Magazin

Környezet- és bõrbarát izzadásgátlás

Ha nem a legjobb dezodort választjuk, egyik legérzékenyebb bõrfelületünk akár naponta többször is találkozhat káros anyagokkal. Szerencsére egyre több dezodor mentes a legveszélyesebb összetevõktõl. A Tudatos Vásárló magazin tizenhat illatszert vizsgált meg az összetevõk alapján.

A tesztben a legnépszerûbb termékeket vette szemügyre a Tudatos Vásárló, melyek között volt natúr, hagyományos és bio, férfi és nõi, és állaguk is különbözött. 

Pumpálni jó 
A vizsgálatba nem vonták be a hajtógázas dezodorokat ismert környezetkárosító hatásuk miatt, bár sajnos a legtöbben még mindig ezeket a termékeket keresik. Magyarországon a második legkedveltebb a golyós kiszerelésû, ezeket követik a stiftek és a pumpás dezodorok. Pedig ez utóbbi megérdemelné a nagyobb népszerûséget, mivel a golyóshoz és a stifthez képest higiénikusabb forma, mert nem érintkezik közvetlenül a bõrrel, így nem juthatnak vissza bele a szennyezõdések. Emiatt aztán kevesebb vegyi anyag szükséges tisztaságuk megõrzéséhez. 

Nem várt hatás 
A dezodorgyártók többféle kritikus anyagot is használnak termékeik elõállításánál annak érdekében, hogy illatunk egész nap komfortos maradjon. Az egyik ilyen anyag az alumíniumsó, mely a verejtékmirigyek nyílásait szûkíti, tömi el. Az alumínium vegyületeit már többször tették felelõssé az Alzheimer-kór és a mellrák kialakulásáért, bár döntõ erejû bizonyíték még nem született. A legtöbb dezodorban található triklozán, amelynek használata a kétkedõk szerint antibiotikum-rezisztenciát hozhat létre. A termékcímkék tanúsága szerint a legtöbb dezodorban találhatóak bõrallergiát kiváltó illatanyagok. Szomorú tény, hogy a teszt negatív rekorderei 10-12 allergén illatanyagot is tartalmaztak. 

A teszt eredménye 
A Tudatos Vásárló tesztjén dezodorok ranglistáján a kritikus anyagok és a származási hely alapján adott pontozással nõi kategóriában a Biola orvosi zsályás, izzadást mérséklõ pumpás dezodor végzett, a férfiaknál a kategória gyõztes címet a Logona man pumpás dezodor vitte el. Szerencsére a drogériák polcain széles a választék, így egy kis odafigyeléssel és megfelelõ alapinformációk birtokában lehetõségünk van egészségünkre kevésbé kockázatos dezodort választani. A teszt és további információk a Tudatos Vásárló magazinban és a http://tudatosvasarlo.hu/magazin oldalon találhatók.

A Biola dezodor a ZöldBoltban is megvásárolható: http://www.zoldbolt.hu/termek/bio-orvosi-zsalyas-dezodor