Magazin

Én a halakkal vagyok!

A fenntartható életmód mellett kampányoló tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall legutóbbi, a pocsékoló halászat ellen indított akciója finisbe tart. Talán sikerül elérni, hogy ne dobják vissza döglödten a kifogott zsákmány felét. A Tudatos Vásárló cikke.

A halak nem fajonkénti csoportokban úszkálnak a tengerben, így a halászat során olyan egyedek is hálóba kerülnek, amelyekre nincs kereslet, ezért a válogatás után még azon melegében visszadobálják őket, ekkor azonban már élettelenül merülnek a vízbe. Ez a halászott mennyiség 40-60 % -át jelenti. Pedig kerülhetnének valaki tányérjára is, vagy halászhatnának fenntarthatóbb módon kevesebb felesleggel, ha változnának az EU-s szabályozások – véli a halászat ésszerűsítésért kampányoló Hugh Fearnley-Whittingstall.

Ha esetleg valaki nem ismerné, ő az az angol tévészakács, aki pár éve lecserélte londoni életét egy élhetőbb dél-angliai kis birtokra, River Cottage-ra. A terve az volt, hogy teljesen önfenntartó életet alakít ki, növényeket termeszt, állatokat nevel. Meg is csinálta. Radikalizmusát sosem rejtette véka alá, de ettől csak még szimpatikusabb.

Ő az aki háborút indít a legnagyobb hipermarket ellen, és el is éri, hogy minőségi biocsirke kerüljön a hűtőpultba, egészséges étkezésre neveli a gyorskaján szocializálódott angol fiatalokat. Máskor meg földcsere programot indít: összehozza, azokat, akik termelnének, de nincs hol azokkal, akiknek van földjük, de nem használják. Most éppen az EU-s ipari halászat megreformálásáért küzd: Fish Fight néven indított kamányt a fenntartható halászatért.

 

 

Az eltelt két év alatt Hugh népszerűségét felhasználva kampányolt, politikusokkal, halászokkal, a témában érintettekkel találkozott, és néha megafont ragadva osztogatta a halat a tengerparton bámészkodóknak vagy látványkonyhát rögtönzött a kidobásra ítélt példányok értelmes felhasználásáért.

Több környezetvédő szervezet segítségével két év leforgása alatt elérte, hogy az angol parlamenttől egészen Brüsszelig jusson az ügy. Hugh szerint meg kell változtatnunk az ízlésünket, és egy fenntarthatóbb halászati politikát kell bevezetni, amelynek a 2012 végén megreformált kvótarendszer az első lépcsője. A kezdeményezéshez eddig 847 ezer szimpatizáns csatlakozott, mondj te is nemet az értelmetlen pazarlásra és írd alá a netes petíciót!

Magyarországon a témáról szóló film - a River Cottage sorozat részeként - "Én a halakkal vagyok!" címmel látható a TV-ben.

Képek és további videók az eredeti cikkben.

Kapcsolódó cikkek
Műanyag a tengerekben

Műanyag a tengerekben

Évente több millió tonnányi műanyag kerül az óceánokba. Közvetlenül is, de a folyókban sodródó hulladék is errefelé veszi az irányt; ez tehát nemcsak a tengerparti országokhoz, tengeri hajózáshoz és a tengeri halászathoz kötődő probléma. De vajon mi történik a műanyaggal a világ tengerieiben, óceánjaiban? 
Ne kend magadra!

Ne kend magadra!

Aki egyszer belemélyed a káros kozmetikum összetevők tanulmányozásába, az többet nem tudja nyugodt szívvel telepakolni a kosarát egy átlagos drogériában. A legtöbb bőrápolót ugyanis az összetétel átböngészése után elborzadva teszi vissza a polcra. Lássuk mire is kell odafigyelni!
Az olasz Greenpeace sikeres tonhalkampánya

Az olasz Greenpeace sikeres tonhalkampánya

A Mareblu olasz tonhalforgalmazó cég úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a romboló halászati módszereket, és a fenntartható halászat felé mozdul el. A Mareblu megmutatta, hogy ha egy cég valóban tenni akar valamit óceánjaink megmentéséért, akkor képes is rá.
Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete

Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete

A csapókerti hobbikertész olyat lépett meg, amit eddig senki. A családot zöldséggel és hallal ellátó megoldása döbbenetesen olcsó, egyszerû, egészséges és mûködik! Hóban és fagyban is... Természetes folyamatokon nyugvó termelés, környezetkímélõ módszerrel.
Hogyan együnk egészségesen és olcsón

Hogyan együnk egészségesen és olcsón

Elterjedt az a hibás vélekedés, hogy az egészséges étkezés drága. Bár igényel némi többlettervezést és átgondolást, mégis lehet egészségesen étkezni korlátozott költségvetésbõl is. A Tudatos Vásárló hírei és praktikus ötletei.
Mi is tehetünk a tonhalakért...

Mi is tehetünk a tonhalakért...

Mi köze a magyaroknak az óceánokban úszkáló tonhalak védelméhez? Sok! Bár e hatalmas vízfelületek meglehetõsen távol esnek kis hazánk határaitól, mégis - fogyasztóként - közvetlen hatással vagyunk azok halállományára. Vásárlói döntéseinkkel mi is tehetünk az óceáni élõvilág megõrzéséért.