Magazin

Bioélelmiszerek a dán éttermekben

Dánia éttermeiben egyre inkább terjed a bioélelmiszer. Mára több, mint 300 gasztro és catering vállalkozás büszkélkedhet bioélelmiszer logoval. A listában - az éttermeken kívül - akad vállalati étkezde, intézményi menza és szállodai étterem is. A dán kormány a közétkeztetést is célba vette.

Több, mint 300 gasztro és catering vállalkozás büszkélkedhet bioélelmiszer logoval Dániában. A szerkezeti megoszlás a következő: vállalati éttermek (kantin) 32%, intézményi formák (kórházak, szanatóriumok, óvodák, iskolák) 33%, éttermek, szállodák 16 % - olvasható a BioHolMi honlapján.

Mintegy 234 cég kapott bronz jelölést (a felszolgált ételek 30-60%-a biominőségű), 68-an ezüstfokozatúak lettek (60-90% bio részaránnyal) és 41-en viselhetik a kitüntető aranydiplomát (90-100% bio minőségnek köszönhetően).

 

 

A kantinok, éttermek és intézmények bioélelmiszer beszerzései megduplázódtak az elmúlt 3 évben, a 2009-es 61millió € értékről a 2012-es 123millió € értékre növekedve. A számok a 15 legnagyobb dán „food-service” nagykereskedés közlései nyomán kerültek a statisztikákba, melyet az Organic Denmark tapasztalati becslésekkel egészített ki a hiányzó adatok esetében.

A dán kormány célkitűzése, hogy 2020-ra a közétkeztetésben 60%-os legyen bioélelmiszerek részaránya.

Örvendetes hír és követendő célkitűzés, hisz a különféle vegyi anyagok (permetszerek, műtrágyák, rovar- és gombaölő szerek, stb.) jelentős mértékű felhasználásával előállított, nagyipari mezőgazdasági termékek komoly egészségügyi és környezeti veszélyforrást jelentenek.

Kapcsolódó cikkek
Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.
Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Hogyan zöldíthejük étkezési szokásainkat? Mi köze az élelmiszernek a környezetvédelemhez? Hogyan tarhatjuk szem előtt az energiatudatosságot és a társadalmilag felelős hozzáállást az asztalnál is? Ötletek és tanácsok a GreenDependent Egyesülettől.
Hogyan együnk egészségesen és olcsón

Hogyan együnk egészségesen és olcsón

Elterjedt az a hibás vélekedés, hogy az egészséges étkezés drága. Bár igényel némi többlettervezést és átgondolást, mégis lehet egészségesen étkezni korlátozott költségvetésbõl is. A Tudatos Vásárló hírei és praktikus ötletei.