Magazin

Fenntartható házak

A fenntartható ház nem új fogalom, de sokféle – gyakran változó – elgondolás létezik arra vonatkozóan, hogy pontosan mit jelent. A fenntartható házak tervezésekor használt elképzelések is különbözőek, de egy pár alap szempontra természetesen leszűkíthetők a fenntartható építés követelményei. Lássuk hát, melyek ezek!

Fenntartható a ház, ha…

…minden szinten fenntartható! A telek megválasztásától és előkészítésétől kezdve az építőanyagok és építési mód kiválasztásán át, az energiatermelésig, tájrendezésig, hulladékhasznosításig. A tervezés és építés minden szintjén figyelembe kell venni a fenntarthatósági szempontokat.

…ökolábnyoma kicsi és kevés helyet foglal. Építhetünk persze zöld villát is, de akárhonnan nézzük, egy hatalmas tízszobás ház nem igazán összeegyeztethető a fenntartható építészet céljaival.

A képen egy dombház látható, amely szervesen illeszkedik a tájba, és a környezetet használja nyáron hűtésre, télen a hő megtartására.

…az építéséhez használt építőanyagok is fenntarthatóak, azaz helyben előállított, hatékony, megújuló és újrahasznosítható anyagok. Kereshetünk használt, más építkezésekről visszamaradt anyagokat is, és fontos, hogy igyekezzünk tényleg csak a szükségleteinket kielégítő mennyiséget beszerezni.

Eleink tudták, hogyan lehet kényelmes, lényegében lebomló otthont építeni helyi, természetes alapanyagokból. A hagyományos, földből, fából, kőből, állati eredetű anyagokból készült házakról érdemes lenne példát vennünk!

Döngölt földpadló készítése

…a fűtési és hűtési energiaigénye alacsony és a lehető legtöbb megújuló energiaforrást használja a fosszilisokkal szemben. Szélenergia és napenergia használata, az épület megfelelő tájolása, az ablakok minősége, természetes hűtési ötletek, termények vermelése, kézzel működtetett gépek – ezek mind hatással vannak az épület fenntartható energiahasználatára.

…víztakarékos, ld. kevés vizet fogyasztanak a használt berendezések, van esővízgyűjtő rendszer, komposzt toalett, esetleg nádgyökérzónás szürkevíztisztító stb.

…a belső tér anyaghasználata és tervezése is átgondolt. Kerüljük a mérgező festékeket, használjunk újrahasznosított padlóburkolatot, fenntartható bútorokat, és alakítsuk otthonunkat fenntartható élettérré.

A két képen ugyanaz a kert látható, bal oldalon gyeppel, jobb oldalon élelmet termő növényekkel borítva.

…az épület körül kert van, és nem pázsit! A játszó és közösségi tér is természetesen fontos, de ennek kialakításakor is vegyük figyelembe a biodiverzitás megőrzésének, támogatásának és a természetesség biztosításának szempontjait.

... szervesen és szépen illeszkedjen környezetébe, és így is tudjon új megoldásokat mutatni (pl. a megújuló energiák hasznosítására, bio kertre stb.). A környezetbe való illeszkedés azt is jelenti, hogy a ház ne akadályozza semmilyen módon azt, hogy mások fenntarthatóan tudjanak élni és építkezni: azaz, ne vegye el mások elől a kilátást, ne árnyékoljon be másokat, ne jelentsen akadályt a kerékpáros és gyalogos közlekedés számára, stb. Bizonyos lakókörnyezetekben ennek megvalósítása kihívást jelenthet, ilyenkor fontos a kommunikáció és egyeztetés, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.

 

Források: http://www.rainharvest.co.za/2011/05/the-ideal-sustainable-home/

http://living-future.org/lbc/

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 55. száma.

Letölthető INNEN.

Képek: 1, 2, 3

Borítókép: Earthsip Köröstárkány

 

Kapcsolódó cikkek
Hatékony házak Berlinben

Hatékony házak Berlinben

A GreenDependent Intézet 2014. március 5-én egy tanulmányutat szervezett Berlinbe, amely során három új és egy felújított alacsony energiájú épület megtekintésére nyílt mód. A tanulmányúton mi is részt vettünk. Cikkünk ennek az útnak a tapasztalatait foglalja össze.
Ki mondta, hogy a sátortető nem lehet zöld?

Ki mondta, hogy a sátortető nem lehet zöld?

Hő- és hangszigetelő tulajdonságának köszönhetően mind több lapostetőt alakítanak át zöldtetővé. A hagyományos sátortetős épületek esetében azonban ez a lehetőség nem volt választható. Eddig. Mostantól tetszőleges dőlésszögű tetőn is kialakítható szigetelő növényréteg.
Környezettudatos építőanyagok: vissza a vályoghoz

Környezettudatos építőanyagok: vissza a vályoghoz

Újra előkerül a vályogtégla és a vályogszigetelés egy nyugat-magyarországi üzem tevékenysége nyomán. Eddig is voltak hívei a hagyományos anyagokból való építkezésnek, de megvalósítóinak száma még mindig elenyésző az alapanyagok beszerzési nehézségei és magas ára miatt.
Kapcsolódó termékek