Magazin

Folyótisztítási akciók szervezésének receptkönyve

Nemrégiben látott napvilágot a Magosfa Alapítvány új kiadványa "Folyótisztítási akciók szervezésének receptkönyve" címmel. Egyedülálló füzet hazánkban, hasonló nem jelent meg még ebben a témában. Ajánljuk mindazoknak, akik hasonló programokat szerveznének.

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány 2005-től kezdve hat alkalommal rendezett folyótisztítási akciót az Ipolyon. Most igyekszik közzétenni tudását, tapasztalatait a témában, segítve és motiválva ezzel másokat is. A receptkönyvből kiderül, milyen megfontolásból szerveznek Ipoly-tisztítást, mi munkájuk története, jellege, eredménye; milyen lépések vezetnek el általánosságban a sikeres akció előkészítéséhez, megvalósításához, lezárásához; mely hazai és külföldi pozitív példák állnak előttünk.

 

Kép forrása: www.magosfa.hu

 

A kiadványban számos személyes élménybeszámoló-részlet is olvasható, valamint az olvasó vízi túra szleng szótárát is fejlesztik; megtudhatjuk például, mi a flinsztonozás és a sepsűhajó.

„Hiszem azt is, hogy a könyv nem csak konkrét segítség lesz egy-egy ismeretlen helyzet megoldásához. Serkenti majd az olvasót arra is, hogy hasonló akciót szervezzen. Hiszen tudja, hogy többről van szó, mint egy-egy folyószakasz szemétmentesítéséről – a példamutatás is nagyon fontos. Ha a jó hozzáállás terjed, hatással lesz másokra is, akkor előbb, vagy utóbb az eredményeket is megsokszorozza. A szemét mennyisége nem nő, hanem csökken a területen” - írja a kiadvány szerkesztője.

A ajánljuk mindazoknak, akik tervezik folyótisztítási akció szervezését, függetlenül attól hogy most rendezik az első ilyen akciót, vagy már van tapasztalatuk.

További részletek és információk a Magosfa Alapítvány honlapján.

Kapcsolódó cikkek
Tegyél te is a mikroműanyag-szennyezés ellen!

Tegyél te is a mikroműanyag-szennyezés ellen!

Sok kicsi sokra megy! Igaz ez a környezetvédelmi erőfeszítésekre, de a mikroszkopikus műanyagszennyezésre is. Lássuk mi a probléma, és hogyan tehetsz ellene!