Magazin

Élelmiszermentő applikáció

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Korábbi cikkünk folytatásaként most egy hazánkban tesztelésre váró, újszerű megoldásról adunk hírt.

A hazai Élelmiszerbank Egyesület az élelmiszerpazarlás problémájának megoldásával egyszerre több szinten foglalkozik. Egyrészt folyamatosan gyűjti be a felmerülő élelmiszer-felesleget jelentős hazai gyártóktól és kereskedőktől, és juttatja el azt a nélkülözőkhöz. Másrészt a társadalom edukációján keresztül dolgozik a fogyasztói felesleg csökkentésén és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel minél több szereplőt tud bevonni a probléma megoldásába.

SavingFood

Az Élelmiszerbank a SavingFood H2020 Európai Uniós projekt egyik résztvevőjeként egy új, innovatív szemléletmód bevezetésével – amelyhez egy közösséget építő applikáció is kapcsolódik – társadalmi összefogást hirdet, aminek keretében az élelmiszer-felesleg karitatív szervezeteknek való újraelosztásával csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét, valamint az éhezés és alultápláltság mértékét.

 

 

Az applikáció felületén bármely gyártó, kereskedő vagy vendéglátó beregisztrálhatja majd a nála elérhető élelmiszert, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek – olyanok, akik szétosztják a rendelkezésre álló élelmiszer-felesleget a nélkülözők között. A kezdeményezés a rászorulók segítését tűzte ki céljául.

Magánemberek is jelentkezhetnek a felületen, akik segítő, önkéntes szerepet szeretnének betölteni.

Az eddig használt (mind online, mind offline) újraelosztási-láncokon túl a SavingFood program célja az élelmiszer-pazarlás ellen fellépő társadalmi összefogás megteremtése, amely a pazarlásban résztvevő összes szereplőt bevonja a megoldási folyamatba.

Az új élelmiszer-újraelosztási modell online kommunikáló közösségen alapul, amelynek tagjai egy applikáció segítségével különböző területekről szerveződnek össze: lakosság, gazdálkodók, nagy élelmiszerláncok, kiskereskedők, civil szervezetek, aktivisták stb., akik erős motivációval rendelkeznek annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a pazarlás ellen, akár a felesleges élelmiszerek összegyűjtésével, akár az alulról szerveződő, figyelemfelhívó kampányok indításával.

Az Élelmiszerbank már korábban dolgozott helyi élelmiszermentő közösségek kialakításán, ennek most új lendületet ad ez az új applikáció, amelynek tesztje nemsokára várható. A SavingFood projektben több ország is részt vesz, az applikáció egyik kísérleti országa Magyarország. Hazánkban az elpazarolt élelmiszerek becsült mennyisége évente 1,8 millió tonna. Az applikációt az Élelmiszerbank már meglévő kapcsolatai körében kezdi tesztelni, de a cél, hogy középtávon egyre nagyobb közösségek férjenek hozzá a gyártók, kereskedő, vendéglátók által felajánlott élelmiszer-feleslegekhez. - írja a ReCity Magazin.

Kapcsolódó cikkek
Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 
Élelmiszermentő applikáció

Élelmiszermentő applikáció

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Korábbi cikkünk folytatásaként most egy hazánkban tesztelésre váró, újszerű megoldásról adunk hírt.
Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyesült Államok, Dánia és Svájc után már Angliában is nyílt egy élelmiszerhulladékokat értékesítő bolt. A vásárlók úgy fizetnek a lejárt élelmiszerért, ahogy kedvük tartja, így segít a működtető szervezet a rászorulókon. És ez csak egy az általuk működtetett pazarlásmentő programok közül...
Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.
Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de az üzletek is élen járnak, hiszen a hibás, szabálytalan darabok általában a kukában kötnek ki.
Adjunk esélyt az ételnek!

Adjunk esélyt az ételnek!

Becslések szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez fejenként mintegy 40 kilogramm kidobott ételt jelent. Ez amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezõinek számát is. Most a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szemléletformáló programot indított.
Kapcsolódó termékek
Cibibee méhviaszos élelmiszercsomagolóCibibee méhviaszos élelmiszercsomagoló
készleten
1 490 Ft 745 Ft/1 db
kosárba
Mosható hűtősapka - fólia helyettMosható hűtősapka - fólia helyett
készleten
2 390 Ft 1 195 Ft/1 db
kosárba