Magazin

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.

Az élelmiszer hulladék egyre nagyobb globális problémát jelent, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada végzi hulladékként. Ez közel 1,3 billió tonna élelmiszerhulladékot jelent éves szinten, mely négyszerese a 868 millió éhező ember élelmiszerszükségletének.

Csak Európában 89 tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Világszerte számos cég, szervezet és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért…

 

 

 

Panera Bread - Amerikai Egyesült Államok

Az 1981-ben alapított cég több mint 1800 kávézót üzemeltet Amerika 45 államában és Kanadában. A cég kezdetektől fogva nagy figyelmet fordít az élelmiszerhulladékra és esténként minden kávézója elajándékozza a megmaradt kenyeret és pékárut helyi segélyszervezetnek. 2012-ben az összes Panera kávézó által adományozott kenyér és pékáru értéke meghaladta a 100 millió dollárt.

A Panera Bread létrehozott egy alapítványt is, mely 2010-ben nyitotta meg első közösségi kávézóját Panera Cares néven. A vendégek a fizess, amennyit tudsz elvet követve maguk döntik el, mennyit szeretnének vagy mennyit tudnak fizetni és azt egy adománygyűjtő dobozba dobják. A kávézók olyan városrészekben nyíltak meg, ahol mind a szegényebb mind a gazdagabb rétegek megfordulnak, és az alapító nem titkolt célja az volt, hogy bátorítsa a helyi közösségeket az együttműködésre.

 

Rude Food - Svédország (Malmö)

A többnyire vegán önkéntesekkel dolgozó, svéd Rude Food ételei közel 95%-át élelmiszerhulladékból állítja elő. Ezek nagy része közeli lejáratú vagy hibás termék, fel nem szolgált, megmaradt éttermi étel. A csapat a „hulladékokat” bioboltoktól, helyi gazdaságoktól, pékségektől, éttermektől és élelmiszerboltoktól szerzi be.

Eleinte csak maguknak főztek, de ma már vállalnak catering szolgáltatást is, és a bevételekből fedezni tudják a bérleti díjat és a rezsi költségeket. Minden héten más a menü attól függően, hogy éppen mit kapnak a partnerektől – egyik héten például 70 kg banánból főztek Karibi banános curry-t és banánfagyit. A heti menü mellet készítenek savanyúságokat és pestot is, semmit nem hagynak kárba veszni.

 

wastED - Amerikai Egyesült Államok (New York)

A New York-i Blue Hill étterem 2015 márciusában 3 hétre teljesen átalakult, és az ételeket maradékokból főzték. Az akciót az étterem egyik alapítója, Dan Barber szervezte, aki lelkes híve és szószólója a tudatos étkezésnek és „farm-to-table” konyhának, rendszeresen jelennek meg cikkei a The New York Times-ban.

A wastED alapanyagait a helyi gazdálkodók, termelők, halászok és élelmiszer feldolgozók munkája során keletkezett „hulladékok” - nem eladható termékek szolgálták. A 3 hét során felhasználtak közel 300 kg csúnya zöldséget, 70 kg fodros kel szárat, 110 l marhafaggyút, 215 kg rája porcot, 160 kg zöldség pépet, 400 kg moslékkal etetett malac húst. Dan az akcióba minden nap más-más híres séfet hívott meg, akikkel együtt főztek, és a fogások egységesen 15 dollárba kerültek. Az akció nagyon sikeres volt, több mint 10.000 adag ételt szolgáltak fel.

Képek és további ötletek a Tudatos Vásárló cikkében.

Kapcsolódó cikkek
Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 
Élelmiszermentő applikáció

Élelmiszermentő applikáció

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Korábbi cikkünk folytatásaként most egy hazánkban tesztelésre váró, újszerű megoldásról adunk hírt.
Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyesült Államok, Dánia és Svájc után már Angliában is nyílt egy élelmiszerhulladékokat értékesítő bolt. A vásárlók úgy fizetnek a lejárt élelmiszerért, ahogy kedvük tartja, így segít a működtető szervezet a rászorulókon. És ez csak egy az általuk működtetett pazarlásmentő programok közül...
Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de az üzletek is élen járnak, hiszen a hibás, szabálytalan darabok általában a kukában kötnek ki.
Adjunk esélyt az ételnek!

Adjunk esélyt az ételnek!

Becslések szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez fejenként mintegy 40 kilogramm kidobott ételt jelent. Ez amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezõinek számát is. Most a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szemléletformáló programot indított.