Magazin

Energiatermelő pillangók

A Pillangó energiapark egy hatalmas land art naperőmű terve, ahol több száz színes solar pillangó termeli az elektromos áramot. A projekt még megvalósításra vár.

A nemzetközi Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázat egy teljesen új irányzatot hozott létre, ahol a művészet és a megújuló energia land art energiaparkok létrehozásával valósulna meg.

A 80 négyzetméteres Butterfly park terve is erre a pályázatra készült még 2012-ben, érdekes megoldást kínálva a napenergia hasznosítására. A Pillangó energiapark valójában a land art és a megújuló energia ötvözése, ahol több száz óriási napelemes pillangó termeli az áramot. A 80 ezer négyzetméteres energiapark távolról egy óriási pillangó képét formázza, ahol a szárnyakat több száz színes pillangó alkotja.

 

 

A park azonban közelről egészen más képet mutat. A madártávlatból apró szárnyaknak tűnő pillangók valójában óriási, 13 méter magas színes solar pillangók kristályszilikonos fotovoltaikus szárnyakkal, melyek a lehető leghatékonyabban hasznosítják a napenergiát. A Butterfly park egy vidám, mesebeli park terve, amely nem csak energiát termel, hanem szabadidős pihenőparkként is működne.

 

 

A projekt vizuális megoldása nem csak nappal, hanem éjszaka is látványos. Az állványra kihelyezett pillangók szárnyai világítanak a sötétben, ennek köszönhetően olyan látványt nyújtanak, mintha repülnének a levegőben.

A Butterfly parkot egy lengyel csapat tervezte. A projekt még nem valósult meg, de a többi LAGI projekthez hasonlóan készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék. A pillangópark tervezett éves kapacitása 12 508 000 kWh - írja az Impressmagazin.

Kapcsolódó cikkek
Napelemekkel burkolnak le ezer kilométer közutat a franciák

Napelemekkel burkolnak le ezer kilométer közutat a franciák

A francia kormány bejelentette, hogy a következő években ezer kilométernyi utat burkol le strapabíró fotovoltaikus panelekkel, amelyek összesen 5 millió ember számára szolgáltatnak majd energiát.
Napenergiára állt át az egyik legnagyobb indiai reptér

Napenergiára állt át az egyik legnagyobb indiai reptér

Az indiai Kocsín repülőterén két éve elégelték meg a napi szinten is óriási áramszámlát. A probléma idén augusztusban oldódott meg, azóta a kocsíni a világ első olyan repülőtere, amit teljes egészében napenergiával működtetnek.
Lekapcsolták a legrégebbi német atomerőművet

Lekapcsolták a legrégebbi német atomerőművet

Végleg lekapcsolták Németország legrégebbi működő atomreaktorát. A reaktor lekapcsolása annak az öt évvel ezelőtt hozott döntésnek felel meg, amely szerint 2022 végéig valamennyi németországi atomerőművet leállítják.
Szolártetők a New York-i iskolákban és a tananyagban

Szolártetők a New York-i iskolákban és a tananyagban

Egy New York-i iskola úgy döntött, hogy szeretné megadni a lehetőséget a gyerekek számára, hogy megismerjék a szolártetők működését és hasznát, közelebb kerüljenek a fenntartható gondolkodáshoz.
Japán teljesen áttér a napelemre

Japán teljesen áttér a napelemre

Japánban 2010-től a felére esett egy kilowattóra áram napelemmel történő előállításának költsége, csakúgy, mint Európában és az USA-ban. A napelemes forradalom a szemünk előtt zajlik...
Kanadai napenergia közösség

Kanadai napenergia közösség

A Drake Landing egy 52 házból álló lakóközösség, amely sikeresen egyesíti a kanadai energia-hatékony technológiát a nap megújuló, korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásával. Napenergiából fedezik például a fűtési energia 90 százalékát.