Magazin

Éljen soká a laptopod!

Tudtad, hogy befolyásolhatod a laptopod akkujának élettartamát azzal, hogy hogyan használod? Ha érdekel, hogyan tolhatod ki minél jobban az újabb gép vásárlását, ezzel csökkentve a környezetszennyezést, olvass tovább!

Az elektronikai cikkek vásárlása nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetet is terheli: gyártásukkor sok vizet, energiát, és ritka fémeket kell felhasználni, melyek bányászásakor környezetszennyező, és a munkások egészségére káros anyagokat használnak. Ha elromlott egy-egy kütyü, akkor mindenképp juttassuk vissza egy elektronikai hulladékokat gyűjtő telepre, ezzel biztosítva, hogy kevesebb legyen az elsődleges nyersanyagok felhasználása az újabb termékekben. De a legjobb, ha minél később romlik el, márpedig szerencsére tudatos használattal ki lehet tolni a végső búcsú idejét. A Grist környezetvédelmi hírportál olvasói kérdésre válaszoló cikke összefoglalja a tudnivalókat.

Röviden: minél kevesebb stressz éri a készüléket annál tovább tart. A legfontosabb dolog, ami a lítium-ionos akkumulátorok élettartamát csökkenti, ha nullára merítjük őket. A gép teljes leállásával végződő teljes lemerülés károsítja a telepeket, és ezzel csökkenti az élettartamot. Méghozzá nem is kicsit: ha teljesen lemeríted, majd 100%-ra töltöd, akkor nagyjából 300-500 töltési ciklust bír el, mielőtt a kapacitása 70% alá csökkenne. De ha ehelyett gyakoribb, kisebb feltöltéseket alkalmazol, akkor jelentősen nőhet a szám. A Battery University cikke szerint például ha 50%-ra meríted le, majd onnan töltöd fel, akkor 1200-1500 ciklust is kibírhat.

 

 

 

De vajon jót tesz-e, ha folyamatosan bedugva tartjuk, hogy mindig 100%-on maradjon? Úgy tűnik nem, mert a folyamatos teljes töltöttség szintén kifárasztja az akkut. A legjobb, ha 40 és 80%-os töltöttség között tartod. Tehát ha tökéletesen kímélni akarod, akkor feltöltöd 80%-ig, majd lemeríted 40%-ra, és ezt ismételgeted. Így egyes esetekben akár négyszeresére is nőhet az élettartama. Persze ezt nem lehet minden körülmények között betartani, de amikor van rá lehetőség, érdemes figyelni rá. Túltölteni szerencsére nem lehet a lítium-ionos akkukat, ugyanis amikor feltöltődnek, onnantól kezdve a laptop a hálózatról megy tovább, amíg ki nem húzod. Így aztán igaz, hogy terhelést okoz a folyamatos 100%-ra töltöttség, de még mindig jobb, mint teljesen lemeríteni. 

 

 

 

 

Ha folyamatosan bedugva használod a laptopod, és nagyon kímélni szeretnéd akkor akár ki is veheted belőle az akkut, mivel így megvédheted az elsőszámú ellenségétől: a hőtől. A legideálisabb hőmérséklet a készülékek számára 16 és 22°C fok között van, dea 35 foknál magasabb hőtől mindenképp próbáld megóvni, mert az maradandóan károsíthatja a kapacitását. Ennek érdekében igyekezz mindig szabadon tartani a szellőzőnyílásokat, és dolgozz asztalnál vagy laptopállványon, ahelyett hogy az öledbe vennéd, vagy az ágyra tennéd. Az újabb készülékek már lítium-polimeres akkuval készülnek, ami lényegesen jobban bírja a gyűrődést, de a kezelési szabályokban nem különbözik.

Tehát röviden a hosszú élet titka: tartsd hűvösen, és figyeld a töltöttségi állapotot!

 

© Zöldbolt.hu 2016

Kapcsolódó cikkek
Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon

Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon

Hazánk lakosonként - tehát nem háztartásonként! - közel száz kilogramm veszélyes hulladékot termel, ami közel 700 ezer tonnát jelent éves szinten. A veszélyes hulladékok súlyos környezetromboló és egészségkárosító hatással bírnak, ezért nem mindegy, hogy mit kezdünk velük.
Olimpiai érmek elektronikai hulladékból?

Olimpiai érmek elektronikai hulladékból?

A 2020-as tokiói olimpia szervezői azt fontolgatják, hogy az érmek alapanyagát az ország „városi bányáiból” szerzik majd be, vagyis milliónyi kidobott okostelefont és egyéb elektronikai kütyüt fognak felhasználni.
Újrahasználati központ svéd módra

Újrahasználati központ svéd módra

A svédországi Göteborg városának önkormányzata a belvárostól néhány percnyi autóútra 3000 m2-es hulladékparkot üzemeltet, ahová a lakosság minden, számára feleslegessé vált berendezését, eszközést, hulladékát ingyen leadhatja. És meg is veheti...
Elektronikai hulladékok – gyûjtsd külön!

Elektronikai hulladékok – gyûjtsd külön!

Otthoni, munkahelyi tevékenységeink során folyamatosan keletkeznek elektronikai hulladékok. Mit tehet egy környezettudatos felhasználó a tönkrement kenyérpirítóval, fénymásolóval vagy a kiégett villanykörtével?