Magazin

Ártalmas mûanyagok a boltokban

Hazánkban a Levegõ Munkacsoport egy nemzetközi összefogás keretében laborvizsgálatokat végeztetett, hogy kiderítse, árusítanak-e az egészségre és környezetünkre nézve káros összetételû mûanyag terméket a magyarországi üzletek. Meglepõ eredmény született.

 

A REACH, az EU 2007 óta érvényben lévõ vegyi anyag rendelete minden elõnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy káros vegyi anyagokat tartalmazó termékek a boltok polcain maradhassanak. Az új szabályozás szerint a veszélyes vegyületeket ráadásul a címkén sem kell feltüntetni, ám a cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy vannak-e a REACH szerinti különös aggodalomra okot adó anyagok. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy termékük tömegéhez viszonyítva több mint 0,1 százalékos arányban tartalmaz olyan kemikáliát, amely súlyosan veszélyezteti az egészségünket, akkor errõl tájékoztatni kell bármely érdeklõdõt.

Az elmúlt évben a Levegõ Munkacsoport több mint száz információkérõ levelet küldött hazai bevásárlóközpontoknak, gyártóknak. Eleinte nem érkeztek egyáltalán válaszok, ám az elmúlt idõszakban már a cégek több mint fele válaszolt, ám egy cég sem jelezte, hogy lenne kockázatos anyag a termékeiben.

A REACH szerinti különös aggodalomra okot adó anyagok listáján többek között négy ftalát vegyület (a DBP, a DIBP a BBP és DEHP) szerepel. Az Európai Vegyianyag Ügynökség szerint ezen anyagok károsítják az emberi nemzõképességet.
Annak érdekében, hogy kiderítse, milyen valójában egyes termékek összetétele, a Levegõ Munkacsoport egy nemzetközi összefogás keretében laborvizsgálatokat végeztetett.


A civil szervezet jelen vizsgálata során a PVC lágyítószerként elterjed ftalátokat keresett gyermekek, szülés elõtti nõk számára készült hétköznapi termékekben.

Tizenhét termék - többek között ruhák, mûszaki cikkek, strandfelszerelés - összetételét elemezte.

A Levegõ Munkacsoport méréseinek eredményei sajnos elkeserítõek. A 17 vizsgált termékbõl 7-ben talált 0,1 tömegszázalék felett ftalátot, és ebbõl 5 termék esetében a ftalát szerepelt a REACH szerinti SVHC listán, azaz a cégeknek információt kellett volna adniuk az anyag jelenlétérõl.Forrás és további információk, adatok illetve a vizsgált termékek listája: Levegõ Munkacsoport honlapjaKapcsolódó cikkek
Vegyianyagokról közérthetõen - www.kockazatos.hu

Vegyianyagokról közérthetõen - www.kockazatos.hu

Az Ökotárs Alapítvány bábáskodása mellett, hosszú elõkészítés után elindult a www.kockazatos.hu. A Környezet-egészségügyi Információs Portál célja, hogy hiteles, közérthetõ tájékoztatást nyújtson a nagyközönségnek a mindennapi környezetünkben (építõanyagokban, bútorokban, ruházatban, élelmiszerekben) elõforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról.