Magazin

Bolzano, a kerékpáros mintatelepülés

Tágas terek a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, jól értelmezhető kerékpáros jelzések, olcsó és praktikus megoldások. Az olaszországi Bolzanoban fontos a kerékpáros életforma terjesztése, segítése.

Bolzano 2010-ben a legélhetőbb város díját nyerte el Olaszországban. Köszönheti ezt többek között annak is, hogy sokan bicikliznek: a megtett utak kb. 30%-a kerékpárral történik.

Az első bolzanói kerékpárutat szinte véletlenül építették meg a 80-as évek elején: lezárták a folyóparti vasútvonalat, ami mentén könnyedén el lehetett érni a belvárost. A vasút helyén felszabadult szakaszon aztán autóút helyett kerékpár- és gyalogos út épült. Hosszas viták után voksolt a kerékpárút mellett az akkori városvezetés.

Az első bicikliút megnyitása után vált népszerűbbé a kerékpározás Bolzanóban, de 20 éven át nem történt semmi annak érdekében, hogy többen üljenek fel naponta a biciklijükre. 1999-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy fejleszti a kerékpáros közlekedést, és felmérésekre alapozott, átgondolt kerékpáros stratégiát állítottak össze, melyet 2001 és 2005 között meg is valósítottak. Ennek hatására a város bármely területén a kerékpár lett a leggyorsabb közlekedési eszköz.

 

 

A város vezetése folyamatosan hangsúlyozza a kerékpározás előnyeit és táblákkal, térképekkel, az utak különböző színű felfestésével segíti a közlekedők tájékozódását, hogy a bolzanóiak teljes mértékben kihasználják a megépített kerékpáros úthálózatot. Az infrastruktúra-fejlesztések mellett pedig ugyanolyan jelentőségűek a marketing és promóciós tevékenységek: rendszeresen szerveznek információs napokat a belvárosban és kerületek közötti versenyeket.

Mindezen erőfeszítések hatására nőtt 2009-re 29%-ra a kerékpárral megtett utak aránya a 2001-es 17%-ról. A város jelenlegi legnagyobb közlekedészervezési problémája pedig az, hogy nincs elég kerékpártároló a belvárosban.

További érdekességeket olvashatunk Bolzano közlekedéséről az Eltis esettanulmányai között, magyar nyelven is.

Benjamin Auer, Ökoinstitut Alto Adige munkatársának írása alapján az összaállítást készíette Lohász Cili (Energiaklub)

Kapcsolódó cikkek
Már tekerhető a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

Már tekerhető a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

A Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően immár - 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával - egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére.
MÁV-START bérlettel hétvégén ingyenesen szállítható a kerékpár

MÁV-START bérlettel hétvégén ingyenesen szállítható a kerékpár

A MÁV Start vasúti bérlettel utazók - a bérlet viszonylatában - nyári hétvégéken ingyen szállíthatják kerékpárjukat. Nagyszerű "zöld" lehetőség, amit érdemes kihasználni!
Kerékpártárolók épülnek Budapest főpályaudvarain

Kerékpártárolók épülnek Budapest főpályaudvarain

Budapest is csatlakozik azokhoz a városokhoz, melyek számára fontos szempont, hogy a vasúton közlekedők kombináhassák utazásukat a kerékpározással. A főpályaudvarokon nemsokára átadásra kerülnek a kétkerekűek számára kialakított "parkolóhelyek".
Gazdaságélénkítő hatása van a kerékpározásnak

Gazdaságélénkítő hatása van a kerékpározásnak

Míg sok kiskereskedő még mindig abban a hiszemben él, hogy az autósok jelentik a legfőbb vásárlóerőt, egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a kerékpárosok jóval többet költenek, mint az autóval érkező kuncsaftok.
Veszprém kerékpárosbarát település lett

Veszprém kerékpárosbarát település lett

Tavaly hatodik alkalommal hirdették meg itthon a „Kerékpárosbarát Település” pályázatot, amely elismerést Veszprém első alkalommal kapta meg. A megyeszékhely síkvidéki településeket is megelőzve kapott elismerést.
Világkörüli nászút kerékpárral

Világkörüli nászút kerékpárral

Egy a természetjárás és a környezetvédelem iránt elkötlezett fiatal pár világkörüli nászútra indult - fekvőkerékpárral. Élményeiket, benyomásaikat a "360° bringa" blogban osztják meg. Érdemes beleolvasni, inspiráló gondolatok tárháza.
Kapcsolódó termékek
- 17Benecz Paraferee Ferenc: Kerékpártúrák a BükkbenBenecz Paraferee Ferenc: Kerékpártúrák a Bükkben
nem rendelhető
2 995 Ft2 490 Ft 2 490 Ft/1 db