Magazin

Ahol helyi pénzért van az áram és a buszjegy

Közel két éves sikertörténetet tudhat maga mögött az angliai bristoli helyi pénz, ahol a lakosság nem csak kávézókban vagy a zöldségesnél használhatja a helyi bankót, de a villanyszámlát és a buszjegyet is Bristol fontban fizetheti.

Bristol az alternatív, extrém dolgok városa, a lakosság simán belevág olyan „furcsa” dolgokba is, amely máshol már az ötlet szintjén megreked – legalábbis ezt tartják magukról a Bristoliak. Talán ennek is köszönhető, hogy a helyi pénz, a Bristol font nagyon rövid idő alatt sikertörténet lett. A 400.000 fős dél-angliai városban 2012 szeptemberében vezették be a helyi pénzt, egy év intenzív és alaposan előkészített kampány után.

A siker kulcsa több tényezőben is rejlik, de az egyik talán az, hogy már induláskor lehetőség volt nem csak nyomtatott bankjegyek használatára, de az elektronikus fizetőrendszer is egyből felállt, ami szélesebb közönség számára tette vonzóvá ezt az alternatív fizetőeszközt. Eddig több mint 300.000 font forgalom bonyolódott a helyi pénzben. 650 elfogadóhelyet és mintegy 1.200 elektronikus számlatulajdonost tartottak nyílván.

 

 

A Bristol font 1-1 értékben váltható az angol fontért. A papírpénz 1, 5 és 10 fontos címletben kapható a város számos pontján, néhány elég extrém helyszínen is. A váltóhelyek között ugyanis a Bristol font központi irodája mellett nem csak könyvesboltot, de kocsmát is találhatunk.

A nyomtatott pénz használata az állami bankóéhoz hasonlóan működik. Habár a Bristol font a magánszemélyek számára nem váltható vissza angol fontra (csak a vállalkozások válthatják vissza), de az elfogadó helyen lehetőségünk van arra, hogy eldöntsük, a visszajárót Bristol vagy angol fontban kérjük.

E-bankolás

Az elektronikus rendszer ebből a szempontból egyszerűbb és rugalmasabb. Ha fogyasztóként szeretnénk támogatni a helyi szolgáltatókat, vállalkozásokat, és Bristol fontot használnánk, először is nyitnunk kell egy Bristol font alapú számlát a Bristol Credit Unionnál, amely a Bristol font alap kezelője. A számlanyitás és fenntartás költsége más bankok költségeihez hasonló. Bristol font számlánkra menet közben bármikor, bármennyi pénzt feltölthetünk. Ezzel nagyjából véget is ért a plusz macera.

Vásárláskor ugyanis nagyjából annyi teendőnk van, mintha bankkártyával fizetnénk. Nincs szükségünk másra csak egy mobiltelefonra (egy régivágású is elég, nem kell feltétlenül okostelefonunk legyen). Ha a szolgáltató hely része az elektronikus fizetési rendszernek (a legtöbb pedig igen), akkor vásárláskor elég sms-ben elküldenünk a megadott számra a bolt kódját és a vásárlás összegét. A bolt pedig kap egy visszajelzést, hogy a számlánkról jóváírták neki a vásárlásunk összegét. Az egész nem tart tovább két percnél, cserébe nem kell fillérezni a papírpénzzel. A Bristol font alapú bankszámla lehetővé teszi a banki átutalással történő fizetést is nem csak magánszemélyektől szolgáltatók felé, de vállalkozások között is.

Helyiek tervezték helyieknek

A Bristol font másik sikere talán abban rejlik, hogy alaposan előkészített innovációról van szó. A pénz bevezetését egy éves intenzív kommunikációs kampány előzte meg, amely az általános népszerűsítés mellett közvetlenül is bevonta a lakosságot. A nyomtatott papírpénz dizájnjára nyílt pályázatot írtak ki, ami igen csak megmozgatta a helyiek fantáziáját.

A papírpénzek szín és képi világa is jelzi, hogy nem volt hiábavaló a kampány, hiszen igencsak egyedi és különleges hangulatú bankókról van szó, a konvencionális „komoly arculatú” állami bankókhoz képest. Valljuk be őszintén, ki ne választaná inkább ezt a színes, vicces fizetőeszközt a morconás társa helyett.

Aktív, támogató önkormányzat

A kampány annyira sikerese volt, hogy a lakosság már tényleg várta a helyi pénzt, nem pedig akkor kezdett barátkozni a gondolattal, amikor az megjelent. Nem kevés szerepe volt a sikerben annak, hogy a helyi önkormányzat is támogatta a kezdeményezést, és ez nem csak a jól hangzó, üres PR beszédekben fulladt ki. A helyi pénz megjelenését követő első hónapban a polgármester Georg Ferguson bejelentette, hogy a teljes havi fizetését Bristol fontban veszi fel, ami nem kevesebb, mint 51.000 font. Azóta több vezető önkormányzati tisztségviselő is csatlakozott a vállaláshoz.

FOLYTATÁSÉRT UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE (Tudatos Vásárló)