Magazin

A sziget, ahol az emberek elfelejtettek meghalni

Ikaria görög sziget. Lakosai hosszabb ideig élnek és tovább maradnak egészségesek, mint más országok lakói. Vajon mit csinálnak másként, mint mi?

Statmatis Moraitis története igazi legendává vált szülőhazájában Görögországban. Statmatis Moraitist tüdőrákkal diagnosztizálták az orvosok, akik csupán hat hónapot jósoltak számára. A görög származású háborús veterán, aki az Amerikai Egyesült Államokban élt úgy döntött visszaköltözik arra a szigetre, ahol megszületett, Ikáriára. Jó döntést hozott, kigyógyult a rákból.

A New York Times magazin szerkesztője, Dan Buettner meglátogatta Ikária szigetét, és megkérdezte a szakembereket, hogyan képesek az ikáriai emberek átvészelni az élet nagy nehézségeit. Egy tanulmány segítségével a kutatók bebizonyították azt, amit az ősök már rég tudtak: Ikária lakói többet élnek, idősebb korban bukkannak fel náluk a betegségek és még idős korban is igen élénk elmével rendelkeznek.

 

Öreg olívafák árnyékában

 

Az olaszországi Sassari Egyetem doktorával, Gianni Pes-el és a belga Michel Poulain-nal közösen, Dan Buettnernak 2000 környékén sikerült megtalálnia azt a vidéket, ahol a legtöbb száz évesnél idősebb férfi él. Ahogy lecsökkentették a keresési körzetet a Nuoro hegyeket sikerült körvonalazniuk, a térképen pedig kék tintával jelölték meg ezen terület határát, amelyet elneveztek “kék övezetnek”. 2002-től három másik olyan populációt sikerült találniuk, ahol az élethosszúság sokkal nagyobb, mint bárhol másut a világon. Okinawa szigetén élnek a világ leghosszabb életű női.

 

Az ikáriaiak 8-10 évvel élnek többet az átlagnál

Dan Buettner és kollégái tovább kutatták az élethossz titkát, így 2008-ban Ikárián kezdtek el kutatni. A  tanulmány során megpróbáltak elvonatkoztatni a mendemondáktól, kifejezetten az élethossz konkrétumait keresték Ikárián.

Miután összegezték az összes adatot, Poulain és az Athéni Egyetemen dolgozó kollégái, arra a következtetésre jutottak, hogy Ikária lakói 2,5-szer nagyobb eséllyel érik el a 90 éves életkor, mint amerikai társaik. Sőt mi több az ikáriai férfiak négyszer nagyobb eséllyel érték el a 90 éves életkort, mint az amerikai férfiak, és egészségi állapotuk is sokkal jobb volt. Az ikáriaiak átlagban 8-10 évvel többet éltek és később jelentkeztek náluk a rák- és a szívrendszeri betegségek, de a depresszió és az Alzheimer is kevesebb alkalommal ütötte fel fejét a lakosok között. Ikária szigetén az emberek ép ésszel élnek életük végéig.

 

Hol található Ikária és mi a titka?

Ikária egy 256 kilométeres sziget, ahol csaknem 10.000 görög él, Törökországból mintegy 50 kilométerre található. A kereszténység előtt a sziget a fenyőerdők és a szőlők birodalma volt. A sziget híre 2500 éve töretlen, a görög utazók ide jöttek kikapcsolódni, termálvize igencsak egészséges.

A kutatók, hogy még jobban megismerjék a sziget rejtélyét kikérték Ilias Leriadis segítségét is, aki a sziget egyik orvosa. Miközben olívát, humuszt, ikáriai kenyeret és bort tett az asztalra, elmesélte a lakosok néhány titkát:

“Itt az emberek későig maradnak fent, későn kelünk és napközben is pihenünk. Itt senki sem hord órát, és egyetlen óra sem működik rendesen. Amikor valakit meghívsz ebédre az jöhet reggel tíz órakor, de este hatkor is. Egyszerűen nem érdekli őket hány óra. A gazdagság és a pénz sem érdekli őket. Amikor kulturális vagy vallási ünnepre készülünk az emberek pénzért vásárolják meg a bort és az élelmet. Ha marad pénz azt a szegényeknek adják. Ikária nem az a sziget ahol az “ÉN” szót használják. Ikária az a sziget, ahol csak a “MI” szót használják.”

Ikária szokatlan múltja lehet a magyarázat arra, hogy miért alakult ki ez a közösség. Az erős szelek, amelyek a szigetet minduntalan bejárják, a kikötök hiánya messze távolt tartotta a szigetet a kereskedelmi világtól. Ez gyakorlatilag szinte elszigetelte Ikáriát a külvilágtól, teret adva az önellátásnak.

Leriadis egy helyi “hegyiteáról” is beszámolt, amelyet száraz füvekből készítenek és amelyet koktélként isznak minden nap végén. Az orvos említést tesz a vad majoránnáról, a zsályáról, a mentáról, a rozmaringról és a gyermekláncfűből készült citromos teáról. Mindezek a gyógynövények igazi naturista gyógyszerként hatnak. Ikárián a méz is univerzális gyógymód. “Léteznek itt olyan mézfajták, amelyet sehol másutt nem kapsz a világon.” – nyilatkozta Leriadis. A mézet sebekre, másnaposságra és a nátha kezelésére is használják. Az idősek minden reggelt egy kanál mézzel indítanak: “Számukra ez olyan, mint az orvosság.”

FOLYTATÁSÉRT UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE

Kapcsolódó termékek
- 15A fokhagyma titkaiA fokhagyma titkai
rendelhető
1 480 Ft1 258 Ft 1 258 Ft/1 db
kosárba