megmentésükre új civil kezdeményezés indult.